ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΡΓΟΣ

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

Καήκατε με το ταψί; Η κίνηση που μειώνει το έγκαυμα σε 20′


Τα μικροεγκαύματα στο σπίτι από το σίδερο, βραστό νερό ή ένα καυτό ταψί είναι αρκετά συχνά. Δείτε πώς μπορείτε να περιορίσετε στο μισό τη βλάβη που προκαλεί στο δέρμα το έγκαυμα
Μια απρόσεχτη κίνηση με το ταψί στο φούρνο ή το μπρίκι στο γκαζάκι και… καίγεται το χέρι σας. Η επόμενη κίνησή σας, ορθώς, είναι να ανοίξετε τη βρύση στο κρύο και να βάλετε το χέρι σας από κάτω για να ανακουφιστείτε από το κάψιμο.
Ο καθηγητής Hugh Wright από το Γενικό Νοσοκομείο Leeds διεξήγαγε έρευνα σε ιστούς δέρματος βάσει της οποίας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να αφήσουμε το χέρι μας κάτω από το τρεχούμενο κρύο νερό για τουλάχιστον είκοσι λεπτά.
Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα η βλάβη στο δέρμα θα περιοριστεί κατά 56% σύμφωνα με τον βρετανό ερευνητή που πειραματίστηκε με 30 δείγματα ιστού δέρματος.
Ο βρετανός καθηγητής επισημαίνει ότι η συνήθης σύσταση για άφθονο κρύο νερό στο δέρμα που έχει υποστεί ελαφρύ έγκαυμα (πρώτου βαθμού) για δέκα λεπτά δεν επαρκεί. Απαιτείται το διπλάσιο χρονικό διάστημα για να υπάρχει βέλτιστο αποτέλεσμα και να μειωθεί η έκταση και το βάθος του εγκαύματος.
Τα πειράματα διεξήχθησαν με ελαφρείς τύπους εγκαυμάτων όπως π.χ. το κάψιμο από βραστό νερό ή ένα καυτό ταψί στο φούρνο – που είναι και τα πιο συνηθισμένα. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Wright το κρύο νερό (όχι παγωμένο) παρεμποδίζει τους μηχανισμούς φθοράς του δέρματος που ενεργοποιούνται εξαιτίας του εγκαύματος. Συγκεκριμένα η πρακτική αυτή παρεμποδίζει την υπερέκκριση των φλεγμονωδών κυτοκινών που αυξάνουν την βλάβη του δέρματος.
Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στη Βρετανική Εταιρεία Πλαστικών, Επανορθωτικών και Αισθητικών Χειρουργών και δείχνουν ότι, εάν αυξηθεί ο αριθμός όσων αντιμετωπίζουν με τον παραπάνω τρόπο ένα έγκαυμα πρώτου βαθμού θα μειωθεί η ανάγκη πρωτοβάθμιας περίθαλψης για τα ελαφρά εγκαύματα.

Πηγή

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

Τα 'μαθες τα νέα;

Ρίξε και εδω μια ματιά!

Ανέβηκαν πρόσφατα...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΔΑΤΕ;