Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FB!

Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα 2022: Πότε γίνεται η αίτηση για 800-1000 ευρώ


Αρχές Δεκέμβρη θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα των αιτήσεων στο gov.gr για την επιδότηση 800-1000 ευρώ η οποία αφορά την αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα σε ηλιακό.
Δικαιούχοι της εν λόγω επιδότησης θα καταστούν όλα τα φυσικά πρόσωπα που πληρούν τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που έχει θέσει η Κυβέρνηση.
Θα είναι το ίδιο πρόγραμμα όπως το αλλάζω συσκευή. Αν έχετε παλιό θερμοσίφωνα θα μπορείτε να τον αλλάξετε μέσω της επιδότησης ηλιακού θερμοσίφωνα 2022.
Πότε θα γίνει η αίτηση επιδότησης για ηλιακό θερμοσίφωνα;
Θα μπορείτε να κάνετε αίτηση για επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα μέχρι τέλος του έτους. Θα δείτε παρακάτω, ποιες είναι και οι προϋποθέσεις για να βάλετε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα στην ταράτσα σας.
Ποιες οι προϋποθέσεις για την επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα 2022
Οι επιδοτήσεις ηλιακού θερμοσίφωνα θα δοθούν με συγκεκριμένα κριτήρια – εισοδηματικά και κοινωνικά – αντίστοιχα με εκείνα που ίσχυσαν στην επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών. Λίγο πριν τον Δεκέμβριο θα πρέπει να υποβάλλετε αίτηση σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr.
Ποιοι οι δικαιούχοι για την επιδότηση;
Σύμφωνα με πληροφορίες, δικαιούχοι της επιδότησης ηλιακού θερμοσίφωνα θα είναι τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα μετά το 2005, με ΑΦΜ και κωδικούς Taxisnet και υπέβαλαν φορολογική δήλωση για το 2020.
Οι δικαιούχοι για την επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα 2022 στην Ελλάδα θα κάνουν μία αίτηση για κάθε κατοικία, η οποία είτε είναι η κύρια είτε η δευτερεύουσα (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη) και με ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Πέντε εκατομμύρια νοικοκυριά δεν έχουν ακόμα ηλιακό θερμοσίφωνα
Ο υπουργός επιβεβαίωσε μιλώντας στο OPEN, ότι θα αρχίσει νέο «Εξοικονομώ Κατ’ οίκον» με επιδοτήσεις για ενεργειακή θωράκιση κατοικιών, σημειώνοντας ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα προδημoσιευτεί ο οδηγός για το Εξοικονομώ για επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα αναμένεται να «τρέξει» με οδηγό το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιδοτήσει την αντικατάσταση θερμοσιφώνων ρεύματος με ηλιακούς, με το μέσο κόστος αγοράς τους να κυμαίνεται στα 800 με 1000 ευρώ.
Με αυτό τον τρόπο, το υπουργείο στοχεύει σε εξοικονόμηση ενέργειας που φτάνει το 20% σε κάθε νοικοκυριό.
Νέο πρόγραμμα ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα με επιδότηση αντικατάστασης ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό θερμοσίφωνα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα επιδοτήσει την αλλαγή, ενώ νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως το μέσο κόστος αγοράς τους θα κυμαίνεται στα 800 με 1.000 ευρώ και το ύψος της επιδότησης θα είναι έως 50%.
Κριτήρια για αντικατάσταση θερμοσίφωνα
Συνολικά, περίπου 3,5 εκατομμύρια κατοικίες έχουν θερμοσίφωνες ρεύματος και δυνητικά μπορούν να είναι δικαιούχοι και να τους αντικαταστήσουν.
Ωστόσο, δεν θα είναι εφικτό, τελικά, να επιδοτηθούν όλοι. Έτσι, αναμένεται να μπουν «κόφτες» και κριτήρια για το ποιος θα μπορεί να κάνει αίτηση για να διεκδικήσει έως και 50% έκπτωση. Για την ώρα, ξέρουμε πως το πρόγραμμα θα «τρέξει» όπως το «Αλλάζω συσκευή» μέσω gov.gr.
Σύμφωνα με όσα ισχύουν για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, οι δικαιούχοι θα χωριστούν σε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες και η έκπτωση θα διαμορφωθεί αναλογικά:
1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας
3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Θα λάβουν κουπόνι 35%
4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30%
Θα πρέπει επίσης ο ενδιαφερόμενος να είναι κάτοικος Ελλάδας, να έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση για το 2021. Άγνωστο παραμένει αν θα μπορεί κανείς να κάνει αίτηση για πάνω από μία κατοικία.
