ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΡΓΟΣ

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

Γιατί δεν πρέπει να αποθηκεύετε τα φάρμακά σας στο ντουλάπι του μπάνιου

Γιατί δεν πρέπει να αποθηκεύετε τα φάρμακά σας στο ντουλάπι του μπάνιου

Η ιατρική κοινότητα προειδοποιεί ότι το ζεστό και υγρό περιβάλλον θα μπορούσε να καταστήσει τα φάρμακα άχρηστα. Αντ’ αυτού, η κρεβατοκάμαρα θεωρείται το πιο ενδεδειγμένο δωμάτιο του σπιτιού για την φύλαξή τους.
Εκατομμύρια άνθρωποι αποθηκεύουν λανθασμένα τα φάρμακά τους σε ένα ντουλάπι μπάνιου, σύμφωνα με έρευνα. Ωστόσο, η διατήρηση των φαρμάκων σε ζεστά και υγρά μέρη μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους.
Αντιθέτως, το πιο ενδεδειγμένο σημείο του σπιτιού για τη φύλαξη των φαρμάκων είναι η κρεβατοκάμαρα καθώς στο συγκεκριμένο δωμάτιο δεν υπάρχει θερμότητα και υγρασία, όπως το μπάνιο και η κουζίνα.
Μια έρευνα σε 2.200 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε ότι περίπου το 19% αποθηκεύουν φάρμακα στο μπάνιο, ενώ το 45% των ενηλίκων τα φυλάει στην κουζίνα.
Όταν τα φάρμακα βρίσκονται κοντά σε μια πηγή θερμότητας όπως τα μάτια της κουζίνας και ο φούρνος, υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσής τους.
Ο καθηγητής Parastou Donyai, επικεφαλής του Royal Pharmaceutical Society (RPS), δήλωσε: «Είναι σημαντικό να αποθηκεύετε τα φάρμακά σας στο σωστό μέρος, καθώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο δράσης τους. Τα φάρμακα πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό, ξηρό μέρος και επηρεάζονται ιδιαίτερα από τη θερμότητα και την υγρασία.
Η διατήρηση των φαρμάκων στο ίδιο σημείο όπου κάνετε μπάνιο ή ντους θα μπορούσε να κάνει τα φάρμακά σας λιγότερο αποτελεσματικά ή να τα αλλοιώσει. Αντ’ αυτού, κρατήστε τα φάρμακά σας σε άλλο δωμάτιο, για παράδειγμα στην κρεβατοκάμαρά σας.
Αν τα κρατάτε στην κουζίνα, βεβαιωθείτε ότι βρίσκονται αποθηκευμένα σε ένα ντουλάπι μακριά από πηγές θερμότητας όπως η εστία, ο φούρνος ή το παράθυρο».
Στη συνέχεια ο Donyai πρόσθεσε: «Εάν έχετε μικρά παιδιά ή κατοικίδια ζώα στο σπίτι, βεβαιωθείτε ότι τα φάρμακά σας φυλάσσονται ασφαλώς σε ένα κουτί αποθήκευσης που κλειδώνει».
Χρήσιμα tips
  • Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης του φαρμάκου.
  • Απευθυνθείτε στον φαρμακοποιό σας εάν ένα φάρμακο έχει αλλάξει χρώμα, οσμή ή υφή.
  • Φυλάσσετε τα φάρμακά σας στο αρχικό τους κουτί μαζί με τις οδηγίες για τον τρόπο χρήσης τους.
  • Ελέγξτε αν το φάρμακό σας πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο.
  • Ποτέ μην πετάτε φάρμακα στον κάδο σκουπιδιών, στον νεροχύτη ή την τουαλέτα, καθώς η κίνηση αυτή μπορεί να μολύνει το περιβάλλον. Το ιδανικό είναι να επιστρέψτε τυχόν ληγμένα ή αχρησιμοποίητα φάρμακα στο φαρμακείο σας.

Πηγή

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΔΑΤΕ;