Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FB!

Αφιέρωμα: Ο Ναυπλιώτης λογοτέχνης Άγγελος Τερζάκης (Vid)

Στις 16 Φεβρουαρίου 1907, γεννήθηκε ο Ναυπλιώτης λογοτέχνης (πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και δοκιμιογράφος) Άγγελος Τερζάκης.
Γλωσσομαθής και προικισμένος με μουσική παιδεία, προορισμένος από τον βουλευτή πατέρα του να ασχοληθεί με την πολιτική, θα σπουδάσει δικηγορία, την οποία θα εγκαταλείψει μετά από διετή εξάσκησή της, για να αφοσιωθεί στη λογοτεχνία και στο θέατρο.
Σε ηλικία 14 ετών θα γράψει το μακροσκελές μυθιστόρημα «ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΟΣ», επίσημα στα γράμματα θα εμφανιστεί το 1926 με τη συλλογή διηγημάτων «Ο ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ», ενώ το έργο του «ΔΕΣΜΩΤΕΣ» (1932) θα θεωρηθεί γενέθλιο της λογοτεχνίας της Γενιάς του ’30.
Το μυθιστόρημα που τον καθιέρωσε είναι «Η ΠΡΙΓΚΗΠΕΣΣΑ ΙΖΑΜΠΩ» (πρώτη μορφή 1937/8, δεύτερη μορφή 1945), που σχολιάζει βαθύτερα την κοινωνικοπολιτική κατάσταση της χώρας, γραμμένο σε μεταιχμιακή εποχή κατά την οποία θα ταχθεί κατά της στρατευμένης τέχνης και θα γίνει πολέμιος του Εμφυλίου της χώρας. Θεατράνθρωπος από το 1937, θα μνημονευθεί κυρίως ως καθηγητής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1950-1971) και διευθυντής της σε τρεις περιόδους, ενώ τα ιστορικά του δράματα «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΑΘΙ» (1939) «ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ ΜΙΧΑΗΛ» (1936) και «ΘΕΟΦΑΝΩ» (1956) θα παρασταθούν από κρατικές και ιδιωτικές θεατρικές σκηνές.
Διεισδυτικός γνώστης του κλασικού ρεπερτορίου και λάτρης της χρονικογραφίας, θα τιμηθεί με το Α’ Κρατικό Βραβείο Θεάτρου (1939) για τα θεατρικά του έργα «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΑΘΙ» και «ΕΙΛΩΤΕΣ», με το Α’ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το έργο του «ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ» (1958), αλλά και με τον τίτλο του ακαδημαϊκού (1974).
Στο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ “ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ”, το οποίο μπορείτε να δείτε στο τέλος της ανάρτησης, γίνεται ακόμη λόγος για τη συμμετοχή του στο Αλβανικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τις εμπειρίες του από τον πόλεμο κατέγραψε σε κείμενά του, όπως στα «ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ» και «ΑΣΚΕΡΙ ΦΤΕΡΟΣΤΟΛΙΣΤΟ, ΕΧΕ ΓΕΙΑ», που συμπεριελήφθησαν στη συλλογή πεζογραφημάτων «Απρίλης» (1940). Τέλος, γίνεται αναφορά στα σενάρια που έγραψε για ταινίες, καθώς και στο μεταφραστικό του έργο. Ο γιος του ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ σκιαγραφεί τον πατέρα του λέγοντας μεταξύ άλλων ότι αν και ήταν μεγαλωμένος σε αστικό περιβάλλον «στράφηκε στον κοσμάκη».
Για τον ΑΓΓΕΛΟ ΤΕΡΖΑΚΗ και το έργο του μιλούν επίσης ο σκηνοθέτης ΣΠΥΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, ο ΤΑΚΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ, συγγραφέας και διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, η ΑΓΓΕΛΑ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ, επικ. καθηγήτρια Φιλολογικού Τμήματος και ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, διευθυντής «Θησαυρού της Ελληνικής Γλώσσας».
Περιλαμβάνεται πλούσιο αρχειακό υλικό, όπως ιδιόχειρα σημειώματα από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα, καθώς και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, όπως απόσπασμα ομιλίας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, με τη φωνή του Άγγελου Τερζάκη, καθώς και πλάνα από τον εορτασμό της πρώτης επετείου από την αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, που έγινε στην Πνύκα τον Ιούλιο του 1975.
Προβάλλεται επίσης, απόσπασμα από το «Θέατρο της Δευτέρας» (1978) και το έργο «Γαμήλιο Εμβατήριο», κοινωνικό δράμα του Αγγ. Τερζάκη που έγραψε το 1937, και από την ταινία «Νυχτερινή Περιπέτεια» (1954), που σκηνοθέτησε ο ίδιος ο Άγγελος Τερζάκης.”
ΔΕΙΤΕ:  Καταγγελία στο AP: «Αγέλη σκύλων στο πάρκο του Μπόνη στο Άργος... Κινδυνεύουν τα παιδιά μας!»

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!