Πόση ενέργεια εξοικονομείτε με ηλιακό θερμοσίφωνα
Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Ενέργειας κάνουν λόγο για 20% εξοικονόμηση, ωστόσο, άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ακόμα πιο σημαντική εξοικονόμηση που συντελείται από την πρώτη κιόλας ημέρα εγκατάστασης.
Παρότι ακριβός, υπολογίζεται επίσης ότι μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να κάνει απόσβεση του κόστους για ηλιακό σε περίπου τέσσερα χρόνια.
Περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά στη χώρα δεν έχουν ηλιακούς θερμοσίφωνες, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί ρεύματος να εκτοξεύονται. Το μέσο κόστος αγοράς ηλιακού, ανέρχεται στα 800-1.000 ευρώ, ενώ ετήσια μία 4μελής οικογένεια θα εξοικονομήσει το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους και οι καταναλωτές λένε ότι προσπαθούν να κερδίσουν ό,τι μπορούν.
Στροφή των καταναλωτών στους ηλιακούς θερμοσίφωνες
Περιμένουν τώρα ανακοινώσεις από το αρμόδιο υπουργείο, μήπως υπάρξει επιδότηση για ηλιακό θερμοσίφωνα που, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να κυμανθεί από 300 έως 600 ευρώ ανά εγκατάσταση.
Από πλευράς κλιματικής αλλαγής, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας είναι πολύ πιο χρήσιμος από ένα 30 φορές πιο ακριβό ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
Ενδεικτικά, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας με χωρητικότητα δεξαμενής 160Lt (μια τυπική τιμή είναι τα 40Lt ανά άτομο) και διπλής ενέργειας (έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει και με ηλεκτρικό ρεύμα) κοστίζει 849 ευρώ.
Το κόστος μπορεί να φτάσει και τα 2.299 ευρώ αλλά με πολύ περισσότερα χαρακτηριστικά, ενώ μπορούν να καλυφθούν ανάγκες μέχρι και 8 ατόμων. Δηλαδή χωρητικότητας 300 Lt και τριπλής ενέργειας λέβητα.
Πάνω από 13% έπεσε η κατανάλωση ρεύματος για νοικοκυριά & επιχειρήσεις
Σχεδόν το 14% έφτασε η εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.
Οι εξελίξεις στον τομέα της ενεργειακής κρίσης οδηγούν τους καταναλωτές σε όσο το δυνατό μεγαλύτερη εξοικονόμηση, ειδικά στο ρεύμα. Αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος για τον Αύγουστο μειώθηκε κατά 13,1%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη μείωση (13,94%) προήλθε από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που ανήκουν στη χαμηλή και μεσαία τάση. Οι καταναλωτές υψηλής τάσεις μείωσαν την κατανάλωσή τους κατά 3,24%, πάντα σε σύγκριση με τον περσινό Αύγουστο.
Τι κατηγορίες ηλιακών θερμοσιφώνων υπάρχουν;
Οι βασικές διακρίσεις των ηλιακών θερμοσιφώνων είναι στις υποκατηγορίες Διπλής και Τριπλής ενέργειας και Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος.
Διπλής ενέργειας
Σε αυτή την περίπτωση ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει μέσω δύο πηγών, αυτών δηλαδή του ηλίου και του ρεύματος. Για παράδειγμα, όταν κατά τη διάρκεια συννεφιάς η ηλιακή ενέργεια δεν είναι αρκετή για να ζεστάνει το νερό, υπάρχει στον ηλιακό μας ηλεκτρική αντίσταση τοποθετημένη εντός του τμήματος αποθήκευσης.
Τριπλής ενέργειας
Πρόκειται ουσιαστικά για τον ηλιακό θερμοσίφωνα, ο οποίος πέρα από τη λειτουργία του μέσω του ήλιου και μέσω ρεύματος, μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με το σύστημα κεντρικής θέρμανσης που υπάρχει στο σπίτι.
Λειτουργεί όπως ο ηλιακός θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας, αλλά έχει επιπλέον μια είσοδο για να εκμεταλλευτεί ως θερμαντικό μέσο το ζεστό νερό του καλοριφέρ που παράγεται από το λέβητα κεντρικής θέρμανσης.
Αξίζει να σημειωθεί ό,τι προϋπόθεση για την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα τριπλής ενέργειας είναι να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή στο κτίριο υπό τη μορφή ξεχωριστών σωληνώσεων (ανά διαμέρισμα εάν πρόκειται για πολυκατοικία) που να συνδέουν το λεβητοστάσιο με το χώρο εγκατάστασης του ηλιακού θερμοσίφωνα (ταράτσα ή σκεπή).
ΔΕΙΤΕ:  To νησί – κόσμημα απέναντι από την Ερμιόνη, με τα γαλαζοπράσινα νερά & το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο!

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!