ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΡΓΟΣ

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

Δαλαμανάρα | Καλοπέραση, ασωτία & τζόγος

Η Δαλαμανάρα, το πλούσιο καμποχώρι του Άργους, τόπος ευλογημένος και πλούσιος, διακρινόταν πάντα για τους καλοπερασάκηδες κατοίκους του.
«Ασπροπουκάμισους» του αποκαλούσαν τα παλιότερα χρόνια, εποχές που σε άλλα χωριά, ακόμα και στο Άργος, άσπρο πουκάμισο φόραγε κανείς – αν το είχε, κιόλας – το Πάσχα στην εκκλησία και στο γάμο του.
Η οικονομική άνεση των περισσοτέρων κατοίκων του χωριού, ωθούσε κάποιους απ’ αυτούς στην σπατάλη και στην άσωτη ζωή. Συζητείται ακόμη, σαν θρύλος, η ιδέα του Κυριάκου Π. Μουσταΐρα, να ναυλώσει κότερο με επιβάτιδες «αρτίστες» ή η ιστορία που έκλεισε αεροπλάνο για να πάει στην… Γαλλία, παρέα με την Άννα Καλουτά.
Φυσικά, όταν βγάζεις χρήμα και σου «ξύνεται» να το σκορπίσεις, ο συνήθης τρόπος είναι ο τζόγος. Αρκετά άλογα του Ιπποδρόμου έχουν ταϊστεί από Δαλαμαναριώτες. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, πως στο χωριό λειτουργούσε, επί χρόνια, η πιο φημισμένη μπαρμπουτιέρα της Αργοναυπλίας. Ήταν αυτή του αείμνηστου φίλου Μήτσου Χιώνη (Μπαμπάνη), όπου έριχνε τις ζαριές του μέχρι και Διοικητής Ασφαλείας Άργους!
Θυμάμαι τον Μήτσο, που κάποτε περιέγραφε πώς έπαιζε ζάρια, φαντάρος στην Στρατιωτική Λέσχη, ποντάροντας με συνάδελφό του επάνω στις ζαριές των αξιωματικών που έπαιζαν τάβλι!…
Να το λέμε, οι κάτοικοι του χωριού – στην πλειοψηφία τους – εκτός από χρήμα διαθέτουν και φαντασία.
Κάποτε, τέλη δεκαετίας του 60, καθώς πλησίαζαν τα Χριστούγεννα, κυκλοφόρησε η φήμη πως στο καφενείο του Νίκου Μπεσίρη (Κακαράπη), έπαιζε γερός τζόγος. Έκανε έφοδο η Χωροφυλακή, με επικεφαλής τον Διοικητή Άργους, ονόματι Παναγιώτη Μαυροειδή, αλλά δεν βρήκαν τίποτα το επιλήψιμο. Έλα, όμως, που η πληροφορία ήταν από… αξιόπιστο ρουφιάνο της Υπηρεσίας; Τζόγος παιζόταν αλλά δεν μπορούσε να γίνει αντιληπτός ο τρόπος. Οπότε, ο Διοικητής, σε απόγνωση ευρισκόμενος, απευθύνθηκε στους θαμώνες:
Ξέρω πως παίζεται τζόγος εδώ μέσα. Δεσμεύομαι δια λόγου πως δεν θα υπάρξει δίωξη. Πέστε μου μόνο, πώς το κάνετε, να μου φύγει η περιέργεια.
Και παίρνει την απάντηση:
Απ’ το παράθυρο.
Δηλαδή;
Ποντάρουμε μονά – ζυγά πάνω στους αριθμούς κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που περνούν*!
Γιώργος Ν. Μουσταΐρας
*Μπροστά από το καφενείο του Μπεσίρη (δεν υπάρχει πλέον) πέρναγε ο δρόμος Άργους – Ναυπλίου.

.

→  Είμαστε εδώ για να μην σε πιάνουν αδιάβαστο!
→  Ακολούθησέ μας στο Facebook και στο Google News για να μάθεις πρώτος αυτά που «παίζουν» στην Αργολίδα.
→  Oι ειδήσεις και τα νέα από Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο και Ερμιονίδα, με ένα κλικ στο Argolida Planet.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΔΑΤΕ;