ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΡΓΟΣ

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

Ανάμεσα σε δύο φωτογραφίες


«Ανάμεσα σε δύο φωτογραφίες.
Η πρώτη κάπως δυσδιάκριτη. Τραβηγμένη στην ανατολή της φωτογραφίας, στα μέσα του 19ου αιώνα δείχνει έναν άντρα ζωγράφο. Κρατά πινέλο. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Είναι ζωγράφος. Δηλώνει ζωγράφος. Νοιώθει ζωγράφος.
Τόσο που για να κατοχυρώσει αυτήν την σχεδόν αιρετική για την εποχή της ιδιότητα η Ελένη Μπούκουρα – Αλταμούρα τολμά να ντυθεί άνδρας. Και να φύγει στην Ιταλία για να σπουδάσει την τέχνη της.
Για αυτήν την ιδιαίτερη, πρωτοποριακή γυναίκα που η τραγική ζωή της περιγράφεται τόσο ουσιαστικά στο βιβλίο «η Ελένη ή ο Κανένας», μιλήσαμε τα μέλη της λέσχης ανάγνωσης του ΦΟΥΓΑΡΟΥ στην καθιερωμένη συνάντηση μας της τελευταίας Παρασκευής κάθε μήνα.
Μαζί μας όμως αυτήν τη φορά ήταν και η συγγραφέας του βιβλίου η κυρία Ρέα Γαλανάκη. Μαζί μας, όχι για να παρουσιάσει «από καθέδρας» το βιβλίο, αλλά για να συμμετέχει στην ανάλυσή μας και να μοιραστεί προβληματισμούς και εντυπώσεις.
Η δεύτερη φωτογραφία είναι προϊόν μιας τολμηρής φαντασίας. Η κυρία Γαλανάκη πλάθει την εικόνα του γάμου των γονιών της στο τέλος της Γερμανικής Κατοχής μιας και λόγω του πολέμου δεν τραβήχτηκε καμία φωτογραφία της τελετής. Κι αυτή η φανταστική φωτογραφία γίνεται έναυσμα για να ψηλαφήσει με σεβασμό «τα παραμύθια που δεν είναι παραμύθια» της δικής της οικογένειας καθώς και μιας ολόκληρης εποχής στο νέο της βιβλίο «Εμμανουήλ και Αικατερίνη» το οποίο και μας παρουσίασε.
Άλλη μια αξέχαστη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης, που διοργανώνεται από την οικογένεια του ΦΟΥΓΑΡΟΥ. Ένα βιβλίο κάθε μήνα, ένα λιθαράκι στις γνώσεις μας, μια ευκαιρία για συνάντηση και «από κοινού» αναζήτηση.
Είναι μια πολυτέλεια που μας προσφέρεται ολόκαρδα. Βαθύτατα ευγνώμων.
Τι είπα; Δύο φωτογραφίες; Μάλλον λάθος.
Μαζί με την αναμνηστική φωτογραφία που ξεχάσαμε να βγάλουμε, απορροφημένοι από την τόσο ενδιαφέρουσα συζήτηση, στην πραγματικότητα οι φωτογραφίες γίνονται τρεις!»
Μαιρηλί Χαραμή
Μέλος Λέσχης Ανάγνωσης
Για τη συνάντηση με τη Ρέα Γαλανάκη την Παρασκευή 27/5 στη ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

Τα 'μαθες τα νέα;

Ρίξε και εδω μια ματιά!

Ανέβηκαν πρόσφατα...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΔΑΤΕ;