Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FB!

Θα πούμε τις ντομάτες… ντοματούλες – Ποια λαχανικά εξαφανίζονται τον φετινό χειμώνα

Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σοδειές

«SOS» εκπέμπουν αγρότες που καλλιεργούν λαχανικά στην Ευρώπη καθώς η ενεργειακή κρίση έχει αυξήσει το κόστος στα λιπάσματα και τις μεταφορές. Μάλιστα κάποιοι έχουν φτάσει στο σημείο να σκέφτονται να παρατήσουν τις καλλιέργειές τους.
Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σοδειές που καλλιεργούνται στη διάρκεια του χειμώνα σε θερμαινόμενα θερμοκήπια -όπως ντομάτες, πιπεριές και αγγούρια- και σε εκείνες που χρειάζονται ψυχρή αποθήκευση -όπως μήλα, κρεμμύδια και αντίδια.
Τα αντίδια ειδικά απαιτούν για να αναπτυχθούν πολλή ενέργεια. Μετά την συγκομιδή των βολβών το φθινόπωρο, φυλάσσονται σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός και στη συνέχεια επαναφυτεύονται σε κοντέινερς με ελεγχόμενη θερμοκρασία για να επιτραπεί η παραγωγή τους καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Οι ευρωπαίοι αγρότες προειδοποιούν για ελλείψεις. Το αναμενόμενο πλήγμα στην παραγωγή και η άνοδος των τιμών σημαίνουν ότι τα σούπερ μάρκετ πιθανόν να στραφούν σε προμήθειες από θερμότερες χώρες όπως το Μαρόκο, η Τουρκία, η Τυνησία και η Αίγυπτος.
Όπως λένε, το φυσικό αέριο είναι το μεγαλύτερο έξοδο που αντιμετωπίζουν οι αγρότες λαχανικών θερμοκηπίων. Την ίδια ώρα, δύο Γάλλοι αγρότες, κατά την ανανέωση των συμβολαίων τους για το ηλεκτρικό ρεύμα για το 2023, λένε ότι τους ζητήθηκαν ποσά δέκα φορές και πλέον υψηλότερα σε σχέση με το 2021.
Οι αγρότες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα μόνο εξαιτίας των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας. Το κόστος των λιπασμάτων, της συσκευασίας και της μεταφοράς των προϊόντων τους είναι επίσης αυξημένο.

Πηγή

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!