Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FB!

Αδήλωτα τετραγωνικά: Έρχεται ρύθμιση με διαγραφή προστίμων


Νέα ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά δρομολογεί το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να ωφεληθούν από τις ευνοϊκές διατάξεις και οι πολίτες που υπέβαλαν σχετική δήλωση στους δήμους, κατά το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου έως και τις 23 Μαρτίου 2022.
Ηδη, το υπουργείο εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο θα ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή οι χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν αυτή τη στιγμή αναδρομικά δημοτικά τέλη έως και 14 ετών.
Στο τραπέζι έχει πέσει η διαγραφή του προστίμου για όσους έκαναν τη ρύθμιση σε αυτό το διάστημα αλλά δεν έχουν πληρώσει ακόμη την οφειλή, ενώ θα πρέπει να εξεταστεί και η περίπτωση των πολιτών που έχουν ήδη πληρώσει τα πρόστιμα.
Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν στα Νέα πως η ρύθμιση κρίνεται επιβεβλημένη. Κι αυτό γιατί δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα περιθώριο παρερμηνείας του άρθρου 18 του πρόσφατου νόμου 4915/22, το οποίο προβλέπει την παράταση – έως τις 30 Ιουνίου 2022 – για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που καθυστέρησαν ή δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την προηγούμενη σχετική ευνοϊκή ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά του υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ, που έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, πρόκειται για μία ρύθμιση που έχει ήδη απτά αποτελέσματα, καθώς αφενός αυξάνει τα έσοδα των δήμων σε μόνιμη βάση για τα επόμενα χρόνια και αφετέρου απαλλάσσει τους δημότες από σημαντικά πρόσθετα βάρη.
Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών τονίζουν πως στόχος είναι να μη διαταραχθεί η διαδικασία και ει δυνατόν περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων να μπορούν να ωφεληθούν από τη σχετική ρύθμιση, χωρίς να δημιουργούνται περιπτώσεις πολλαπλών ταχυτήτων, αλλά και χωρίς να «τιμωρούνται» οι συνεπείς πολίτες οι οποίοι είχαν ανταποκριθεί κατά την πρώτη περίοδο ανοίγματος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Επισημαίνεται ότι η ρύθμιση προβλέπει μία προσαύξηση της τάξεως του 20% μόνο για την περίοδο από την 1η/1/2020 και μετά, τη στιγμή που – εάν δεν εφαρμοζόταν η διάταξη – το πρόστιμο για τους πολίτες θα ήταν πολλαπλάσιο.
Πάντως, για το θέμα με τους χιλιάδες «εγκλωβισμένους» στο νομικό κενό της ρύθμισης για τα αδήλωτα τετραγωνικά είχε ενημερώσει με επιστολή της τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.
Από την πλευρά της, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας επισημαίνει πως οι δήμοι επιθυμούν μόνιμη ρύθμιση. «Είναι ασύμφορο και χρονοβόρο ακόμη και για τις μηχανογραφικές εταιρείες να ανοιγοκλείνει η πλατφόρμα της ρύθμισης. Γι’ αυτό και ζητούμε ως ΚΕΔΕ να υπάρξει μόνιμη ρύθμιση με κλιμάκωση προστίμων ανά εξάμηνο», δηλώνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Πηγή

ΔΕΙΤΕ:  Άρωμα Καραϊβικής στην Αργολίδα! Η παραλία με τη λευκή άμμο και τα καταγάλανα νερά (Vid)

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!