ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΡΓΟΣ

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

Αθωνική Τεχνική: Έρχεται νέο «σφυροκόπημα» με πλειστηριασμούς και στο Ναύπλιο

Κομμάτι-κομμάτι εξακολουθούν να βγαίνουν τα «ιμάτια» της πτωχευμένης τεχνικής εταιρείας – Η άνοδος, η πτώση και το «μπες-βγες» της «Σφακιανάκης»
Μεγάλη Εβδομάδα βιώνει, κατά κυριολεξία, η Αθωνική Τεχνική, η πτωχευμένη κατασκευαστική της Β. Ελλάδας, της οποίας εδώ και καιρό τα… «ιμάτια» βγαίνουν στο σφυρί κομμάτι-κομμάτι. Πρόσφατα, στις 17 Φεβρουαρίου, έγιναν 89 πλειστηριασμοί για ιδιοκτησίες της εταιρείας που βασικά περιλαμβάνονταν σε κτιριακό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.
Από αυτούς οι 35 οδηγήθηκαν σε κατακύρωση και οι 54 σε ματαίωση ελλείψει πλειοδοτών. Ακόμη νωρίτερα, το Νοέμβριο του 2022 βγήκαν στο σφυρί, με επισπεύδοντα τον σύνδικο πτώχευσης, 10 αγροτεμάχια, συνολικής επιφάνειας 24,36 στρεμμάτων, σε περιοχές της Κέρκυρας, ενώ εκτιμάται ότι έχουν προηγηθεί περισσότεροι από 250 πλειστηριασμοί τα τελευταία χρόνια για διάφορα ακίνητα ανά τη χώρα και ειδικότερα σε Β. Ελλάδα, Μύκονο, Βόλο, Ναύπλιο κ.α.
Το… σφυροκόπημα όμως συνεχίζεται και το επόμενο διάστημα, κατά το οποίο έχουν προγραμματιστεί άλλοι 45 πλειστηριασμοί.
Το συγκρότημα στη Θεσσαλονίκη
Η αρχή γίνεται αύριο, Μεγάλη Πέμπτη, 13 Απριλίου, όπου η Αθωνική Τεχνική καλύπτει σχεδόν το σύνολο των προγραμματισμένων πλειστηριασμών της ημέρας. Οι 26 από αυτούς αφορούν ιδιοκτησίες της εταιρείας σε ακίνητο που αποτελείται από συγκρότημα 5 κτιρίων σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 10.209,25τ.μ. με κύρια πρόσοψη επί της Λεωφόρου 26ης Οκτωβρίου στη Δυτική πλευρά του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.
Το εν λόγω οικοδομικό τετράγωνο περικλείεται από τις οδούς 26ης Οκτωβρίου, Κωλέττη, Ανδρέα Γεωργίου και Κεφαλληνίας. Τα τρία από τα πέντε κτίρια είναι χαρακτηρισμένα διατηρητέα, ενώ έχουν ανεγερθεί δύο σύγχρονα κτίρια, τα οποία αποτελούνται από δύο υπόγεια πάρκινγκ, υπόγειες αποθήκες και κύριους χώρους, με ισόγεια καταστήματα και ορόφους, όπου στεγάζονται δραστηριότητες του νέου Μεγάρου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι ιδιοκτησίες που βγαίνουν αύριο στο σφυρί εντάσσονται στο 1ο υπόγειο, στο ισόγειο ενώ περιλαμβάνονται και τα πατάρια. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται υπόγειο πάρκινγκ εμβαδού 1.954 τ.μ. , 70 θέσεων στάθμευσης με τιμή εκκίνησης που μετά τις μειώσεις λόγω άγονων προσπαθειών είναι στις 304.477,25 ευρώ.
Οι άλλοι πλειστηριασμοί κλιμακώνονται με τιμές πρώτης προσφοράς από 1.763,02 ευρώ (για κατάστημα ισογείου εμβαδού 28,26 τ.μ.) μέχρι 55.786, 96 ευρώ (που αφορά κατάστημα ισογείου εμβαδού 135,64 τ.μ.).
Θα ακολουθήσουν κι άλλα πακέτα πλειστηριασμών στις 20 Απριλίου για ακίνητα στη Νάουσα, στις 21 Απριλίου για αγροτεμάχιο στην Ξάνθη, καθώς και στις 5 Μαΐου για μικρότερες ιδιοκτησίες στο Ναύπλιο.
Η άνοδος, η πτώση και η σχέση με τη «Σφακιανάκης»
Η Αθωνική Τεχνική ξεκίνησε τη διαδρομή της το καλοκαίρι του 1994, με επικεφαλής τους αδελφούς Κωνσταντίνο και Κυριάκο Περτσινίδη και στην πορεία εξελίχθηκε σε σημαντικό μεσαίο παίκτη της κατασκευαστικής αγοράς, με πολλά ιδιωτικά έργα, αλλά και μεγάλη ακίνητη περιουσία. Παράλληλα, αναλάμβανε και διάφορες εργολαβίες για έργα δικτύου κ.α. Το 2005 ο κύκλος εργασιών της ξεπέρασε τα 36 εκατ. ευρώ.
Στην ανοδική της τροχιά πόνταρε προφανώς και η εταιρεία αυτοκινήτων «Σφακιανάκης» η οποία το Νοέμβριο του 2006 εξαγόρασε το 49,9% των μετοχών, έναντι 13 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της επέκτασης των δραστηριοτήτων της στον τομέα των οικιστικών ακινήτων και του real estate.
Με την είσοδο της χώρας στην οικονομική κρίση και το πάγωμα των δημόσιων και ιδιωτικών έργων, ξεκίνησε και η «κάθοδος» της Αθωνικής Τεχνικής. Έτσι, η «Σφακιανάκης» τον Μάρτιο του 2016 προχώρησε σε πώληση του συνόλου των 3.307.230 μετοχών που κατείχε (ποσοστό 49,9%) με τίμημα 0,003 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή συνολικά 9.921,69 ευρώ, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης από μη βασικές δραστηριότητες.
Την επόμενη χρονιά και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2017 η εταιρεία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, με τις συσσωρευμένες ζημίες να ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ και τις υποχρεώσεις τα 85 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 75 εκατ. ευρώ αφορούσαν τραπεζικά δάνεια. Στις 25 Αυγούστου 2017 το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης κήρυξε την Αθωνική Τεχνική σε πτώχευση, με ημερομηνία παύσης πληρωμών την 28/8/2015. Έκτοτε άρχισε το «γαϊτανάκι» των πλειστηριασμών.
Πηγή

.

→  Είμαστε εδώ για να μην σε πιάνουν αδιάβαστο!
→  Ακολούθησέ μας στο Facebook και στο Google News για να μάθεις πρώτος αυτά που «παίζουν» στην Αργολίδα.
→  Oι ειδήσεις και τα νέα από Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο και Ερμιονίδα, με ένα κλικ στο Argolida Planet.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

Τα 'μαθες τα νέα;

Ρίξε και εδω μια ματιά!

Ανέβηκαν πρόσφατα...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΔΑΤΕ;