Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες της Αργολίδας

Η έλλειψη εργατών απειλεί την παραγωγή

Η ολοένα και μεγαλύτερη έλλειψη εργατών γης εξελίσσεται σε μία από τις σοβαρότερες απειλές για τον πρωτογενή τομέα, με τις επιπτώσεις να γίνονται ήδη αισθητές σε πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και στην Αργολίδα.
Η αδυναμία εξεύρεσης επαρκών εργατικών χεριών δυσκολεύει την έγκαιρη συγκομιδή και την απαραίτητη καλλιεργητική φροντίδα, οδηγώντας σε ποιοτική υποβάθμιση των προϊόντων και, σε αρκετές περιπτώσεις, στο ενδεχόμενο να παραμένουν αμάζευτα στα χωράφια.
Ιδιαίτερα στην Αργολίδα, όπου η αγροτική παραγωγή βασίζεται σε εντατικές καλλιέργειες, η έλλειψη προσωπικού επιβαρύνει σημαντικά το κόστος παραγωγής, μειώνει το αγροτικό εισόδημα και δημιουργεί πρόσθετες πιέσεις στις τοπικές οικονομίες.
Σημαντικό μέρος του προβλήματος αποδίδεται στις χρονοβόρες διαδικασίες μετάκλησης εποχικών εργατών από τρίτες χώρες. Παρά τις εξαγγελίες για διακρατικές συμφωνίες, οι καθυστερήσεις και τα γραφειοκρατικά εμπόδια εξακολουθούν να δυσχεραίνουν την κάλυψη των πραγματικών αναγκών της αγροτικής παραγωγής.
Παράλληλα, αναδεικνύονται οι ελλείψεις σε οργανωμένες υποδομές φιλοξενίας εργατών γης, αλλά και οι δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στο σύστημα του εργοσήμου, παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη της αδήλωτης εργασίας και δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των νόμιμων αγροτικών επιχειρήσεων.
Την ίδια ώρα, εντείνονται οι φωνές που ζητούν την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στόχος είναι η διασφάλιση επαρκούς εργατικού δυναμικού, η δημιουργία κατάλληλων δομών στέγασης στις αγροτικές περιοχές και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ κράτους, Περιφερειών και αγροτικών συνεταιρισμών.
Η αντιμετώπιση της κρίσης των εργατών γης δεν αφορά μόνο τους παραγωγούς, αλλά συνδέεται άμεσα με την επισιτιστική επάρκεια, την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και τη συνολική ανθεκτικότητα της εθνικής οικονομίας.
Η ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις θεωρείται πλέον επιτακτική, καθώς ο πρωτογενής τομέας καλείται να αντιμετωπίσει μία διαρθρωτική κρίση με σοβαρές προεκτάσεις για το μέλλον της ελληνικής αγροτικής παραγωγής.

Online χρήστες: 126

Αυτά που... παίζουν!