Ένας γάμος γεμάτος Ελλάδα: Φόρεσαν φουστανέλες στο Άργος και πήγαν Καλαμάτα να πάρουν την ωραία Ελένη!

Ο ξεχωριστός γάμος που έφερε πιο κοντά την Αργολίδα και τη Μεσσηνία

Έναν γάμο βγαλμένο από την ελληνική παράδοση, με φουστανέλες, παραδοσιακές φορεσιές, τραγούδια, χορούς και παλιά έθιμα, έζησαν όσοι βρέθηκαν το περασμένο Σάββατο στην Καλαμάτα, σε μια ημέρα που ένωσε με τον ομορφότερο τρόπο την Αργολίδα με τη Μεσσηνία.
Ο Γιώργος Δανούσης, ένα από τα καλύτερα παιδιά της Δαλαμανάρας, παντρεύτηκε την αγαπημένη του Ελένη, από την Καλαμάτα, έχοντας στο πλευρό του ως κουμπάρους τον λογιστή Γιώργο Γκουτζιούλη και τον δικηγόρο Χρήστο Καρούζο.
Ο γαμπρός και η νύφη επέλεξαν να ενώσουν τις ζωές τους με έναν τρόπο διαφορετικό και ιδιαίτερα συμβολικό, με σεβασμό στην ελληνική παράδοση και στα έθιμα του τόπου μας.
Ήθελαν ο γάμος τους να κουβαλά κάτι από εκείνες τις γνήσιες εικόνες των παλιών ελληνικών γάμων, όταν το γλέντι δεν ξεκινούσε στη δεξίωση, αλλά πολύ νωρίτερα. Από το σπίτι, τη γειτονιά και τον δρόμο. Τότε που τα όργανα έδιναν το σύνθημα, συγγενείς και φίλοι γίνονταν μια μεγάλη παρέα και ο γαμπρός ξεκινούσε για να πάρει τη νύφη.
Έτσι και αυτή τη φορά, οι φουστανέλες βγήκαν από τις ντουλάπες, οι παραδοσιακές φορεσιές φορέθηκαν με περηφάνια και η παρέα από την Αργολίδα πήρε τον δρόμο για τη Μεσσηνία, για να συνοδεύσει τον Γιώργο μέχρι την… ωραία Ελένη.
Μαζί του ταξίδεψαν οι συγχορευτές του από το παράρτημα Κουτσοποδίου του Λυκείου Ελληνίδων Άργους, φορώντας παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές και δίνοντας στον γάμο μια μοναδική εικόνα από άλλες εποχές. Δεν βρέθηκαν στην Καλαμάτα απλώς ως φίλοι και καλεσμένοι. Έγιναν κομμάτι της γιορτής, συμμετέχοντας ενεργά στην αναβίωση ενός εθίμου που για πολλές γενιές συνόδευε τον ελληνικό γάμο.
Στο ίδιο κλίμα μπήκε και η νύφη, επιλέγοντας και η ίδια να φορέσει παραδοσιακή φορεσιά, τιμώντας με τον δικό της τρόπο την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Και όταν έφτασε η ώρα της παραλαβής της, η εικόνα ολοκληρώθηκε με τον πιο όμορφο τρόπο.
Ακολούθησε η πατινάδα, όπως γινόταν παλαιότερα στα χωριά και στις γειτονιές της Ελλάδας. Οι χορευτές συνόδευσαν τη νύφη μέσα από τους δρόμους της Καλαμάτας, με τις μουσικές και τα τραγούδια να δίνουν τον ρυθμό και τις παραδοσιακές φορεσιές να τραβούν τα βλέμματα.
Χοροί, τραγούδια, φουστανέλες και παλιά γαμήλια έθιμα συνέθεσαν ένα σκηνικό που θύμισε στους μεγαλύτερους γάμους μιας άλλης εποχής και έδωσε στους νεότερους την ευκαιρία να γνωρίσουν όχι μέσα από φωτογραφίες και αφηγήσεις, αλλά να βιώσουν από κοντά την ομορφιά της ελληνικής παράδοσης.
Ιδιαίτερα όμορφο ήταν το αντάμωμα ανθρώπων από διαφορετικούς τόπους. Η χαρά δύο οικογενειών έγινε μια μεγάλη γιορτή που έφερε πιο κοντά την Αργολίδα και τη Μεσσηνία.
Ξεχωριστή αναφορά αξίζει στο Λύκειο Ελληνίδων Άργους – Περιφερειακό Τμήμα Κουτσοποδίου, ένα πραγματικό κύτταρο πολιτισμού στην Αργολίδα, που μέσα από τη δράση του κρατά ζωντανή τη σχέση των νεότερων γενεών με τους παραδοσιακούς χορούς, τις φορεσιές, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.
Η παρουσία των χορευτών του στην Καλαμάτα απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι η παράδοση δεν είναι κάτι που πρέπει να περιορίζεται στις αίθουσες διδασκαλίας ή στις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία όταν επιστρέφει στην ίδια τη ζωή, όταν γίνεται μέρος μιας πραγματικής χαράς και όταν οι νεότερες γενιές δεν αρκούνται απλώς να τη μαθαίνουν, αλλά επιλέγουν να τη ζήσουν.
Αυτό ακριβώς συνέβη στον γάμο του Γιώργου και της Ελένης. Οι χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων δεν αναπαρέστησαν ένα έθιμο για το κοινό. Το έζησαν πραγματικά. Φόρεσαν τις φορεσιές τους, συμμετείχαν στην παραλαβή της νύφης, βγήκαν πατινάδα, τραγούδησαν και χόρεψαν μαζί με το ζευγάρι.
Ο γάμος έγινε έτσι μια όμορφη γέφυρα ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, ενώνοντας το Άργος και την Καλαμάτα μέσα από τη μουσική, τον χορό και τα έθιμα του ελληνικού γάμου. Και απέδειξε ότι όταν η παράδοση αγαπιέται πραγματικά, δεν μένει πίσω στον χρόνο. Περνά από γενιά σε γενιά, βρίσκει τη θέση της στο σήμερα και συνεχίζει να είναι ζωντανή.
Γιώργο και Ελένη, να ζήσετε, πάντα αγαπημένοι!

Online χρήστες: 357

#Αγγελίες Εργασίας

#Argolida Planet