Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FB!

Η ομιλία του Δημάρχου Επιδαύρου στη Βουλή για την Α’ Εθνοσυνέλευση

Η Α’ Εθνοσυνέλευση που έλαβε χώρα στην Επίδαυρο, «αναβίωσε» στη Βουλή με την ομιλία του Δημάρχου Επιδαύρου, Τάσου Χρόνη που με επιμονή έφερε αυτό το ιστορικό γεγονός για την χώρας μας ξανά στο προσκήνιο.
Η ομιλία του Δημάρχου Επιδαύρου:
Κ. πρόεδρε της Βουλής και Πρόεδρε του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, κ. Τασούλα
Κ. καθηγητά κ. Αλιβιζάτο
Κ. Βουλευτές
Κ. Δήμαρχοι
Κυρίες και Κύριοι
«Είναι ιδιαίτερα τιμητικό να βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε αυτή την ιστορική αίθουσα μέσα στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων και να μιλάμε για την Πρώτη Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων!
Να μιλάμε ουσιαστικά για το πρώτο σημαντικό διοικητικό γεγονός της νεότερης Ελλάδας.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, κ. Πρόεδρε διότι με τον πιο επίσημο τρόπο πραγματοποιείται αυτή η κορυφαία σύνδεση του γεγονότος της Επιδαύρου με το σύγχρονο Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία!
Οι τότε παραστάτες, οι σημερινοί βουλευτές θα λέγαμε, ήταν όπως γλαφυρά αναφέρει ο ιστορικός, ‘’κληρικοί με μαύρα ράσα και καλιμάφκια, προύχοντες με μακριές άσπρες φουστανέλες, χρυσοραμένα γιλέκα και παχειές μαύρες κάπες, νησιώτες με μπλαβές βράκες, καπεταναίοι με μπαρουτοκαπνισμένα φέσια και πουκαμίσες και κάνα δυο φραγκοφορεμένοι’’.
Προφανώς και δεν ήταν ανέφελη η μετάβαση των παραστατών στη Νέα Επίδαυρο για τη διεξαγωγή της Πρώτης Εθνοσυνέλευσης.
Μαζεύτηκαν οι αντιπρόσωποι της επαναστατημένης Ελλάδας στο τέλος του 1821 και σε κλίμα τρομοκρατίας από τους Τούρκους και όχι μόνο, αρρωστιών από τις επιδημίες αλλά και επηρεασμού των ξένων δυνάμεων και προσπάθησαν να στήσουν το ενιαίο Ελληνικό κράτος, για πρώτη φορά!
Το Σύνταγμα της Επιδαύρου
Με αυτές τις συνθήκες και κάτω από αυτή την πίεση ομονόησαν, φαντάζομαι μέσα από τις όποιες διαφωνίες τους και τα πρόσφατα βιώματά τους και κατάφεραν να ψηφίσουν το Σύνταγμα της Επιδαύρου!
Ένα Σύνταγμα το οποίο θα αναλύσει αργότερα ο κ. Καθηγητής.
Ήταν άνθρωποι από όλα τις τάξεις, αν μπορούσαμε να το πούμε αυτό, και τα μέρη της Ελλάδος.
Εκλεγμένοι μέσα από τις συνελεύσεις που είχαν προηγηθεί κατά τόπους και τους είχαν εκλέξει.
Όλοι αυτοί μαζεμένοι με ένα και μόνο σκοπό να αφήσουν το ‘’Εγώ’’ στην άκρη και να πάνε στο ‘’Εμείς’’ και έτσι να διασφαλίσουν το ‘’Κοινό της Ελλάδος συμφέρον’’.
Για τον λόγο τούτο ‘’από την Επίδαυρο στείλανε οι πληρεξούσιοι του Μοριά μήνυμα στους καπεταναίους που πολιορκούσανε την Κόρινθο και που δεν θέλανε να υπογράψουν τις αποφάσεις της Πελοποννησιακής Γερουσίας τους μήνυσαν ότι πρέπει να υπογράψουν γιατί αλλιώς ο Αγώνας κινδυνεύει να χαθεί και θα γίνει χάος…’’
Σταθήκανε λοιπόν πολύ ψηλά οι καπεταναίοι και ο Υψηλάντης και υπέγραψαν!
‘’Η διοίκησης να βάλη εις πράξιν ανυπερθέτως το έργο της, θεωρούμενον κατά πάσα την έκτασιν΄΄ και υπέγραψαν ο Κολοκοτρώνης, ο Γιατράκος, ο Μαυρομιχάλης, ο Παπαφλέσσας και όλοι οι άλλοι στρατηγοί και καπεταναίοι!
Το συγκλονιστικότερο ελληνικό κείμενο η διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, μας λέει σε ένα σημείο ‘’ Ἕλληνες! Εἴπατε πρὸ ὀλίγου, ὅτι δὲν θέλετε δουλείαν, καὶ ὁ τύραννος χάνεται καθημέραν ἀπὸ τὸ μέσον σας. ἀλλὰ μόνη ἡ μεταξύ σας ὁμόνοια καὶ ἀκριβὴς ὑποταγὴ εἰς τὴν Διοίκησιν ἐμπορεῖ νὰ στερεώσῃ τὴν ἀνεξαρτησίαν σας’’.
Και υποτάχθηκαν στην διοίκηση, αυτοί που μέχρι εχθές ήταν άναρχοι στα βουνά και προσπαθούσαν μόνο και μόνο να ζήσουν.
Και έφτιαξαν κράτος με νόμους και κανόνες! Και αυτοί οι μεγάλοι, οι τρανοί που συμμετείχαν, ήταν οι πρώτοι που έσκυψαν το κεφάλι για το μόνο, το υπέρτατο το κοινό της Ελλάδος συμφέρον!
Οι βαρυσήμαντες αποφάσεις που ψηφίστηκαν στην Πιάδα, στην πρώτη ελεύθερη συνέλευση των Ελλήνων έπειτα από αιώνες, πέρα του πρώτου Συντάγματος, είναι πολύ σπουδαίες και πολύ προοδευτικές και για την εποχή αλλά και για την κατάσταση που βρίσκονταν οι Έλληνες. Θέλω να σταθώ, όμως, σε μία!
Αυτή που χωρίς περιστροφές και αναβολές κατήργησε τη δουλεία!
‘’Είναι απηγορευμένον άχρις εκδόσεων ειδικού νόμου να πωλώνται και ν’ αγοράζωνται, καθ’ όλην την ελληνικήν επικράτειαν, άνθρωποι εκατέρωθεν των γενών παντός έθνους. Β΄. Αν τυχόν ευρίσκωνται ή ακολούθως ευρεθώσιν αργυρώνητοι , από αυτήν την ώραν είναι ελεύθεροι και από τους ιδίους δεσπότας ακαταζήτητοι’’ , αυτή την απόφαση υπέγραψε ο Θεόδωρος Νέγρης προς το Νότη Μπότσαρη και την εφάρμοσαν αμέσως!
Εάν σκεφτούμε τις συγκυρίες θα κατανοήσουμε το μέγεθος της απόφασης.
Το γεγονός της Α’ Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου ήταν τόσο σημαντικό ώστε μέχρι το 1938 εορταζόταν η 1η Ιανουαρίου ως η Εθνική Επέτειος της Ελλάδας.
Σήμερα κ. Πρόεδρε είναι παρόντες οι δήμαρχοι Βόρειας Κυνουρίας και Τροιζηνίας Μεθάνων, όπου σε Άστρος και Τροιζήνα διεξήχθησαν οι άλλες δύο σημαντικές εθνοσυνελεύσεις.
Με τη δική σας αρωγή και με την ευαισθησία που έχετε δείξει για την ανάδειξη αυτών των ιστορικών γεγονότων θα μπορούσαμε να δούμε από κοινού εκδηλώσεις και δράσεις για τη σημασία των Εθνοσυνελεύσεων στα πρώιμα στάδια του νεοελληνικού κράτους!
Κύριε πρόεδρε, κύριε καθηγητά σας ευχαριστούμε και πάλι που προσκαλέσατε τη φωνή της Επιδαύρου να ακουστεί μέσα στο σπίτι της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού κ εμείς με τη σειρά μας σας προσκαλούμε στη συνέχεια των επετειακών εκδηλώσεών μας στο Δήμο Επιδαύρου στις 13 και 14 Ιανουαρίου, όπου η Αυτής Εξοχότης Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου θα λαμπρύνει με την παρουσία της».
Argolida Planet | Tο Πρώτο Site της Αργολίδας με 100.000 Αναγνώστες!
Ακολούθησέ μας τώρα:
Για να μάθεις πρώτος αυτά που «παίζουν» στην Αργολίδα.
Oι Ειδήσεις και τα Νέα από Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο και Ερμιονίδα, με ένα κλικ στο Argolida Planet.

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!