ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΡΓΟΣ

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

Κορωνοϊός: Τι αλλάζει στη νοσηλεία των ασθενών στην Εντατική μετά την κατάργηση των ΜΕΘ Covid

Σε ατομικά γυάλινα δωμάτια (boxes) θα νοσηλεύονται οι ασθενείς με κορωνοϊό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μετά την κατάργηση των ΜΕΘ Covid, εξηγεί στο iatropedia.gr η Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου.
Νέο πρωτόκολλο νοσηλείας για τους ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα κορωνοϊού που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ, αναμένεται να εγκριθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Μετά από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων το μεσημέρι της Τετάρτης, οι επιστήμονες συμφώνησαν να εισηγηθούν προς την κυβέρνηση την κατάργηση των ΜΕΘ Covid, καθώς όπως αποφάνθηκαν δεν συντρέχουν πλέον λόγοι ξεχωριστής νοσηλείας των ασθενών με κορωνοϊό.
Αυτό συμβαίνει καθώς ο κορωνοϊός παρουσιάζει πλέον ήπια διασπορά και ο πληθυσμός είναι θωρακισμένος χάρη στα εμβόλια και τη φυσική νόσηση, όπως τόνισαν οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να κάνει δεκτή την εισήγηση αυτή.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής θεραπείας, διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αναστασία Kοτανίδου, η νοσηλεία θα είναι κοινή με τους άλλους ασθενείς, αλλά οι ασθενείς με κορωνοϊό θα νοσηλεύονται σε γυάλινα δωμάτια απομόνωσης που υπάρχουν στις ΜΕΘ και εμποδίζουν τη διασπορά όλων των λοιμώξεων.
«Το σκεπτικό θα είναι το εξής: Οι άνθρωποι οι οποίοι θα έχουν Covid θα απομονώνονται στις Μονάδες, όπως απομονώνονται τα περιστατικά που έχουν κάποια ιογενή λοίμωξη: γρίπη, RSV κα. Ή αν έχουμε box, οι ασθενείς αυτοί θα μπαίνουν σε box», τονίζει η γιατρός.
Όσο για τη νοσηλεία; Θα υπάρχει κοινό προσωπικό, όπως λέει: “Θα είναι οι ίδιοι γιατροί που έχουν τους ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και θα βλέπουν και αυτούς τους αρρώστους με κορωνοϊό”.
Θα επεκταθεί η κατάργηση του μέτρου και στις απλές κλίνες Covid;
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο κατάργησης των κλινικών και των απλών κλινών Covid. Αν και το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά από τους επιστήμονες, δεν ελήφθη οριστική απόφαση, καθώς όπως λέει η κα. Κοτανίδου που ήταν παρούσα στη συνεδρίαση, ακόμη υπάρχουν πολλοί ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία.
Μελλοντικός στόχος είναι, οι ασθενείς με κορωνοϊό να νοσηλεύονται στις κλινικές των βασικών υποκείμενων νοσημάτων από τα οποία πάσχουν (π.χ. παθολογικές, χειρουργικές, πνευμονολογικές κλινικές) , και όχι σε κλινικές αποκλειστικής νοσηλείας κρουσμάτων Covid.
«Προχώρησε η συζήτηση και είπαμε ότι και στις απλές κλινικές πρέπει να καταργηθεί ο διαχωρισμός μεταξύ ασθενών με Covid και χωρίς Covid. Υπάρχουν, όμως, κάποια Νοσοκομεία που έχουν μεγάλο αριθμό ασθενών και γι’ αυτό το λόγο δεν αποφασίστηκε. Θα περιμένουμε λίγο ακόμα και θα το ξαναδούμε σε επόμενη συνεδρίαση», τονίζει η Καθηγήτρια.
Για τη νοσηλεία ασθενών με ήπια συμπτώματα Covid θα οριστούν συγκεκριμένοι θάλαμοι νοσηλείας, στους οποίους θα απομονώνονται από τους υπόλοιπους ασθενείς που δεν θα νοσούν από κορωνοϊό.
Δομές Υγείας: Αλλαγές στα υπόλοιπα πρωτόκολλα Covid
Στην Επιτροπή συζητήθηκε το ενδεχόμενο της μη υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από το διοικητικό προσωπικό δημόσιων δομών Υγείας, ή το προσωπικό των εργαστηρίων, το οποίο δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς.
Απόφαση, όμως, δεν ελήφθη καθώς δεν υπήρχε ομοφωνία και έτσι το θέμα παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρίαση.
Όπως λέει η Αναστασία Κοτανίδου: «Η κατάργηση των μασκών θα ισχύσει από 29 Μαρτίου έτσι κι αλλιώς. Το είχαμε αποφασίσει από την προηγούμενη συνεδρίαση. Στις δομές υγείας ακόμα δεν καταργούνται. Αυτό είναι για επόμενη συνεδρίαση. Ακόμη είναι υπό συζήτηση και για τα διοικητικά γραφεία και τους χώρους που δεν υπάρχουν ασθενείς», τονίζει.
Στο μέλλον μετατέθηκε και η απόφαση για την τροποποίηση ή κατάργηση των πρωτοκόλλων που αφορούν στα επισκεπτήρια, αλλά και την παραμονή συνοδών ασθενών στα Νοσοκομεία.

.

→  Είμαστε εδώ για να μην σε πιάνουν αδιάβαστο!
→  Ακολούθησέ μας στο Facebook και στο Google News για να μάθεις πρώτος αυτά που «παίζουν» στην Αργολίδα.
→  Oι ειδήσεις και τα νέα από ΆργοςΝαύπλιοΕπίδαυρο και Ερμιονίδα, με ένα κλικ στο Argolida Planet.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

Τα 'μαθες τα νέα;

Ρίξε και εδω μια ματιά!

Ανέβηκαν πρόσφατα...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΔΑΤΕ;