Με μια πρωτοφανή παρέμβαση του υπ. Εργασίας Γιάννη Βρούτση απαγορεύτηκε η άσκηση προσφυγών για τη διεκδίκηση των «κλεμμένων» αναδρομικών.
Οργή σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους έχει προκαλέσει το απίστευτο νομικό πραξικόπημα στο οποίο κατέφυγε το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να απαγορεύσει την άσκηση προσφυγών για τα αναδρομικά των συντάξεων.
Πρόκειται για μια σκανδαλώδη μεθόδευση, που δεν έχει προηγούμενο, καθώς δεν επιτρέπει την υποβολή προσφυγών για τη διεκδίκηση των αναδρομικών των συντάξεων για τις επικουρικές και τα δώρα, συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ, τα οποία αρνείται να τα καταβάλει παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Υποχρεώνει έτσι τους συνταξιούχους να δεχθούν τα αναδρομικά των περικοπών που έγιναν το έτος 2012, μόνο για το διάστημα από 11.6.2015 έως 13.05.2016 και μόνο εκείνα των κύριων συντάξεων, ενώ επιδιώκει να διαγράψει τις διεκδικήσεις για τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων.
Για αντισυνταγματικές, απαράδεκτες και άθλιες κυβερνητικές μεθοδεύσεις κάνουν λόγο οι συνταξιούχοι.
Η καταβολή των «κουρεμένων» αναδρομικών ξεκινά από τα τέλη την επόμενης εβδομάδας και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις φάσεις.
Οι «πονηρές» διατάξεις
Συγκεκριμένα, με νομοτεχνική βελτίωση στις διατάξεις του νομοσχεδίου, ελάχιστη ώρα πριν ψηφιστεί, την οποία δεν πήρε κανείς χαμπάρι, το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε προσθήκη στα άρθρα 33 και 34 που αφορούν την καταβολή αναδρομικών ποσών (ν.4734/2020).
Με την προσθήκη αυτή ορίζει ότι, μετά τη δημοσίευση του συγκεκριμένου νόμου, δεν μπορούν να διεκδικούνται αναδρομικά ποσά!
Με δεδομένο ότι, ο συγκεκριμένος νόμος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, σημαίνει ότι θα είναι άκυρες οι αγωγές που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου και μετά.
Συγκεκριμένα στις παρ. 4 και 5 των άρθρων 33 και 34 του νόμου ορίζεται ότι, για τους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα:
«4.Με την καταβολή των ποσών της παρ. 1 οι αξιώσεις των συνταξιούχων του Δημοσίου για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, για το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. 4387/2016, δυνάμει του ν. 4093/2012, αποσβένονται.
5.Η παρ. 4 δεν καταλαμβάνει τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες κατά τον χρόνο της δημοσίευσης του παρόντος, ως προς τις αξιώσεις που υπερβαίνουν το καταβαλλόμενο ποσό της παρ. 1.
Αντίστοιχα, για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα ο νόμος ορίζει:
4.Με την καταβολή των ποσών της παρ. 1 οι αξιώσεις των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, κατά το χρονικό διάστημα από τις 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. 4387/2016, δυνάμει του ν. 4051/2012 και του ν. 4093/2012, αποσβένονται.
5.Η παρ. 4 δεν καταλαμβάνει τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες κατά τον χρόνο της δημοσίευσης του παρόντος, ως προς τις αξιώσεις που υπερβαίνουν το καταβαλλόμενο ποσό της παρ. 1.»
Το «πραξικόπημα» του υπ. Εργασίας
Πλέον, με βάση τον ν.4734/2020, όσοι λάβουν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων, αποσβένυνται οι όποιες μελλοντικές διεκδικήσεις για δώρα και επικουρικές.
Αυτά μπορούν να τα διεκδικήσουν μόνο όσοι έχουν προσφύγει δικαστικά έως την Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου και δεν μπορεί κανείς να υποβάλει σήμερα ή αύριο προσφυγή, με βάση το νέο νόμο Βρούτση.
Στόχος είναι να μπλοκάρουν τις μαζικές αγωγές που κατατίθενται στα διοικητικά δικαστήρια και να γλιτώσει η κυβέρνηση τα επιπλέον αναδρομικά, που επιχειρεί να παγώσει ξανά.
Μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, τον περασμένο Ιούλιο, η κυβέρνηση αφού είπε στην αρχή ότι θα δοθεί το σύνολό των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους είτε προσέφυγαν είτε όχι, στη συνέχεια τους παγίδεψε.
Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσιοτάκης, ανακοίνωσε πως θα δοθούν σε όλους τα αναδρομικά μόνο των κύριων συντάξεων. Έτσι το συνολικό κόστος για τον προϋπολογισμό, από τα 4 δισ. ευρώ, που ήταν, πέφτει στο 1,4 δισ. ευρώ, καθώς δεν καταβάλλονται τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων για το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως 13.05.2016.
Όμως, το σύνολο των αναδρομικών θα τα λάβουν οι περίπου 250.000 συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια.
Οι υπόλοιποι είχαν την ευχέρεια να προσφύγουν στα δικαστήρια μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 και να διεκδικήσουν και να λάβουν τα αναδρομικά των δώρων και των επικουρικών.
Όσοι το έπραξαν ήδη, μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου θα τα λάβουν. Για τους υπόλοιπους, ο νέος νόμος Βρούτση απαγορεύει την προσφυγή και τυπικά δεν τα δικαιούνται.
Όμως, σύμφωνα με εργατολόγους, θα ανοίξει νέος κύκλος προσφυγών, για να ακυρωθεί το «πραξικόπημα» του υπ. Εργασίας.
Συνταξιούχοι: Άθλιες μεθοδεύσεις
Για αντισυνταγματικές, απαράδεκτες και άθλιες κυβερνητικές μεθοδεύσεις κάνουν λόγο οι συνταξιούχοι. Σε ανακοίνωση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, επισημαίνεται ότι «η κυβέρνηση με τη νομοθετική ρύθμιση του Αυγούστου (Ν. 4714/20), στην προσπάθειά της να παρεμποδίσει την προσφυγή των συνταξιούχων στη δικαιοσύνη για την διεκδίκηση των αναδρομικών τους, νομοθέτησε ότι η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αγωγών θα ήταν η ημέρα καταβολής των ήδη από πολλές πλευρές κουτσουρεμένων αναδρομικών ως προς τις περικοπές της κύριας σύνταξης, θέμα που αφορά 1 εκατομμύριο συνταξιούχους και αποκλείει το υπόλοιπο 1,5 εκατομμύριο που δεν θα λάβουν ούτε 1 ευρώ».
Όμως, προσθέτει το ΕΝΔΙΣΥ, στις 8/10/2020, εντελώς πραξικοπηματικά στο δόγμα του «αποφασίζωμεν και διατάσσωμεν» ψήφισε και δημοσίευσε αυθημερόν τον νόμο 4734/20 όπου με τα άρθρα 33 και 34 μετέφερε (πονηρά, εν κρυπτώ και παραβύστω) την καταληκτική ημερομηνία προσφυγής των συνταξιούχων στη δικαιοσύνη για την διεκδίκηση των αναδρομικών τους για την ίδια μέρα, δηλαδή στις 8/10/2020.
Προφανής σκοπός της ολοφάνερα και αυταπόδεικτα αντισυνταγματικής αυτής ρύθμισης, όπως και του προηγούμενου νόμου του Αυγούστου, ήταν να προλάβει τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων.
«Η κυβέρνηση πλέον με τις ανωτέρω νομοθετικές ρυθμίσεις είναι φανερό ότι δεν εφαρμόζει ούτε το εντεκάμηνο που δέχτηκε το ΣτΕ με την απόφαση του Ιουλίου του 2020», σημειώνει το ΕΝΔΙΣΥ.