Έρχεται το 1ο Fichti Art Festival στα Φίχτια

Το φεστιβάλ Fichti Art είναι μια νέα προσπάθεια που γίνεται με αγάπη και μεράκι για την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής του Φιχτίου και την ανάδειξη της ιστορίας και ομορφιάς της.
 
Σας προσκαλούμε όλους να γνωρίσετε την περιοχή μας κ να περάσετε όμορφα τηρώντας πάντα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τον covid-19.

Το Φίχτι (ή αλλιώς και Φίχτια) είναι χτισμένο στην πλαγιά του λόφου Αετολίθι και αποτελούσε σημαντικό κόμβο στο πέρασμα από την Κορινθία στην Αργολίδα.
 
Η ονομασία του χωριού προέκυψε πιθανότατα από τη φωνή του εισπράκτορα που φώναζε «αφίχθη», κάτι που αιτιολογείται και από τις γραμμές του τρένου που περνούν από εκεί. Στην περιοχή έχουν βρεθεί οικιστικά κατάλοιπα και θαλαμωτοί τάφοι, αλλά και τέσσερις πύργοι – φυλάκια, μεγαλιθικές κατασκευές της Εποχής του Χαλκού σε σχήμα κιβωτίου.

Ο επισκέπτης, εκτός των αρχαιολογικών ευρημάτων που έχουν βρεθεί στο Φίχτι, μπορεί να δει την Ευαγγελίστρια, την κεντρική εκκλησία του χωριού, και το εκκλησάκι της Παναγίας του Ζαχαριά, όπου σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία, ήταν το στρατηγείο του Κολοκοτρώνη κατά την διάρκεια της μάχης των Δερβενακίων.
 
 

Fichti Art Festival 2021
τέχνη, ιδέες, επινόηση, όραμα…
μέσα στην αργολική φύση
Φίχτι (Μυκήνες), 30/7 -2/8/2021

Σας καλωσορίζουμε στο 1ο Fichti Art!

Ένα πολιτιστικό art festival, μια τετραήμερη εκδήλωση εικαστικών, μουσικής, ποίησης, χορού και θεάτρου, από την Παρασκευή 30 Ιουλίου ως και τη Δευτέρα 2 Αυγούστου, στο Φίχτι Αργολίδας. Ένα φεστιβάλ τέχνης που γεννήθηκε μέσα από συζητήσεις και δημιουργικές ανταλλαγές μιας παρέας ανθρώπων ύστερα από μια μακρά περίοδο απομόνωσης και υλοποιεί την ιδέα και το όνειρο της εμπνεύστριάς του, της Ελένης Τσετσέκου.

Το Fichti Art αποτελεί την απάντηση στην ερώτηση “τι μπορούμε να κάνουμε” με μέσο την Τέχνη και στόχο την ανάδειξη της ιστορίας και της ομορφιάς της περιοχής του Φιχτίου και την ένταξη της τοπικής κοινωνίας στον πολιτιστικό διάλογο.

Φέτος το πρώτο Fichti Art 2021 έχει κεντρικό άξονα την έκθεση ενός αγαπημένου καλλιτέχνη, του Francesco Moretti, με τίτλο “Χωρίς ρεύμα” σε επιμέλεια της Δρ. Φαίης Τζανετουλάκου, και πλαισιώνεται από συναυλίες και δρώμενα, προσφέροντας χώρο και χρόνο έκφρασης σε καλλιτέχνες και δημιουργούς.

Ο χώρος διεξαγωγής είναι μαγικός με απρόσκοπτη θέα στις Μυκήνες και σε όλο το αργολικό πεδίο, η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθούν με επιμέλεια όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τον covid-19.

Σας προσκαλούμε όλες και όλους να γνωρίσετε την περιοχή μας και να περάσετε υπέροχα!!
 
FICHTI ART FESTIVAL 2021

Τι είναι, πως γεννήθηκε


Το Φεστιβάλ γεννήθηκε ως ιδέα μόλις λίγους μήνες πριν, γύρω από ένα τραπέζι που φιλοξένησε μια παρέα ανθρώπων, χαρούμενων να βρίσκονται πάλι μαζί και να ανταλλάσσουν ιδέες και συναισθήματα, ύστερα από μια μακρά περίοδο απομόνωσης. Μέσα από συζητήσεις και δημιουργικές ανταλλαγές, ήρθε η αναγνώριση πως πέρα από την προσωπική, υπάρχουν και κοινότητες που τυγχάνουν μιας πιο μόνιμης “απομόνωσης”. Το Fichti Art ήταν η απάντηση στην ερώτηση “τι μπορούμε να κάνουμε” ως μια άτυπη ομάδα κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και φίλων. Με μέσο την τέχνη και στόχο τον πολιτιστικό διάλογο και την ένταξη της τοπικής κοινωνίας στην υλοποίηση του φεστιβάλ, σας καλωσορίζουμε στο 1ο Fichti Art Festival.

Ποιο είναι το όραμα

Ευελπιστούμε πως το Fichti Art θα συνεχίσει τις επόμενες χρονιές, ως νέος πολιτιστικός θεσμός, προσφέροντας χώρο και χρόνο έκφρασης τόσο σε καλλιτέχνες διεθνούς αναγνώρισης, με μία κεντρική έκθεση, όσο και σε τοπικές δημιουργικές δυνάμεις και με δωρεάν συμμετοχή του κοινού.

Ο τόπος, οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας

Το φεστιβάλ Fichti Art είναι μια νέα προσπάθεια που γίνεται με αγάπη κ μεράκι για την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής του Φιχτίου και την ανάδειξη της ιστορίας και ομορφιάς της. Σας προσκαλούμε όλες και όλους να γνωρίσετε την περιοχή μας και να περάσετε όμορφα, τηρώντας πάντα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τον covid-19. Το Φίχτι (ή αλλιώς και Φίχτια) είναι χτισμένο στην πλαγιά του λόφου Αετολίθι και αποτελούσε σημαντικό κόμβο στο πέρασμα από την Κορινθία στην Αργολίδα. Η ονομασία του χωριού προέκυψε πιθανότατα από τη φωνή του εισπράκτορα που φώναζε «αφίχθη», κάτι που αιτιολογείται και από τις γραμμές του τρένου που περνούν από εκεί. Στην περιοχή έχουν βρεθεί οικιστικά κατάλοιπα και θαλαμωτοί τάφοι, αλλά και τέσσερις πύργοι – φυλάκια, μεγαλιθικές κατασκευές της Εποχής του Χαλκού σε σχήμα κιβωτίου. Ο επισκέπτης, εκτός των αρχαιολογικών ευρημάτων που έχουν βρεθεί στο Φίχτι, μπορεί να δει την Ευαγγελίστρια, την κεντρική εκκλησία του χωριού, και το εκκλησάκι της Παναγίας του Ζαχαριά, όπου σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία, ήταν το στρατηγείο του Κολοκοτρώνη κατά την διάρκεια της μάχης των Δερβενακίων (https://greece.terrabook.com/el/argolis/page/fixti/).
 
 
Πρόγραμμα Φεστιβάλ

Στο τετραήμερο φεστιβάλ, το οποίο θα ανοίγει κάθε βράδυ στις 20:00 θα εναλλάσσονται συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ποιητικές αναγνώσεις και παραδοσιακοί χοροί.

Παρασκευή 30 Ιουλίου.
– Χωρίς Ρεύμα
έκθεση του Francesco Moretti – vernissage (άνοιγμα έκθεσης 20:30)
– Βραδιά Jazz από τους Σόι Τρίο (Soy trio)

Σάββατο 31 Ιουλίου
– Χωρίς Ρεύμα
– Re-creation, διαδραστική εικαστική performance της καλλιτεχνικής ομάδας ”Κόρες”. (Άρτεμις Γούναρη-Τσετσέκου, Γαβριέλλα Αθανασοπούλου, Ελένη Τσιωτάκη, Νικολέτα Μάλαι, Σωτηρία Τσιωτάκη) Συντονισμός: Μάρα Καλαντζή
– Καμακώνοντας ιστορίες από το χθες μέχρι το σήμερα, Δήμητρα Λουκά και Ιφιγένεια Οικονόμου (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών – ΠΑΠΕΛ), ερευνητική παράσταση θεατρικού ντοκιμαντέρ για τα καμάκια της Αργολίδας και τις σχέσεις δύο φύλων.
– Παραδοσιακοί Χοροί από τον ”Σύλλογο Φιχτίων Σαμυνθος”

Κυριακή 1 Αυγούστου

– Χωρίς Ρεύμα
– Βραδιά Ποίησης με την ποιήτρια Μαρία Παναγιωτίδου και τον ποιητή Δημήτρη Παπαδόπουλο
– Μουσικό ταξίδι, κονσέρτο με τις Σοφία Μαυρογεννίδου (φλάουτο) και Κοχάρ Καραγιάν (πιάνο)

Δευτέρα 2 Αυγούστου

– Χωρίς Ρεύμα
έκθεση του Francesco Moretti – vernissage (κλείσιμο έκθεσης)
– Μουσική βραδιά Παναγιώτης Μπερλής (Διάφανα Κρίνα)
– Εορτασμός κλεισίματος (Πάρτυ!)

Δύο λόγια για τους καλλιτέχνες

Francesco Moretti

Μετά από χρόνια διεθνών εκθέσεων, ο Ιταλός καλλιτέχνης Francesco Moretti επιστρέφει για να εκθέσει στην Αργολίδα με έργα γλυπτικής, ζωγραφικής και χαρακτικής, σε μια ατομική έκθεση με τίτλο «Χωρίς ρεύμα», σε επιμέλεια της Δρ. Φαίης Τζανετουλάκου.

Τα τελευταία χρόνια, έχει εργαστεί κυρίως στο εξωτερικό, εκθέτοντας τα έργα του στην Ιταλία, την Ουγγαρία, την Ελβετία, το Μαρόκο, την Ινδία και την Ταϊβάν. Αναφέρουμε μερικές από τις σημαντικότερες εκθέσεις.

Το 2017 παρουσίασε στην Πίζα μια σειρά έργων εμπνευσμένων από το κινέζικο Tangram και η έκθεση χρηματοδοτήθηκε από το Ινστιτούτο κινεζικού πολιτισμού Κομφούκιος.
Το 2018 εκπροσώπησε την Ιταλία στη Διεθνή Μπιενάλε Χαρακτικής στην Ταϊβάν και ένα από τα έργα του έγινε μέρος της συλλογής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Taichung.
Το 2014 και το 2016 συμμετείχε στην Μπιενάλε της Καζαμπλάνκα και τα έργα του εκτίθενται στο ίδρυμα IFITRY για τη σύγχρονη τέχνη στην Εσαουίρα (Μαρόκο).
Μεταξύ άλλων σημαντικών εκθέσεων, επισημαίνουμε τη συμμετοχή του στην Πέμπτη Έκδοση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου καλλιτεχνών στην Ουγγαρία, την ατομική του έκθεση στο Palazzo Ducale στη Λούκα (Τοσκάνη, Ιταλία) και στο St. Gallen της Ελβετίας.

Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θ. Παπαγιάννη και δύο από τα γλυπτά έργα του βρίσκονται στα Ιωάννινα στην όχθη της λίμνης και στη Μονή Τζούκας.

Στο Ναύπλιο θυμόμαστε το γλυπτό έργο του μεγάλων διαστάσεων “Όχι θα κάτσω να σκάσω”, πιο γνωστό ως η ομιλούμενη κατσαρίδα, το οποίο το περασμένο καλοκαίρι προκάλεσε πολλές συζητήσεις για τον Ιταλό καλλιτέχνη σε όλη την Ελλάδα. Το έργο παρουσιάστηκε σε υπαίθρια έκθεση, που επιμελήθηκε η κριτικός και ιστορικός τέχνης Φαίη Τζανετούλακου και διοργανώθηκε από το Δήμο Ναυπλιέων.

Η Δρ Τζανετούλακου επιμελείται αυτή τη φορά την ατομική έκθεση του Francesco Moretti στο Fichti Art.

Σόι Τρίο

Το σχήμα “Σόι Τρίο”” θα κάνει το ντεμπούτο του στα εγκαίνια του φεστιβάλ, ένα τζαζ τρίο με νέους μουσικούς που προέρχονται από τους κόλπους του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας.

Κόρες

Η ομάδα «Κόρες» που απαρτίζεται από νέες των Φιχτίων θα εμπλέξει το κοινό σε μια διαδραστική εικαστική performance.

Φοιτητική ομάδα Τμήματος Θεατρικών Σπουδών – ΠΑ.ΠΕΛ.

Οικονόμου Ιφιγένεια: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Άργος. Είναι εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Αργολίδας και παράλληλα φοιτήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου.
Λουκά Δήμητρα: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη. Τα τελευταία είκοσι χρόνια κατοικεί στο Ναύπλιο και είναι εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Αργολίδας. Τον Ιούνιο του 2021 αποφοίτησε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο.
Η ερευνητική παράσταση θεατρικού ντοκιμαντέρ, με τίτλο Καμακώνοντας ιστορίες από το χθες μέχρι το σήμερα, που εμπλέκει κατοίκους της Αργολίδας ως perfomer, προέκυψε στο πλαίσιο του μαθήματος Υποκριτική και Κοινωνία ΙΙ: Το Εθνόδραμα και το Θέατρο Ντοκουμέντο με επιβλέπουσα την κ. Χριστίνα Ζώνιου. Αφορά τα περιβόητα καμάκια της Αργολίδας και μια κριτική ανάγνωση πάνω στις παραδοσιακές και σύγχρονες προσεγγίσεις στις σχέσεις των δύο φύλων, με χιουμοριστική διάθεση.

Μαρία Παναγιωτίδου

Συγγραφέας-Ποιήτρια. Η πρώτη της ποιητική Συλλογή (Εικονοπλασίες), εκδόθηκε το 2015 απ’ την Αρχειακή Αργολική Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού. Οι επόμενες τρεις συλλογές της, (Πάχνης Ιαχές, Διαλόγου Μονόλογοι και Θρυψαλάνθη), βραβεύθηκαν στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης ”Καβάφης 2016”, ”Καβάφης 2017” και Καβάφης 2018 αντίστοιχα, απ’ την International Art Academy. To 2016, αποσπά το δεύτερο Παγκόσμιο Βραβείο Ποίησης απ’ την Unesco, με μια ”Ωδή στον Διονύσιο Σολωμό”. Η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, της απονέμει το 2016 Διάκριση σε Πανελλήνιο Επίπεδο και η Κύπρος (Πνευματικοί Ορίζοντες), διάκριση για τα ποιήματά της στην κατηγορία ”Χαϊκού”. Το 2017, διακρίνεται από τη Διεθνή Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών – Διεθνή εταιρεία Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών ”ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ”, για ποίημά της στο Νίκο Καζαντζάκη . Η International Art Society βραβεύει το 2018 τη Συλλογή της ”Θρυψαλάνθη” με τον παγκόσμιο τίτλο ”Σαπφώ”. Το 2019,ο Δήμος Άργους -Μυκηνών της απονέμει βραβείο “Τιμής Ένεκεν”, για την προσφορά της στην ποίηση. Πολλά από τα έργα της έχουν μελοποιηθεί και τραγουδηθεί από αξιόλογους συνθέτες-ερμηνευτές.

Δημήτρης Παπαδόπουλος

Ο ποιητής Δημήτρης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στο Φίχτι του Δήμου Άργους Μυκηνών. Από το 1985 ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Σοφία Μαυρογεννίδου

Γεννήθηκε στο Μπρνο της Τσεχίας. Η αγάπη και το πάθος της για τη μουσική την οδήγησε σε μουσικές σπουδές τις οποίες ολοκλήρωσε με την απόκτηση διπλώματος φλάουτου και πιάνου στη Μουσική Ακαδημία του Μπρνο της Τσεχίας με την Božena Ruzickova. Στο Παρίσι σπούδασε φλάουτο και μουσική δωματίου με τον Christian Larde. Με την επιστροφή της στην Ελλάδα ξεκίνησε μια μουσική πορεία η οποία περιλαμβάνει συναυλίες (στην Ελλάδα και στο εξωτερικό), ηχογραφήσεις, συνεργασίες με διάφορα σύνολα μουσικής δωματίου και ορχήστρες όπως «Καμεράτα», συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ, «Capella Istropolitana» και διδασκαλία.

