Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FB!

Έχεις χρέη στις τράπεζες; Έγινε αυτό που όλοι φοβόντουσαν

Δάνεια: Τέλος εποχής για τον νόμο Κατσέλη. Τη σκυτάλη παίρνει ο νέος πτωχευτικός. Τελευταία ευκαιρία για επικαιροποίηση των στοιχείων όσων έχουν ενταχθεί στον παλιό νόμο.

Ολιγοήμερη παράταση «σκούπα» σε όσους δανειολήπτες είχαν κάνει αίτηση στον νόμο Κατσέλη και δεν έχουν προλάβει έως σήμερα να επικαιροποιήσουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους αναμένεται να δώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Μέχρι σήμερα 35.000 οφειλέτες που είχαν καταθέσει αίτηση στα Ειρηνοδικεία προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες έχουν μπει στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού χρέους και έχουν επανυποβάλει ηλεκτρονικά την αίτησή τους προκειμένου να μην χάσουν την προστασία του νόμου.

Ο νόμος Κατσέλη αποτέλεσε ομπρέλα προστασίας για δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες την τελευταία 10ετία, αλλά οι καθυστερήσεις στην εκδίκαση αυτών των υποθέσεων, πολλές από τις οποίες είχαν πάρει δικάσιμο για το 2030, λειτούργησε και ως καταφύγιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές, προκειμένου να αποφύγουν τη διευθέτηση του χρέους τους με τις τράπεζες.

Η επικαιροποίηση των στοιχείων αυτών των υποθέσεων αποτέλεσε πρωτοβουλία για την εξυγίανση αυτών των περιπτώσεων, καθώς συνοδεύτηκε με την υποχρέωση άρσης του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου όσων επανυπέβαλαν ηλεκτρονικά την αίτησή τους, προκειμένου να διαπιστωθεί η ακρίβεια των στοιχείων τους.

Η επικαιροποίηση ξεκίνησε τον Ιανουάριο με καταληκτική ημερομηνία τα τέλη Ιουνίου και η ολιγοήμερη παράταση που μελετά το υπουργείο Δικαιοσύνης θα δοθεί προκειμένου όσοι δεν πρόλαβαν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους να μην χάσουν την προστασία του νόμου.

Έτσι, η επικαιροποίηση λειτουργεί ως ξεκαθάρισμα, αφού μέσω της πλατφόρμας οι αρχές και οι πιστωτές – είτε είναι τράπεζες είτε εταιρείες διαχείρισης – αντλούν όλα τα στοιχεία σε σχέση με τα εισοδήματα, την ακίνητη περιουσία του ή τις καταθέσεις του οφειλέτη, αλλά και τη μεταβολή που έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια, έτσι ώστε να διαπιστωθεί αφενός εάν δικαιούνται την προστασία του νόμου και αφετέρου αν είναι ή όχι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, μεταβιβάζοντας π.χ. περιουσιακά τους στοιχεία με δόλιο τρόπο για να διασφαλίζουν την προστασία.

Με τον τρόπο αυτόν, η αξιολόγηση και η εκδίκαση αυτών των υποθέσεων θα επιταχυνθεί και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η οριστική εκκαθάριση όλων των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη θα έχει ολοκληρωθεί έως και το πρώτο τρίμηνο του 2022. Προκειμένου να επισπευστεί το κλείσιμο όλων αυτών των υποθέσεων, η διαδικασία συζήτησης θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία μαρτύρων και χωρίς την παρουσία των διαδίκων ή των πληρεξουσίων δικηγόρων τους.

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!