Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FB!

Αυξήσεις στα καύσιμα: «Η βενζίνη σε λίγες μέρες θα ξεπεράσει τα 2,5 ευρώ»


Τιμές «ρεκόρ» πλέον έχει αγγίξει η βενζίνη και ενόψει και του μίνι χιονιά που έρχεται στην χώρα μας από αύριο, πολλά είναι τα νοικοκυριά που ανησυχούν πώς θα περάσουν αυτές τις μέρες, με το βλέμμα όλων στραμμένο στην «έκρηξη» των τιμών και όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Μέσα σε μόλις έναν μήνα, σε όλη σχεδόν την Ελλάδα η αύξηση που παρατηρείται είναι 0,20€, γεγονός που αναγκάζει τους καταναλωτές είτε να μην αγοράσουν πετρέλαιο είτε να μειώσουν κατά πολύ την ποσότητα που θα αγοράσουν.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης, την 1 Φεβρουαρίου η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης ήταν στα 1,572€ και στις 5 Μαρτίου εκτοξεύθηκε στα 1,755€, ενώ σε πολλές περιοχές έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή στην αμόλυβδη 95 οκτανίων στο νομό Αττικής από 1,807€ που ήταν την 1η Φεβρουαρίου το περασμένο Σάββατο έφτασε στα 1,975€ και αναμένεται να πάρει κι άλλο την ανιούσα. Στις Κυκλάδες στις 5 Μαρτίου η μέση τιμή στην αμόλυβδη ήταν στα 2,140€ ενώ ακολουθούν τα Δωδεκάνησα με 2,095€, η Ευρυτανία με 2,066€ και η Σάμος με 2,035€.
Παρόμοια εικόνα και για το πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο από 1,233€ που ήταν η μέση τιμή του πριν έναν μήνα, το περασμένο Σάββατο έφτασε στα 1,416€. Ειδικότερα, στο νομό Αττικής την 1 Φεβρουαρίου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν 1,218€ ενώ το περασμένο Σάββατο 5 Μαρτίου έφτασε στα 1,419€. Στο νομό Δωδεκανήσου πριν ένα μήνα η diesel θέρμανσης ήταν 1,306€, ενώ στις 5 Μαρτίου η τιμή εκτοξεύθηκε στο 1,461€. Την 1 Φεβρουαρίου στις Κυκλάδες η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν 1,344€, ενώ στις 5 Μαρτίου έφτασε στα 1,487€. Ίδια εικόνα και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου παρά το γεγονός ότι υπάρχει μείωση φόρου στα 17%. Όπως στη Λέσβο, όπου τον προηγούμενο μήνα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν στα 1,336€, ενώ το περασμένο Σάββατο έφτασε στα 1,445€. Και η Φθιώτιδα «είδε» μέσα σε έναν μήνα το πετρέλαιο θέρμανσης να αυξάνεται κατά 20 λεπτά του ευρώ, και συγκεκριμένα από 1,254€ που ήταν την 1η Φεβρουαρίου, το Σάββατο 5 Μαρτίου έφτασε στο 1,447€.
Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου μιλάει στο newsit.gr και τονίζει ότι οι αυξήσεις που βλέπουμε μέσα σε 3 μέρες είναι 0,20€.
«Είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα. Τώρα έχουμε 1,419€ την τιμή πετρελαίου θέρμανσης στην Αττική. Αύριο θα πάει στο 1,60€. Η αύξηση δυο-τριών ημερών είναι 20 λεπτά. Το βαρέλι τώρα είναι στα 127 δολάρια από 93 δολάρια που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Δεν ξέρω τι θα γίνει. Μπορεί να πάει στα 150 δολάρια το βαρέλι και αν θα πάει στα 150, τότε η βενζίνη να ξεπεράσει και τα 2,5 ευρώ.
Δεν είναι ανάλογες βέβαια οι αυξήσεις σε κάθε νομό. Και το ΦΠΑ να μειώσει το υπουργείο δεν θα γίνει τίποτα. Οι αυξήσεις στα καύσιμα έχουν πάρει ανεξέλεγκτη έκταση. Υπάρχει πρόβλημα. Και να μειωθεί ο ΦΠΑ, θα μειωθεί κατά 10 λεπτά. Όταν θα έχεις βενζίνη 2,10€ θα το πάει στα 2 ευρώ. Ε και λοιπόν, τι θα καταλάβουμε;»
Επιπλέον ο κύριος Ασμάτογλου επισημαίνει, μιλώντας στο newsit.gr, ότι «μεγάλη αύξηση θα δουν όπως πάντα οι Κυκλάδες και θα επιβαρυνθεί και η ηπειρωτική Ελλάδα ιδίως οι απομακρυσμένες περιοχές, εκείνες που παίρνουν μικρές ποσότητες όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ως προς την αμόλυβδη μεγάλες αυξήσεις θα “δει” και η ηπειρωτική Ελλάδα και όπου υπάρχουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις». Σχετικά με τις μειωμένες τιμές που παρατηρούνται σε κάποια πρατήρια υγρών καυσίμων, ο κος Ασμάτογλου εφιστά την προσοχή στο καταναλωτικό κοινό και εξηγεί ότι «όταν κάποια βενζινάδικα έχουν κάτω ή οριακά στην τιμή του διυλιστηρίου, δεν είναι ό,τι το καλύτερο. Κάτι δεν πάει καλά».

Πηγή

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!