Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FB!

Καρέ Ιστορίας. Αγώνες των Ελλήνων 1821-1923- Έκδοση Ντοκουμέντο

Όσο οι διεκδικήσεις των γειτόνων μας θα γιγαντώνονται, τόσο χρειάζεται να φροντίσουμε τα θεμέλια που έκτισαν οι πρόγονοί μας. Πρώτα απ’ όλα να τα γνωρίσουμε.  

Ένα σκονισμένο άλμπουμ με ιστορικές καρτ ποστάλ αποτέλεσε το πλούσιο αρχειακό υλικό ενός βιβλίου επίκαιρου όσο ποτέ άλλοτε. Η Ναυπλιώτισσα Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών Δήμητρα Καμαρινού, αναλαμβάνοντας μία αρχειακή ανασκαφή στη συλλογή ιστορικών καρτ ποστάλ και φωτογραφιών του προγόνου της, Σωτηρίου Καμαρινού (1875-1963), Γυμνασιάρχη Α Γυμνασίου Αθηνών, φιλολόγου, εξέδωσε το βιβλίο-λεύκωμα «Καρέ Ιστορίας. Αγώνες των Ελλήνων 1821-1923». Ένα πανόραμα ιστορίας, μέσα από 150 ιστορικές φωτογραφίες και χάρτες εικονογραφεί έναν αιώνα αγώνων του ελληνικού λαού για να ελευθερωθούν εδάφη όπου είχε βαθιές ρίζες. Πώς έφτασε η χώρα μας να έχει αυτά τα σύνορα; Πώς καταλήξαμε στην Συνθήκη της Λωζάνης και τι ακριβώς ορίζει; Πώς δημιουργήθηκαν τα γειτονικά μας κράτη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία; Πέραν των ηγετών, πώς βίωσαν τα γεγονότα αυτοί που πολέμησαν; Πού ακουμπάει η προφορική ιστορία από το στόμα των παππούδων μας στην εθνική ιστορία; Αφηγήσεις οπλαρχηγών και ανώνυμων στρατιωτών μεταφέρουν τα βιώματά τους. Στίχοι ποιητών αποδίδουν την απήχηση στον λαό της εποχής. Κι ακόμα, πώς την κτίσαμε πάνω στις αρχαιότητες και τι σημαίνει η εθνική μας ταυτότητα; Είναι φορές που χρειαζόμαστε ρίζες για να ψηλώσουμε. Και τις έχουμε.

Γραμμένο το 2020, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821 και σχεδόν 100 από το 1922, το βιβλίο απαντάει σε σημερινά ερωτήματα. Παρουσιάζει καρέ-καρέ, απλά και συνοπτικά με φωτογραφίες και χάρτες, τα ιστορικά γεγονότα και τις διεθνείς Συνθήκες όπου ακουμπάνε οι σημερινές αντιπαραθέσεις με τους γείτονές μας. Ο αναγνώστης θα μάθει όχι μόνο πώς απελευθερώθηκε η Ελλάδα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά και πώς δημιουργήθηκαν τα γειτονικά μας εθνικά κράτη (Αλβανία, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία). Τι διεκδικούσαν από τα εδάφη και την ιστορία μας; Μέσα από τις φωτογραφίες θα δει τους ανθρώπους της εποχής στην νίκη, στην κηδεία, στο μέτωπο, στις πλατείες των μόλις απελευθερωμένων πόλεων. Μέσα από τα λόγια των οπλαρχηγών και χαρακτηριστικές αφηγήσεις παππούδων θα ανιχνεύσει βιώματα αυτών που πολέμησαν,  μέσα από χαρακτηριστικούς στίχους ποιητών της εποχής θα αφουγκραστεί το συναίσθημα του λαού.

Η αγωγή για την ειρήνη -από εξωτερικούς εχθρούς αλλά και εμφύλιες διαμάχες- κτίζεται πάνω στην γνώση της Ιστορίας. Το βιβλίο κυκλοφορεί σε μια εποχή αμφισβητήσεων της εθνικής μας κυριαρχίας και έντονου προβληματισμού, ώστε αποδεικνύεται σημαντικό, συναρπαστικό και χρήσιμο δώρο αυτογνωσίας και παιδείας για τον καθένα μας.

Η  Τ Α Υ Τ Ο Τ Η Τ Α  ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Καρέ Ιστορίας. Αγώνες των Ελλήνων 1821-1923

Συγγραφέας: Δρ Δήμητρα Καμαρινού, ιστορικός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών, βραβευμένη ερευνήτρια από την Ακαδημία Αθηνών (2006) και συγγραφέας (Διεθνής Λογοτεχνικός Διαγωνισμός για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, 2011).

Κατηγορία: Ιστορία 1821-1923

Εκδοτικός Οίκος: Αυτοέκδοση

ISBN: 978-960-92928-5

Σελίδες: 144

Χαρακτηριστικά: Βιβλίο-λεύκωμα, εικονογραφημένο (πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες 1866-1922/συλλογή επιστολικών δελταρίων Σ. Καμαρινού)

#Visual History #200χρόνια #1821 #συνθήκη Λωζάννης #ιστορία

Λιανική τιμή: 25 ευρώ

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

Η Δρ Δήμητρα Καμαρινού είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών στην Εκπαίδευση για την Πολιτιστική Κληρονομιά, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία (Πανεπιστήμια Wurzburg και Bochum) και μεταδιδακτορική έρευνα στη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών ως υπότροφος του ΙΚΥ. Έχει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο, ώστε έχει τιμηθεί με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στην Αρχαιολογία (2006) και με βραβείο του Διεθνούς Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Η ιστορία μιας κλοπής ή η κλοπή της Ιστορίας.» (2011). Έχει συνεργαστεί σε ντοκιμαντέρ ιστορικού-οικολογικού περιεχομένου (ΕΤ1 «Μήτρα Γη» και «Υδάτινος Ορίζοντας», «Ολυμπία οδός» κ.ά).

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!