Αργολίδα & Ιχθυοκαλλιέργεια
Μια σχέση δεκαετιών
Η ιχθυοκαλλιέργεια στην περιοχή μας αρχίζει να αναπτύσσεται στον απομονωμένο κόλπο της Βουρλιάς και στην ακατοίκητη Νήσο Πλατειά από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ενώ η σημερινή της εικόνα οριστικοποιείται γύρω στο 1995 .
Ιστορικά είναι από τους πρώτους θύλακες ιχθυοκαλλιέργειας που δημιουργήθηκαν στη χώρα. Τότε οι μονάδες υπαγόταν στα διοικητικά όρια των Ιρίων, της Κάντιας, του Δρεπάνου, των Διδύμων, των Φούρνων και τώρα πλέον των Δήμων Ναυπλιέων και Ερμιονίδας. Ιδρυτές των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας ήσαν γνωστοί πρωτοπόροι επιχειρηματίες κυρίως της Αργολίδας, χαρακτηριστικά αναφέρονται τα ονόματα του κ. Στεφάνου και των κ.κ. Χρήστου Μητσάκου και Αθανασίου Μητσάκου,
Σήμερα βρίσκονται σε λειτουργεία 15 μονάδες, 3 συσκευαστήρια και απασχολούν περισσότερους από 120 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 72 είναι στα όρια του Δήμου Ναυπλιέων ενώ από το παραπάνω σύνολο οι 38 είναι δημότες/κάτοικοι Ναυπλίου. Οι εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας στην Αργολίδα λειτουργούν με τους διακριτικούς τίτλους:
Κοράλλι Ι.Κ.Ε.
Μητσάκος Α.Ε.
Καρχαρίας Ε.Π.Ε. “SHARK”
Avramar Ιχθυοκαλλιέργειες Α.Ε.
Agroinvest Α.Ε.
Σημειώνεται δε ότι από τις παραπάνω, οι 3 ανήκουν σε επιχειρηματίες κατοίκους του Δήμου Ναυπλιέων.
Στη μακρά πορεία των 35 και πλέον ετών της λειτουργίας μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας εγέρθηκαν αιτιάσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της δραστηριότητας στο θαλάσσιο κυρίως περιβάλλον, δηλαδή στην ποιότητα των υδάτων και στην εμφάνιση απορριμμάτων στις κοντινές ακτές και εντοπίστηκαν προβλήματα στις σχέσεις με τους κατοίκους της περιοχής.
Ειδικότερα τα προβλήματα κυρίως εστιάζονταν:
Στη διασπορά σκουπιδιών από πλαστικά, ξύλα, φελιζόλ στη θάλασσα, στις ακτές και στο βυθό.
Στη ρύπανση της επιφάνειας της θάλασσας και του βυθού γύρω και κάτω από της μονάδες από υπολείμματα των ιχθυοτροφών.
Στην έλλειψη ενός φερέγγυου συνομιλητή στον οποίο ο δήμος, οι σύλλογοι, οι αλιείς και οι πολίτες θα μπορούσαν να απευθυνθούν για ζητήματα που εντοπίζονταν.