Ένα Σαββατοκύριακο στην Αργολίδα: Εκεί όπου το καλοκαίρι δεν είναι εποχή, αλλά τρόπος ζωής

Έτσι είναι το καλοκαίρι στην Αργολίδα μέσα από τα μάτια των κατοίκων

Το καλοκαίρι στην Αργολίδα δεν το αναγνωρίζεις από το ημερολόγιο. Το καταλαβαίνεις όταν το πρώτο φως βρίσκει ήδη κόσμο στις παραλίες, όταν οι αυλές γεμίζουν τραπέζια και οι πλατείες φωνές. Είναι εκείνες οι μικρές στιγμές που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο και, χωρίς να το καταλαβαίνεις, γίνονται αναμνήσεις.
Στην όμορφη Αργολίδα το καλοκαίρι μοιάζει να κυλά πιο αργά. Οι αποστάσεις μικραίνουν, οι άνθρωποι συναντιούνται πιο εύκολα και μια απλή βόλτα μπορεί να καταλήξει σε μια ολόκληρη νύχτα γεμάτη κουβέντες, μουσικές και γέλια.
Άνθρωποι από διαφορετικές γωνιές του νομού περιγράφουν στο Argolida Planet τι σημαίνει για εκείνους το καλοκαίρι στην Αργολίδα. Και σχεδόν όλοι, χωρίς να το καταλάβουν, μίλησαν για το ίδιο πράγμα: την αίσθηση της ελευθερίας.
Η Μαρία από το Ναύπλιο λέει πως το καλοκαίρι αρχίζει μόλις σχολάσει από τη δουλειά. Μέσα σε λίγα λεπτά βρίσκεται στην Αρβανιτιά, με έναν καφέ στο χέρι και το βλέμμα χαμένο στη θάλασσα. «Δεν χρειάζομαι διακοπές σε κάποιο νησί», εξηγεί. «Αρκεί να βλέπω τον ήλιο να χάνεται πίσω από τον ορίζοντα και να περπατώ χωρίς να βιάζομαι.»
Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στο Άργος, ο Δημήτρης περιγράφει το καλοκαίρι μέσα από εικόνες που δεν χωρούν σε καρτ ποστάλ. Το άρωμα των πορτοκαλεώνων μετά το βραδινό πότισμα, μια γρήγορη βουτιά στο Κιβέρι ή στους Μύλους και, όταν πέσει η νύχτα, ένα τραπέζι με φίλους στη Νέα Κίο που τελειώνει πολύ αργότερα απ’ όσο είχαν υπολογίσει όλοι.
Στην Ερμιόνη, η Ελένη πιστεύει πως το καλοκαίρι ακούγεται πριν ακόμη το δεις. Είναι ο ήχος από τα σκάφη που μπαίνουν στο λιμάνι, οι μουσικές που φτάνουν από τα μαγαζιά και οι παρέες που μένουν δίπλα στη θάλασσα μέχρι να ξημερώσει. «Το ρολόι σταματά να έχει σημασία», λέει. «Οι μέρες κυλούν διαφορετικά
Για τον Βαγγέλη από την Επίδαυρο, το καλοκαίρι έχει πάντα την ίδια εικόνα. Το Αρχαίο Θέατρο γεμάτο κόσμο, επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του εξωτερικού, χωριά που ζωντανεύουν ξανά και δρόμους που αποκτούν ζωή μέχρι αργά τη νύχτα. Όπως λέει, «αυτές οι εβδομάδες κάνουν ολόκληρο τον τόπο να αναπνέει αλλιώς».
Η Κατερίνα από το Κρανίδι θεωρεί πως το μεγαλύτερο προνόμιο της Αργολίδας είναι ότι κάθε μέρα μπορεί να είναι διαφορετική. Το πρωί μια βουτιά στο Πόρτο Χέλι, το μεσημέρι φαγητό σε ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό όπως η Κοιλάδα και το βράδυ βόλτα στο λιμάνι της Ερμιόνης. «Όλα είναι κοντά», λέει, «κι όμως κάθε διαδρομή μοιάζει με μια καινούργια εκδρομή».
Ο Σπύρος από τη Νέα Κίο, όμως, δίνει έναν άλλο ορισμό. Για εκείνον, το καλοκαίρι δεν βρίσκεται στις παραλίες αλλά στις αυλές. Στις καρέκλες έξω από το σπίτι, στα καρπούζια που κόβονται μετά το φαγητό, στα εγγόνια που παίζουν μέχρι να νυχτώσει και στις κουβέντες που συνεχίζονται χωρίς κανείς να κοιτάζει την ώρα.
Κάπως έτσι συνθέτουν όλοι μαζί την εικόνα της Αργολίδας. Έναν τόπο όπου το καλοκαίρι δεν είναι μόνο οι διάσημες παραλίες, τα αξιοθέατα ή τα ηλιοβασιλέματα. Είναι οι βραδινές βόλτες, τα πανηγύρια, οι παρέες που μεγαλώνουν γύρω από ένα τραπέζι, οι αυλές που γεμίζουν ζωή, οι μυρωδιές από τη γη και τη θάλασσα, οι μικρές αποδράσεις που χωρούν μέσα σε ένα μόνο Σαββατοκύριακο.
Και ίσως αυτή να είναι η μεγαλύτερη δύναμη της Αργολίδας. Δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει. Απλώς σου χαρίζει στιγμές που, όταν περάσει ο χειμώνας, θα είναι οι πρώτες που θα θελήσεις να ξαναζήσεις.

Online χρήστες: 210

#Αγγελίες Εργασίας

#Argolida Planet