Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FB!

Ελεύθερη Ραδιοφωνία: Ένα πείραμα ελευθερίας που στραγγαλίστηκε! (Του Γιώργου Μουσταΐρα)

Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Φεβρουαρίου, όπως καθιερώθηκε με απόφαση της UNESCO τον Σεπτέμβριο του 2011, προκρίνοντας την ημερομηνία αυτή κατά την οποία το 1946, λειτούργησε για πρώτη φορά το ραδιόφωνο του ΟΗΕ. Έχοντας περάσει τα καλύτερα χρόνια εργαζόμενος στην Ελεύθερη Ραδιοφωνία, ένοιωσα πως, προσωπικά, δεν έχω κάτι να γιορτάσω αυτή την ημέρα. Έτσι, συνειδητά, επέλεξα να την αφήσω να περάσει και να ξεδιπλώσω κάποιες σκέψεις μου για ένα φιλόδοξο πείραμα που έχει προ πολλού πεθάνει. Απλά, έχουν ξεχάσει να του ρίξουν επάνω του λίγο χώμα ώστε να μην μυρίζει…
Είναι κάποια πράγματα, που τα έχεις ζήσει και, ταυτόχρονα, έχεις ζήσει μέσα από αυτά, που κάποτε τέλειωσαν, όπως όλα στη ζωή τελειώνουν, κρατώντας, όμως, για πάντα, μια θέση σημαντική σ’ ένα κομμάτι της καρδιάς σου. Ένα απ’ αυτά, ίσως το πιο σημαντικό για μένα, είναι το πείραμα της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας, που το έζησα από μέσα, σχεδόν από τα πρώτα του βήματα αλλ’ όμως τελείωσε άδοξα, για όλους εμάς που ελπίσαμε και πιστέψαμε σ’ αυτό.
Γράφω αυτές τις γραμμές τριάντα δύο χρόνια από τότε που, από μια αποθήκη στο χωριό μου, βγήκε στον αέρα το σήμα: «Ράδιο Ήρα – Αγροτικοί Ραδιοθάλαμοι Δαλαμανάρας στους 95,8 Μεγακύκλους». Οι εκπομπές ξεκίνησαν δοκιμαστικά το βράδυ της Παρασκευής 22 Μαρτίου 1991 και έγινε η επίσημη έναρξη την Δευτέρα 25 Μαρτίου. Η πορεία έληξε άδοξα κάπου τον Φεβρουάριο του 2003…
Σκοπός του σημειώματος αυτού δεν είναι να κάνω μνημόσυνο σε κάτι που έπαψε να υπάρχει προ πολλού αλλά να περιγράψω χωρίς πολλά λόγια το πώς και το γιατί πέθανε ένα πείραμα Άμεσης Δημοκρατίας και ελεύθερης έκφρασης της κοινωνίας. Και δεν μιλώ αποκλειστικά για το δικό μου ραδιόφωνο αλλά για κάθε ραδιόφωνο, που ξεκίνησε με όνειρα, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.
Ελπιδοφόρο ξεκίνημα – Άδοξο τέλος
Προς τα τέλη της δεκαετίας του 80 ξεκίνησε στην Ελλάδα ένα πείραμα, αυτό της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας. Δόθηκε, έτσι, η δυνατότητα στον καθένα, που πληρούσε κάποιες τεχνικές προϋποθέσεις, να ανοίξει έναν ραδιοφωνικό σταθμό τοπικής εμβέλειας και να εκπέμπει βάσει κάποιων στοιχειωδών κανόνων.
Δηλαδή, έχοντας πάρει άδεια εκπομπής, να εκπέμπει σε συγκεκριμένη συχνότητα, που δεν θα ήταν ίδια με συχνότητες σταθμών διπλανών νομών, να μην υπερβαίνει τα όρια του νομού, εκπέμποντας με συγκεκριμένη ισχύ και από συγκεκριμένα σημεία, κ.λ.π., κ.λ.π.
Οι πρώτες και οι τελευταίες άδειες δόθηκαν το 1987 (και έχουν λήξει προ πολλού). Έκτοτε, δόθηκαν και κάποιες συχνότητες (χωρίς άδεια) και όλα έμειναν και παραμένουν, ακόμα, στον αέρα…!
Κάτι που φάνταζε όμορφο και ελπιδοφόρο πριν 36 χρόνια, έχει, πλέον, καταντήσει ηχητικό καρκατσουλιό, χωρίς προοπτικές και δυνατότητες επένδυσης και ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο. Μια ελπίδα έκφρασης και επικοινωνίας των τοπικών κοινωνιών πνίγηκε εν τη γενέσει της.
Ραδιόφωνα, βέβαια, συνεχίζουν να υπάρχουν, όμως, στους περισσότερους νομούς της χώρας, όπως η Αργολίδα, είναι μόνο μουσικά ή αναμεταδίδουν το πρόγραμμα αθηναϊκών σταθμών… Οι ρυθμίσεις που έγιναν στην πορεία αυτών των χρόνων απέκλεισαν την δυνατότητα από τα τοπικά μέσα να έχουν ενημερωτικά προγράμματα! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία έκφρασης και ενημέρωσης πάνω σε τοπικά θέματα! Αυτό έλειπε δα, το αθηναιοκεντρικό κράτος να επιτρέψει στις τοπικές κοινωνίες να έχουν δική τους και, μάλιστα, ελεύθερη φωνή!
Αυτά σκέφτομαι και μελαγχολώ, αναλογιζόμενος τους σταθμούς της Αργολίδας που υπήρχαν κάποτε και εξέπεμπαν πλήρες πρόγραμμα, ενημερωτικό – ψυχαγωγικό, στις απαρχές της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας, και πλέον δεν υφίστανται στον ραδιοφωνικό χάρτη: Δημοτικό Ραδιόφωνο Ναυπλίου, Αργολίδα, Άργος – Ελεύθερο Ραδιόφωνο, Ράδιο Ήρα, Ράδιο Νέα Κίος, Αργειακή Ραδιοφωνία…
Η ενημέρωση, πλέον, έχει περάσει στους ολιγάρχες του χρήματος, που την ελέγχουν, την φιλτράρουν και μας την… πασάρουν, κατά πώς τους βολεύει και τους εξυπηρετεί, μέσα από κανάλια, σταθμούς και διαδίκτυο.
Τελευταία γραμμή άμυνας των τοπικών κοινωνιών, παραμένουν μόνον κάποιες εφημερίδες και κάποια ηλεκτρονικά μέσα, μέχρι – αναμενόμενο – να τα στραγγαλίσουν κι αυτά…
Γιώργος Ν. Μουσταΐρας
ΔΕΙΤΕ:  Ο «Μάγος των drones» αποτυπώνει το Ναύπλιο (Vid)

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!