Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FB!

«Βόμβα»: Αναδρομικά από δώρα στις συντάξεις – Ποιοι παίρνουν από 800 έως 2.921 ευρώ

Αναδρομικά Συντάξεων 2021: Γιγαντώνεται το κύμα δικαστικών προσφυγών για τα αναδρομικά στα κομμένα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις, τα οποία αφορούν 1,3 εκατ. συνταξιούχους.

Πολλές πρωτόδικες αποφάσεις δικαιώνουν τους συνταξιούχους, ενόψει της απόφασης του ΣτΕ η οποία αναμένεται να εκδοθεί κατά πάσα πιθανότητα τον Μάιο και με καθυστέρηση λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, οι προσφεύγοντες έχουν μεγάλες πιθανότητες να δικαιωθούν, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν κατέβαλε τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων τα οποία διεκδικούν τώρα οι συνταξιούχοι και μάλιστα με το δεδικασμένο που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ του περασμένου Ιουλίου.

Έτσι, η μερική συμμόρφωση του υπουργείου Εργασίας με αυτά που το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε στην πιλοτική δίκη του Ιανουαρίου 2020 άνοιξε νέο κύκλο δικαστικών προσφυγών από πλευράς συνταξιούχων, οι οποίοι διεκδικούν τις περικοπές 11μήνου (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) και για τις επικουρικές τους συντάξεις και για τα δώρα.

ΔΕΙΤΕ:  Ερμιόνη: Το στεργιανό «νησί» της Αργολίδας που κλέβει τις εντυπώσεις

Μάλιστα, για το ίδιο θέμα καταγράφονται πολλές δικαστικές αποφάσεις από τα Πρωτοδικεία υπέρ των συνταξιούχων. Με τον τρόπο αυτόν τα δικαστήρια εναρμονίζονται καθολικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αναφέρει ότι οι συνταξιούχοι, εκτός από την επιστροφή των μειώσεων στις κύριες συντάξεις που τους κατέβαλε η κυβέρνηση για διάστημα 11 μηνών, δικαιούνται και τα κομμένα δώρα για το ίδιο 11μηνο, διότι και η κατάργηση των δώρων (όπως και οι μειώσεις συντάξεων) κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Με την τελευταία απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας δικαιώθηκαν 49 συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ για αναδρομικά δώρων ύψους 950 ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα δώρα που διεκδικούνται δεν είναι οι παλιές 13η και 14η σύνταξη, αλλά τα 800 ευρώ που έπαιρναν οι συνταξιούχοι από τα μέσα του 2010 έως το 2012 και τα οποία καταργήθηκαν από το 2013.

ΔΕΙΤΕ:  «Travel and Leisure»: Ναύπλιο και Επίδαυρος στα 15 πιο όμορφα μέρη στην Ελλάδα

Δεδομένου, όμως, ότι το ΣτΕ περιόρισε τα αναδρομικά στο 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 (διότι από εκεί και μετά νομιμοποιήθηκαν οι περικοπές διά του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου), το Πρωτοδικείο επιδίκασε την επιστροφή δώρων για το διάστημα αυτό και μάλιστα έδωσε και αναλογία από το επίδομα θέρους του 2016 που μέχρι τώρα δεν είχε δοθεί στα αναδρομικά από δώρα συντάξεων.

Με την απόφαση αυτή, ο ΕΦΚΑ πρέπει να καταβάλει σε κάθε συνταξιούχο το επίδομα καλοκαιριού 2015 με 200 ευρώ, το Δώρο Χριστουγέννων 2015 με 400 ευρώ, το Δώρο Πάσχα 2016 με 200 ευρώ και τα 9/12 από το επίδομα καλοκαιριού του 2016 με 150 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ:  Ξέρετε γιατί το κάστρο του Άργους ονομάζεται Λάρισα;

Ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης δήλωσε στα Νέα ότι κύμα νέων αγωγών κατατίθενται στα δικαστήρια για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. «Οσοι έχουν ασκήσει αγωγές στη βάση του δεδικασμένου, αναμένουν άμεσα ο e-ΕΦΚΑ να υποχρεωθεί να τους καταβάλει τα αναδρομικά και για την επικούρηση και τα δώρα εντόκως», τονίζει. Για να προσθέσει: «Οσοι δεν είχαν ασκήσει αγωγές, πριν από την επιστροφή των αναδρομικών της σύνταξης, με την κατάθεση νέων αγωγών, ελπίζουν βάσιμα η απόφαση του ΣτΕ να τους δικαιώσει. Να λάβουν και αυτοί αναδρομικά για επικούρηση και δώρα. Ιδιαίτερα για τους χαμηλοσυνταξιούχους κάτω από τα 1.000 ευρώ (1,3 εκατ. συνταξιούχοι), η επιστροφή των δώρων αποτελεί μια μεγάλη ανάσα στους καιρούς της πανδημίας», καταλήγει ο Λουκάς Αποστολίδης.

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!