Νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ, το οποίο θα επιδοτεί τη δημιουργία e-shop για τα καταστήματα λιανικής πώλησης αναμένεται να ενεργοποιηθεί πριν το τέλος της χρονιάς, με προϋπολογισμό 80.000.000 ευρώ.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του σήμερα σε ραδιοφωνική εκπομπή ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί 100% τη δαπάνη για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος και θα αφορά αποκλειστικά στο λιανεμπόριο, καθώς οι υπηρεσίες καλύπτονται από υφιστάμενη δράση.
Ο Γ. Τσακίρης υπενθύμισε, σε ότι αφορά στις υπηρεσίες, ότι πρόκειται για τη δράση «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων», στην οποία μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις χρηματοδότησης έως την 31η Ιανουαρίου 2021.
Με το νέο πρόγραμμα, το μέγιστο ποσό επιχορήγησης μιας λιανεμπορικής επιχείρησης για όλη τη δαπάνη θα φτάνει μέχρι τα 5.000 ευρώ και το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί γι’ αυτή τη δράση θα είναι 80 εκατομμύρια ευρώ, με δυνατότητα να αυξηθεί μελλοντικά.
Στο μέτρο είχε αναφερθεί και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης κατά την ομιλία του στο «digital economy forum 2020: Χτίζοντας την Ψηφιακή Ελλάδα» που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ), τονίζοντας ότι την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Ανάπτυξης θα ενεργοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα ενίσχυσης των ελληνικών επιχειρήσεων με 5.000 ευρώ για να αποκτήσουν το δικό τους e-shop.
Το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης θα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα βοηθηθούν ώστε να αναπτύξουν ηλεκτρονικά καταστήματα προωθώντας με αυτόν τον τρόπο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας, η συντριπτική πλειονότητας της οποίας αποτελείται από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ο Α. Γεωργιάδης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει ισχυρά ψηφιακά αντανακλαστικά από την έκρηξη της πανδημίας μέχρι σήμερα σημειώνοντας τον καίριο ρόλο της τεχνολογίας στην πανδημία, καθώς και τη στρατηγική κατεύθυνση της κυβέρνησης για μία σύγχρονη «ψηφιακή» Ελλάδα.
«Η απάντηση της Ελλάδας στη σοβαρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών ήταν να δημιουργήσει ένα ευρύ δίχτυ προστασίας, ώστε οι επιπτώσεις της να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες και αναστρέψιμες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προσθέτοντας ότι για το σκοπό αυτό θα διατεθούν φέτος 24 δισεκ. ευρώ και 7,5 δισεκ. το 2021.
Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν κομβικό εργαλείο γι αυτή την ανασύνταξη της οικονομίας. Την ανάγκη να δοθεί έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από συγκεκριμένο σχέδιο και συγκεκριμένους πόρους επισήμανε και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι μια από τις προϋποθέσεις για την ψηφιακή μετάβαση είναι και η άρση των ανισοτήτων: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο όνομα της ατομικής ευθύνης, να γεννιέται ένας ιδιότυπος ψηφιακός δαρβινισμός, που θα αφήσει στο περιθώριο μεγάλα τμήματα του πληθυσμού» σημείωσε.
Ο Α. Τσίπρας πρόσθεσε ότι σήμερα η χώρα έχει ανάγκη να κινηθεί σε μια άλλη κατεύθυνση, η οποία – όπως είπε – έχει τρία βασικά στοιχεία: προστασία της εργασίας, επένδυση στην παιδεία και στην έρευνα, ενίσχυση νέων εγχειρημάτων καινοτόμου και νεοφυούς επιχειρηματικότητας. «Το δίδαγμα της υγειονομικής κρίσης και της οικονομικής κρίσης είναι ότι «οι ανισότητες οικονομικές, κοινωνικές, ψηφιακές είναι τροχοπέδη για το μέλλον. Μπορούμε να τις εξαλείψουμε με επενδύσεις στη συλλογική δύναμη της γνώσης, της επιστήμης και της τεχνολογίας, που θα είναι στην υπηρεσία όλης της κοινωνίας» κατέληξε.
Την ανάγκη επιτάχυνσης της απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων από το εργατικό δυναμικό της χώρας επισήμανε ο Γιάννης Σύρρος, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΕ, μέλος ΔΣ DIGITALEUROPE & Chairman WITSA: «Πριν την κρίση, το 52% του εργατικού δυναμικού έπρεπε να ενισχύσει τις ψηφιακές δεξιότητες του μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Πλέον αυτό πρέπει να συμβεί τους επόμενους 12 μήνες» τόνισε προσθέτοντας πως το πακέτο στήριξης των 750 δισεκ. ευρώ και ο προϋπολογισμός για την περίοδο 2021-2027 αποτελούν μια ιστορική ευκαιρία για την Ευρώπη και για τη χώρα μας.
«Η στόχευση είναι κοινή: οι επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία είναι βασικός πυλώνας της ανάκαμψης. Όπως ανακοινώθηκε στην ομιλία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίας Von der Leyen, και επικυρώθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες, τουλάχιστον το 20% της νέας χρηματοδότησης πρέπει να κατευθυνθεί σε ψηφιακές επενδύσεις».
Τη θέση ότι η Ελλάδα μπορεί ολόκληρη να γίνει ένα τεχνολογικό hub για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και να μεγεθύνει έτσι το οικονομικό της αποτύπωμα στην περιοχή μετέφερε από το ψηφιακό βήμα του συνεδρίου ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt. Ο κ. Pyatt υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μαζί με μεγάλες αμερικανικές εταιρείες μπορούν να κερδίσουν πολλαπλά στοιχήματα στον τομέα της τεχνολογίας, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες απασχόλησης, που θα δημιουργηθούν από μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες σκοπεύουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στα παραδείγματα επενδύσεων αμερικανικών εταιρειών, όπως η Microsoft, η Cisco, η Pfizer, η Deloitte, αλλά και σε πρωτοβουλίες, όπως αυτές των Amazon και Google, που -όπως σημείωσε- έχουν ενισχύσει το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα.