ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Κακοποίηση ζώων: Οι ποινές στην Ελλάδα και οι αντίστοιχες στην Ευρώπη

Τι ισχύει με τις ποινές σε Ελλάδα και Ευρώπη

Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που η βία και η κακοποίηση κατά των ζώων στο ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο έχει αλλάξει μορφή βαρύτητας και από πλημμέλημα έχει μετατραπεί σε κακούργημα, με αποτέλεσμα φυσικά να υφίστανται υψηλότερες ποινές από ότι στο παρελθόν σε περίπτωση παράβασης.
Συγκεκριμένα η ανώτατη ποινή που μπορεί να δοθεί σε έναν κατηγορούμενο για θανάτωση ή βασανισμό ενός ζώου, επισύρει φυλάκιση έως και 10 έτη και χρηματικά πρόστιμα έως 50.000 ευρώ.
Μια ποινή διόλου ευκαταφρόνητη όπως καταλαβαίνει κανείς, που θα μπορούσε να μειώσει δραματικά τα ακραία περιστατικά βίας κατά των ζώων στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο δυστυχώς όμως δε συμβαίνει και ο λόγος είναι απλός. Οι αυστηρές ποινές δεν εφαρμόζονται παρόλο που υπάρχουν.

Ποινές σε χώρες της Ευρώπης
Τι ισχύει όμως με τις ποινικές διατάξεις που υφίστανται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;
Στην Ιρλανδία υπάρχει διαφορά μεταξύ απλής και διακεκριμένης κακοποίησης. Στην πρώτη περίπτωση τιμωρείται με φυλάκιση έως 6 μηνών και πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση βάναυσης μεταχείρισης ή θανάτωσης το σχετικό πρόστιμο δύναται να φτάσει τα 250.000 ευρώ, και η φυλάκιση να διαρκέσει έως 5 χρόνια.
Στην Ιταλία, το χρονικό διάστημα της φυλάκισης είναι από 3 μήνες μέχρι 1 χρόνο, ενώ το πρόστιμο που θα πρέπει να πληρώσει ο δράστης μπορεί να αγγίξει ως τα 15.000 ευρώ.
Σε Γαλλία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ισπανία, Φινλανδία, Δανία και Σουηδία ισχύουν παρόμοιες διατάξεις του νόμου με ανώτατη ποινή φυλάκισης τα 2 χρόνια.
Στην Πολωνία, σε περιπτώσεις σοβαρής κακοποίησης η ποινή δύναται να φτάσει τα 3 χρόνια και η απαγόρευση ιδιοκτησίας ζώου από το δράστη μπορεί να διαρκέσει για 10 χρόνια στην ανώτατη κλίμακά του.
Αξιοσημείωτη είναι και η Ελβετία, που οι νόμοι για την προστασία των ζώων είναι από τους αυστηρότερους του κόσμου δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό. Προβλέπεται ποινή φυλάκισης ως 3 χρόνια, ενώ τα δικαστήρια δεν είναι και ιδιαίτερα ελαστικά.
Στην Αγγλία, οι ποινές είναι χρηματικό πρόστιμο ή/και φυλάκιση μέχρι 6 μήνες.
Στη Γερμανία η διάρκεια της φυλάκισης δε θα υπερβεί τα 3 χρόνια και το πρόστιμο έχει ύψος μέχρι 25.000 ευρώ.
Σε Αυστρία και Νορβηγία επιβάλλεται πρόστιμο και μέχρι 1 χρόνο φυλάκιση και στην Ολλανδία που είναι αρκετά ελαστικοί, πρόστιμο και φυλάκιση μέχρι 6 μήνες
Πηγή
ΔΕΙΤΕ:  Αναρχικοί ανέλαβαν την ευθύνη για το σπάσιμο των γραφείων της ΝΔ στο Ναύπλιο

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!