ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΡΓΟΣ

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

Κλείδωσαν: Αυτά είναι τα οριζόντια μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για να βγει ο χειμώνας

Μέτρα σε όλη την Ευρώπη και αποθήκευση ενέργειας

Ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο χειμώνας που έρχεται… ταράζει τους Ευρωπαίους που φοβούνται ακόμα και κλείσιμο της στρόφυγγας του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Οι κυβερνήσεις παίρνουν μέτρα προκειμένου να θωρακιστούν και έχουν αποδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την αποθήκευση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσοτήτων ενέργειας.
Μπροστά στην ανάγκη προτεραιοποίησης των ενεργειακών αναγκών τον επόμενο χειμώνα βρίσκεται και η ελληνική κυβέρνηση, μετά την πολιτική συμφωνία που επήλθε στην Ε.Ε. για οριζόντια περικοπή 15% της χρήσης φυσικού αερίου σε όλα τα κράτη-μέλη μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023.
Η επιχείρηση εξοικονόμησης ενέργειας άρχισε από το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών επέβαλε θερμοστάτη σε όλα τα δημόσια κτήρια, αλλά και όσα χρησιμοποιούνται από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε η εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κατά τη θερινή περίοδο, να τηρείται στους 27° C και κατά τη χειμερινή στους 19° C.
Επίσης στα οριζόντια μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας για το Δημόσιο προβλέπονται ακόμα μέτρα σκίασης των κτηρίων για τη βελτίωση της ενεργειακής τους συμπεριφοράς, αλλά και μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 10% τουλάχιστον, μέσω του εξορθολογισμού του οδοφωτισμού και του καλλωπιστικού/διακοσμητικού φωτισμού. Η φωτοχυσία στα δημόσια κτίρια περνά στο παρελθόν και το υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζεται στη λήψη πιο εντατικών μέτρων για νοικοκυριά, βιομηχανίες και φορείς.
Στα άμεσα μέτρα που προβλέπεται να ληφθούν μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου περιλαμβάνονται: η λειτουργία θερμοστάτη για τη ρύθμιση των ανώτατων ορίων στα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού, η «έξυπνη» χρήση των ενεργοβόρων συσκευών τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα νοικοκυριά, όπως και η συντήρηση των μηχανημάτων για να αποφευχθούν τυχόν απώλειες σε θερμότητα. Επίσης, η αφαίρεση μιας στις 10 λάμπες και η απενεργοποίηση του καλλωπιστικού φωτισμού σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους στις 3 το πρωί θα αποτελέσουν καθημερινότητα από τα τέλη Αυγούστου και εξής.
Παραμένει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν σύντομες διακοπές ρεύματος σε οικιακούς καταναλωτές. Στον πόλεμο για την εξοικονόμηση ενέργειας έχει μπει και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, υπενθυμίζοντας ότι με βάση την εφαρμογή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 3424/τ.Β/02.07.2022) υλοποιούνται άμεσες παρεμβάσεις, όπως:
  • ορισμός υπευθύνου ενεργειακών υποδομών/ εγκαταστάσεων,
  • ρύθμιση του θερμοστάτη κλιματισμού στους 27°C,
  • απενεργοποίηση κλιματισμού, αν υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα,
  • απενεργοποίηση κλιματισμού μετά το πέρας του ωραρίου,
  • αλλαγή στους χρονοδιακόπτες οδοφωτισμού (τουλάχιστον) με φωτοκύτταρα,
  • μείωση της λειτουργίας του διακοσμητικού φωτισμού (κτίρια και αξιοθέατα) έως τις 3 μετά τα μεσάνυχτα,
  • περιορισμός της χρήσης συντριβανιών και άλλων μεγάλων ομοειδών καταναλώσεων.

Πηγή

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΔΑΤΕ;