Το ελαιόλαδο έχει γίνει είδος πολυτελείας, με την τιμή του στα ελαιοτριβεία της Ελλάδας να κυμαίνεται στα 8,50 με 9 ευρώ και τη λιανική ξεκινάει από 9 έως 17 ευρώ το λίτρο, ενώ αυξημένα είναι τα περιστατικά νοθείας.
Παράλληλα, εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνουν τα περιστατικά νοθείας του ελαιολάδου, με σπορέλαιο, ηλιέλαιο, φινικέλιο και πυρηνέλαια, τα οποία έχουν χαμηλή τιμή. Γίνεται παράνομη πρόσμειξη, στη συνέχεια τα αρωματίζουν, τα χρωματίζουν και τέλος εξαπατούν καταναλωτές, πουλώντας το για ελαιόλαδο.
Μπορούμε να καταλάβουμε ότι το ελαιόλαδο είναι νοθευμένο από τη γεύση και τη μυρωδιά, που πρέπει να είναι σαν την ελιά. Ως εκ τούτου, αν το ελαιόλαδο είναι άοσμο, άχρωμο και δεν έχει γεύση ελιάς τότε είναι νοθευμένο, υπογραμμίζει ελαιοπαραγωγός, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι επιτήδειοι το πωλούν στην τιμή του ελαιολάδου, βγάζοντας πάρα πολλά χρήματα.
Ένας πιο απτός τρόπος για να καταλάβει κάποιος αν είναι νοθευμένο είναι να βάλει ένα μπουκαλάκι ελαιολάδου στο ψυγείο. Επειδή το παρθένο ελαιόλαδο περιέχει πολλά μονοκόρεστα λιπαρά, παγώνει. Έτσι το φυσικό ελαιόλαδο γίνεται σαν βούτυρο, ενώ τα νοθευμένα λάδια δεν παγώνουν.
Μεγάλη βαρύτητα στην πορεία της τιμής διεθνώς έχει η σημαντική πτώση στην παραγωγή της Ελλάδας, της Ιταλίας, αλλά και της Ισπανίας, οποία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κάλυπτε περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας ζήτησης το 2021.
O κ. Μύρωνας Χιλετζάκης, Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης – Ένωσης Ηρακλείου, επεσήμανε πως στο νησί φέτος η παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τους 20000 – 25.000 τόνους.
«Οι αποδόσεις είναι πολύ χαμηλές γιατί εδώ σε εμάς δεν έχει βρέξει. Η παραγωγή μας θα είναι στο 1/6 της περσινής χρονιάς. Επίσης λόγω δάκου είναι πολύ υψηλές οι οξύτητες στο προϊόν μας», σημείωσε στο Newsbomb.gr ο κ. Μύρωνας Χιλετζάκης και συμπληρώνει «όσον αφορά τις τιμές αυτή την στιγμή τα ελαιοτριβεία έχουν ξεκινήσει από τα 7 ευρώ αλλά η τιμή του τενεκέ κυμαίνεται από 170 – 200 ευρώ. Η συγκομιδή θα διαρκέσει πολύ λίγο και δεν θα ξεπεράσει τον ένα μήνα από τότε που θα μπούμε στο φουλ της παραγωγής μας».