ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΡΓΟΣ

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

Αναβιώνει και φέτος το έθιμο «γιάλα-γιάλα» στην Ερμιόνη

«Οι ντόπιοι νεαροί που θα κληθούν σύντομα για να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία, ξεκινούν από την παραμονή των Θεοφανίων το έθιμο γιάλα- γιάλα.
Το πρωί στολίζουν τις βάρκες τραγουδώντας με χαρά και κέφι. Ο κόσμος και οι μεγαλύτεροι κάτοικοι που έχουν εμπειρία στο έθιμο, μαζεύονται γύρω τους για βοήθεια και κεράσματα.
Το βράδυ, φορώντας όλοι οι νεαροί παραδοσιακές ναυτικές στολές, διασχίζουν ολόκληρη την Ερμιόνη.
Τραγουδώντας το «γιάλα-γιάλα! Περνούν από σπίτι σε σπίτι. Δέχονται κεράσματα και ευχές μέχρι το πρωί.
Το πρωί θα περάσουν από την εκκλησία για να πάρουν την ευλογία τον ιερέα και να κατεβούν στο λιμάνι για να γίνει ο καθαγιασμός των υδάτων. Εκεί θα τοyς περιμένουν οι βάρκες στολισμένες με κλαδιά από φοίνικα και σμυρτιά. Θα μπουν μέσα και θα τις κουνούν πολύ δυνατά τραγουδώντας το «γιάλα-γιάλα», μέχρι να βουτήξουν στη θάλασσα για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό και την ιερή εικόνα.»
Πρόγραμμα Εορτασμού Θεοφανείων & Αγιασμού των Υδάτων με την κατάδυση τον Τιμίου Σταυρού στην Ερμιόνη
Την 6η Ιανουαρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00 π.μ. για την εορτή των Αγίων Θεοφανείων, θα τελεσθεί η Ακολουθία τον Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ερμιόνης.
Στη συνέχεια και ώρα 11:00 π.μ. θα ακολουθήσει Θρησκευτική πομπή με την συνοδεία της Φιλαρμονικής τον Δήμου Ερμιονίδας, η οποία Θα καταλήξει στο Βόρειο Αιμάνι της Ερμιόνης, όπου θα τελεσθεί ο Αγιασμός των Υδάτων και η κατάδυση τον Τιμίου Σταυρού και της ιερής εικόνας.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΔΑΤΕ;