Μυκηναϊκή πανοπλία των Δενδρών
Ένα τεχνολογικό επίτευγμα ανθεκτικό στον χρόνο
Η πανοπλία των Δενδρών, ηλικίας περίπου 3.500 ετών, που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου, αποδείχθηκε εξαιρετικά λειτουργική και ανθεκτική σε σύγχρονες προσομοιώσεις μάχης. Ένα μοναδικό πείραμα που διεξήχθη πρόσφατα από Έλληνα καθηγητή και την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών του Ελληνικού Στρατού έδωσε απαντήσεις σε ένα ερώτημα που απασχολεί για δεκαετίες τους αρχαιολόγους: Θα μπορούσε αυτή η πανοπλία να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις μιας πραγματικής μάχης;
Μια πανοπλία-σταθμός στην ιστορία της πολεμικής τεχνολογίας
Η πανοπλία των Δενδρών είναι μια πλήρης στολή μάχης από την Εποχή του Χαλκού, αποτελούμενη από 15 φύλλα χαλκού που συγκρατούνται με δέρμα και καλύπτουν το σώμα από το λαιμό έως τα γόνατα. Διαθέτει επίσης προστατευτικά για τα χέρια και τα πόδια, καθώς και ένα κράνος διακοσμημένο με χαυλιόδοντες αγριόχοιρου.
Ανακαλύφθηκε το 1960 στο χωριό Δενδρά της Αργολίδας από Έλληνες και Σουηδούς αρχαιολόγους και θεωρείται ένα από τα παλαιότερα πλήρη ευρωπαϊκά κοστούμια πανοπλίας. Η σημασία της είναι ανεκτίμητη, καθώς αποτελεί τεκμήριο των προηγμένων τεχνολογικών γνώσεων των Μυκηναίων στην πολεμική μηχανική.
Το πείραμα: Επιστήμη και αρχαία τεχνολογία
Ο καθηγητής Ανδρέας Φλουρής από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μαζί με ερευνητές και 13 πεζοναύτες, διεξήγαγαν ένα πρωτοποριακό πείραμα προσομοίωσης μάχης, χρησιμοποιώντας αντίγραφα της μυκηναϊκής πανοπλίας και μυκηναϊκών όπλων. Το πείραμα περιλάμβανε:
Μονομαχίες πεζών πολεμιστών.
Αναμετρήσεις στρατιώτη με άρμα και άμαξας με πλοίο.
Μάχες εμπνευσμένες από την Ιλιάδα του Ομήρου.