ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΡΓΟΣ

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

«Ιφιγένεια εν Ταύροις» στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

2, 3 και 4 Ιουλίου οι παραστάσεις

Φέτος ο Γιώργος Νανούρης παίρνει το βάπτισμα του πυρός με την πρώτη του σκηνική προσέγγιση πάνω στο αρχαίο δράμα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Στις 2, 3 και 4 Ιουλίου ο γνωστός σκηνοθέτης παρουσιάζει την «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Γιώργου Ιωάννου, με έναν θίασο εξαιρετικών ηθοποιών.

Η επιτυχημένη συνάντηση του στο παρελθόν με την Λένα Παπαληγούρα, τον Μιχάλη Σαράντη, αλλά και με την Χάρις Αλεξίου, ανανεώνεται, καθώς θα τους δούμε επί σκηνής ως Ιφιγένεια, Ορέστη και Αθήνα (στην πρώτη εμφάνιση της σπουδαίας ερμηνεύτριας στην Επίδαυρο) αντίστοιχα.

Ο Νίκος Ψαρράς (Θόας), ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης (Αγελαδάρης, Αγγελιοφόρος), ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος (Πυλάδης), η Κίττυ Παϊταζόγλου (Κορυφαία Χορού) και ο εξαμελής χορός συμπληρώνουν το καστ.

Η «Ιφιγένεια η εν Ταύροις», που διδάχθηκε από τον Ευριπίδη πιθανότατα το 414 ή το 413 π.Χ., αποτελεί τη συνέχεια της «Ιφιγένειας η εν Αυλίδι» και πραγματεύεται ένα επεισόδιο από τον μυθολογικό κύκλο των Ατρειδών. Η θεά Άρτεμη αρπάζει την Ιφιγένεια από το βωμό της θυσίας της και την μεταφέρει στην Ταυρίδα, όπου ο βασιλιάς Θόας την μετατρέπει από θύμα σε θύτη, καθώς την υποχρεώνει να εκτελεί ανθρωποθυσίες.

Όταν ο Ορέστης φτάνει στην Ταυρίδα, με εντολή του Απόλλωνα, για να κλέψει από το ναό το ιερό άγαλμα της θεάς, συλλαμβάνεται, μαζί με το φίλο του Πυλάδη, και κινδυνεύει να θυσιαστεί από την αδερφή του. Μέσα στην περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου ο τραγικός ποιητής εξυμνεί το μεγαλείο της αδερφικής αγάπης και τις μεγάλες αξίες σε μια ταραγμένη περιρρέουσα ατμόσφαιρα όπου επέρχεται η αποδόμηση και η παρακμή.

Τα μεγάλα αυτά νοήματα επιχειρεί να αναδείξει ο Γιώργος Νανούρης με μια λιτή και ουσιαστική αφηγηματική διάταξη αλλά και συγκινησιακή ένταση. Ο Άγγελος Τριανταφύλλου υπογράφει την πρωτότυπη μουσική σύνθεση, η Μαίρη Τσαγκάρη τα σκηνικά, η Ιωάννα Τσάμη τα κοστούμια και ο Αλέκος Γιάνναρος τους φωτισμούς. Στο Χορό συμμετέχουν οι Νικόλ Κουνενιδάκη, Μαρία Κωνσταντά, Άννα Κωνσταντίνου, Δανάη Πολίτη, Βιβή Συκιώτη, Αρετή Τίλη.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΔΑΤΕ;