Συνολικά την εβδομάδα 7-14 Αυγούστου 2024 αναφέρθηκαν 21 νέα περιστατικά, καθώς και 2 θάνατοι. Έτσι ο συνολικός αριθμός των εγχωρίων κρουσμάτων της λοίμωξης εφέτος ανέρχεται σε 76. Δέκα από τους ασθενείς δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή, σύμφωνα με νέα δεδομένα του ΕΟΔΥ.
Τα περιστατικά αυτά αφορούν εγχώρια μετάδοση (μόλυνση εντός Ελλάδος). Έχουν επίσης αναφερθεί έξι εισαγόμενα κρούσματα (τα δύο την τελευταία εβδομάδα), δηλαδή η μετάδοση συνέβη σε χώρες του εξωτερικού. Ο ΕΟΔΥ δεν συνυπολογίζει τα εισαγόμενα κρούσματα στις αναλύσεις του και περιορίζεται στα εγχώρια.
Σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις του για τις προηγούμενες χρονιές, το 2022 και το 2023 δεν είχε αναφερθεί κανένα κρούσμα στην Αττική. Ειδικά στα νότια προάστια, όμως, δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα την τελευταία πενταετία.
Το 2019, λ.χ., που ήταν μια χρονιά με πολλά κρούσματα στην Αττική (25 επί συνόλου 227), αυτά είχαν αναφερθεί σε Βόρεια, Ανατολική Αττική και Κεντρικό Τομέα. Το 2020, εξ άλλου, είχαν καταγραφεί μόνο δύο περιστατικά, στον Μαραθώνα.
Πόσοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο
Από τους 76 ανθρώπους που έχει νοσήσει εφέτος ο ιός του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, οι 57 παρουσίασαν σοβαρή λοίμωξη με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ).
Οι εκδηλώσεις αυτές είναι κυρίως:
Εγκεφαλίτιδα
Άσηπτη μηνιγγίτιδα
Μηνιγγοεγκεφαλίτιδα
Τα υπόλοιπα 19 κρούσματα ήταν ήπια.
Στους ασθενείς με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ της τελευταίας εβδομάδας συμπεριλαμβάνεται νήπιο ηλικίας 4 ετών.
Ο γηραιότερος ασθενής ήταν 92 ετών. Ο ΕΟΔΥ τονίζει πως σε κάθε κρούσμα με προσβολή του ΚΝΣ, αντιστοιχούν περίπου 140 άλλοι ασθενείς που είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν πολύ ήπια συμπτώματα και έτσι δεν αναφέρονται.
Από τους 76 ασθενείς που μολύνθηκαν από κουνούπια εντός Ελλάδος, η συντριπτική πλειονότητα (οι 69) χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Οι 44 έχουν λάβει εξιτήριο, ενώ εξακολουθούν να νοσηλεύονται 15. Οι επτά από αυτούς νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Οι υπόλοιποι 10 ασθενείς έχασαν, όπως προαναφέρθηκε, τη ζωή τους. Όλοι τους είχαν ηλικία άνω των 60 ετών (από 61 έως 92 ετών).
Σε ποιες περιοχές καταγράφηκαν τα κρούσματα
Έως στιγμής ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει προκαλέσει τα περισσότερα κρούσματα στη Θεσσαλία. Ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία.
Πιο αναλυτικά τα κρούσματα έχουν ως εξής:.
Θεσσαλία