Συνέχισε και με άλλες σπουδές πάνω στη μουσικολογία και στη μπαρόκ μουσική, με την απόκτηση διπλώματος Flute traverso το 2006 από την Ακαδημία Παλαιάς Μουσικής του Masaryk University
Έχει συμπράξει μουσικά με σημαντικούς Έλληνες και ξένους μουσικούς όπως Sylvio Gualda, Claudio Abbado, Miloš Štědroň, Alfio Antico, Μίκης Θεοδωράκης, Ιάννης Ξενάκης κ.α. Το 2013 απόκτησε δίπλωμα μονωδίας με την Ειρήνη Τσιρακίδου.. Τρέφει μια ιδιαίτερη αδυναμία για τη μουσική μπαρόκ, τη μουσική της Μεσογείου και της Λατινικής Αμερικής. Τα τελευταία χρόνια συνθέτει κι ερμηνεύει δικά της τραγούδια. Είναι μία από τα ιδρυτικά μέλη των συγκροτημάτων «Απόδραση» , «Duo Arioso» (με τον κιθαρίστα Αριστείδη Χατζησταύρου), «Duo Sonelli» (με την τσεμπαλίστα Δέσποινα Χωματίδου), «Duo Insoma» (με την πιανίστα Ingrid Sotolarova) και έχει στο ενεργητικό της μια πλούσια δισκογραφία.
(e-mail: msophaki@gmail.com)

Κοχάρ Καραγιάν

Η Κοχάρ Καραγιάν γεννήθηκε στην Αθήνα. Πήρε πτυχίο και δίπλωμα πιάνου με την Θ. Μοίρα ενώ στα Ανώτερα θεωρητικά έχει πάρει τα πτυχία Αρμονίας , Αντίστιξης και Φούγκας . Έχει παρακολουθήσει πολλά master classes με διεθνούς φήμης πιανίστες , τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος του Σύγχρονου Ωδείου Τέχνης, ενώ σήμερα εργάζεται στο ΠΜΓΛΠ .

Παναγιώτης Μπερλής

Ο Παναγιώτης Μπερλής, μουσικός, ερμηνευτής, συνθέτης, πολυ-οργανίστας και καθηγητής μουσικής με ανώτερες σπουδές στην τζαζ, κλασική σύνθεση και στο πιάνο, στην σαραντάχρονη μουσική του πορεία μέχρι σήμερα, έχει ιδρύσει διάφορα ροκ, εναλλακτικά και τζαζ μουσικά σχήματα, έχει συνθέσει, ενορχηστρώσει και δισκογραφήσει μουσική και τραγούδια δικά του, των μουσικών σχημάτων του και άλλων καλλιτεχνών, όπως επίσης για θεατρικές παραστάσεις, για τα media, και για έργα και εκθέσεις ζωγραφικής.

Ως ιδρυτικό μέλος, πιανίστας, συνθέτης και ερμηνευτής στο συγκρότημα “Διάφανα Κρίνα”, έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες εμφανίσεις με μεγάλη επιτυχία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σήμερα, πραγματοποιεί εμφανίσεις προσωπικές σόλο ή με πλήρες σχήμα καθώς και σε σύμπραξη με άλλους καλλιτέχνες, ερμηνεύοντας τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία, τραγούδια από τα Διάφανα Κρίνα καθώς και διασκευές επιλεγμένων τραγουδιών της ελληνικής και διεθνούς ροκ και εναλλακτικής σκηνής.

Επιπλέον δράσεις (extras)
Για το τετραήμερο του Fichti Art, η ξεναγός Ματίνα Χουντάλα θα προσφέρει ξενάγηση στον γειτονικό αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, κάθε πρωί από τις 10 π.μ. έως τις 12 το πρωί. (μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην διεύθυνση matina@walksandstories.com )

Προσβασιμότητα
Έχει προβλεφθεί η προσβασιμότητα ΑΜΕΑ. Παρακαλώ επικοινωνήστε με τη διοργάνωση για πληροφορίες.

Ευχαριστήριο

Ευχαριστούμε όλες και όλους εκείνους που με τη συμβολή τους κατέστησαν δυνατή αυτή την εκδήλωση, τον Σύλλογο Φιχτίων Σάμυνθος για την στήριξη και τη συμμετοχή του και ιδιαιτέρως την Ελένη Τσετσέκου για την αρχική ιδέα, τον συντονισμό και την παροχή της οικίας της για τις εκδηλώσεις.

Ελπίζουμε ότι το Fichti Art 2021 θα είναι το πρώτο μιας μακράς σειράς διοργανώσεων του φεστιβάλ.

Η ομάδα υλοποίησης του 1ου Fichti Art 2021

Επικοινωνία

τηλ +30 690 7965334
email: fichtiart2021@gmail.com
fb: Fichti Art Festival

Ελεύθερη είσοδος.