Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FB!

Ηλεκτρονικές απάτες στην Αργολίδα – Πώς λειτουργούσε η εγκληματική οργάνωση


Σε τουλάχιστον 231 περιπτώσεις ηλεκτρονικής απάτης πανελλαδικά με «λεία» πάνω από 1,4 εκατ. ευρώ εμπλέκεται, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η πολυμελής εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε έπειτα από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.
Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία όλου του βασικού πυρήνα της οργάνωσης, που αποτελείται από τον αρχηγό και τέσσερα μέλη, όλοι Έλληνες, καθώς και 15 περιφερειακά μέλη. Ακόμη, εξακριβώθηκαν τα στοιχεία 117ατόμων που κατηγορούνται για συνέργεια, ως κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών στους οποίους μεταφέρονταν τα χρήματα από τις απάτες (money mules).
Το πρωί της Τετάρτης, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης που οργανώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, με τη συνδρομή και αστυνομικών υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορίνθου, συνελήφθησαν σε Πάτρα, Τρίπολη και Αργολίδα επτά μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων ο αρχηγός και τρία μέλη του βασικού πυρήνα.
Στην πράξη, σύμφωνα με την αστυνομία, η εν λόγω οργάνωση διαρθρώνονταν σε τρία επίπεδα με ιεραρχική δομή και συγκεκριμένα:
-στον σκληρό πυρήνα, του οποίου ηγούνταν ο αρχηγός, αποτελώντας τον «εγκέφαλο» της οργάνωσης,
-στα περιφερειακά μέλη, που ενεργούσαν κατ’ εντολή του βασικού πυρήνα και
-στους δικαιούχους των «επιχειρησιακών» τραπεζικών λογαριασμών ( money mules ), οι οποίοι στρατολογούνταν από τα περιφερειακά μέλη και παρέδιδαν στην οργάνωση τη διαχείριση των λογαριασμών τους.
Η δράση της οργάνωσης τοποθετείται χρονικά τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2020. Όπως προέκυψε, ότι τα μέλη του σκληρού πυρήνα της, διαθέτοντας κατάλληλες γνώσεις σχετικά με την ηλεκτρονική τραπεζική (internet banking):
-αναζητούσαν και εντόπιζαν στο Διαδίκτυο αγγελίες σχετικά με την πώληση κυρίως οχημάτων αλλά και άλλων αγαθών και υπηρεσιών,
-επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τα υποψήφια θύματα και εκδήλωναν ενδιαφέρον για την αγορά των προϊόντων,
-με το πρόσχημα της άμεσης καταβολής των χρημάτων στον τραπεζικό τους λογαριασμό, αποσπούσαν τεχνηέντως τα απαραίτητα στοιχεία και κωδικούς ταυτοποίησης για την είσοδο στην ηλεκτρονική τραπεζική τους (όπως όνομα χρήστη, προσωπικούς κωδικούς, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, κωδικούς επιβεβαίωσης συναλλαγής κτλ)
-έχοντας αποκτήσει πρόσβαση πλέον στην ηλεκτρονική εφαρμογή των παθόντων, μετέφεραν χρηματικά ποσά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων, σε λογαριασμούς με δικαιούχους συνεργούς τους (money mules).
Στη συνέχεια, περιφερειακά μέλη της οργάνωσης, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους για να μην καταγράφονται από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, πραγματοποιούσαν άμεσα ανάληψη μέσω ΑΤΜ των χρηματικών ποσών που είχαν μεταφερθεί στους «επιχειρησιακούς» λογαριασμούς, πριν οι παθόντες αντιληφθούν τη σε βάρος τους απάτη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα μέλη της οργάνωσης φρόντιζαν προηγουμένως να μεγιστοποιούν το ανώτατο όριο μεταφοράς χρημάτων των τραπεζικών λογαριασμών των θυμάτων, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν ολόκληρο το χρηματικό ποσό που έβρισκαν σε αυτούς. Στην περίπτωση που το χρηματικό ποσό ήταν μεγαλύτερο του ορίου, «έσπαγαν» το ποσό σε επιμέρους ποσά διαμοιράζοντάς το σε περισσότερους «επιχειρησιακούς» λογαριασμούς.
Για τις μεταξύ τους επικοινωνίες αλλά και με τα υποψήφια θύματα χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά τηλεφωνικές συνδέσεις που ανήκαν σε άγνωστους αλλοδαπούς, τις οποίες αντικαθιστούσαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Τα χρηματικά ποσά που αποκόμιζαν τα μέλη της οργάνωσης τα χρησιμοποιούσαν για τον πολυτελή τους βίο, για αγορές αυτοκινήτων μεγάλης ιπποδύναμης, ανακαινίσεις και αγορές κατοικιών και επενδύσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούσαν.
Σε έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν: πέντε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,Ι.Χ. φορτηγό,δίκυκλη μοτοσικλέτα, τρεις τηλεοράσεις, έξι φορητοί υπολογιστές και τάμπλετ, κυνηγητική καραμπίνα, αεροβόλο πιστόλι, τέσσερις τραπεζικές κάρτες,25 κινητά τηλέφωνα,14 πακέτα σύνδεσης καρτοκινητής, τρεις κάρτες SIM και 3.180 ευρώ.
Η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας συνεχίζεται, ενώ σε συνεργασία με τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιστροφής στους παθόντες μέρος των χρημάτων που δεν πρόλαβε να διακινήσει εγκαίρως η οργάνωση από το τραπεζικό σύστημα και δεσμεύτηκαν στους «επιχειρησιακούς» λογαριασμούς της.
Με τη σε βάρος τους δικογραφία, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτες με υπολογιστή κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ναυπλίου.

Πηγή

ΔΕΙΤΕ:  Μνημόσυνο στις Λίμνες για τους 88 σφαγιασθέντες στην Κατοχή

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!