Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FB!

Φυλαχτείτε! Μωβ μέδουσες στην Αργολίδα – Πού εμφανίστηκαν

Ανησυχητικά έχουν εξαπλωθεί οι μωβ μέδουσες

Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, το τσίμπημα της μωβ μέδουσας θέλει διαφορετική προσέγγιση από την αντιμετώπιση με αμμωνία.
Η εμφάνισή τους αρχικά ήταν στο Ιόνιο. Όμως τα θαλάσσια ρεύματα έφεραν τα μαλάκια και στο Αιγαίο, στο Θερμαϊκό και τη Χαλκιδική, στον Παγασητικό και τις Σποράδες, νότια της Εύβοιας και στις Κυκλάδες αλλά και… στον Αργοσαρωνικό.
Στην Αργολίδα εντοπίζονται περισσότερο σε παραλίες στο Πόρτο Χέλι και ακριβώς απέναντι στις Σπέτσες, ενώ παράλληλα μωβ μέδουσες έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε Επίδαυρο, Κοιλάδα και Ναύπλιο (Καραθώνα).
Οι επιστήμονες, ενόψει και του καλοκαιριού, εφιστούν την προσοχή των λουόμενων αφού παρατηρείται έξαρση του φαινομένου στις θαλάσσιες ζώνες της Μεσογείου.
Στις θάλασσες της χώρας μας κυριαρχεί αυτή τη στιγμή η μωβ μέδουσα ή Pelagia noctiluca όπως είναι η επιστημονική της ονομασία.
Κυριότερες αιτίες που «βλέπουν» οι ειδικοί πίσω από την πληθυσμιακή έξαρση του φαινομένου είναι η κλιματική αλλαγή και η υπεραλίευση μεγάλων ψαριών, καθώς εκτός από τις χελώνες, θηρευτές των μεδουσών είναι ο ξιφίας, ο τόνος και το φεγγαρόψαρο.
Παρ΄ ότι είναι δύσκολο να τις αποφύγει κάποιος εντελώς, ένας διαδραστικός χάρτης του οργανισμού «iNaturalist» καταγράφει τα σημεία όπου εντοπίζονται.

Τι κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος
Σε περίπτωση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθήσουμε, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι είναι το καλύτερο σαν πρώτη βοήθεια.
Στην αρχή ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, μετά βάζουμε μείγμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό -ποσότητα ένα προς ένα- πάνω στο σημείο που μας τσίμπησε για δύο με τρία λεπτά και αυτό σταματά την εξάπλωση της τοξίνης.
Μετά καθαρίζουμε με μια πλαστική κάρτα για να φύγουν τα υπολείμματα και στη συνέχεια βάζουμε πάγο για 5-15 λεπτά για να σταματήσει ο πόνος.
Απαγορεύεται να βάλουμε στο σημείο ξύδι, αμμωνία, αλκοόλ και νερό.
Αν δούμε μωβ μέδουσα, δεν τη βγάζουμε ποτέ έξω στην παραλία γιατί θα γίνει διασπορά των κνιδοκυτάρρων.
Χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί η μωβ μέδουσα μπορεί να μας τσιμπήσει ακόμα και στα δύο μέτρα.

Online χρήστες: 240

⚫️ Argolida Planet
🎯 To Πρώτο Site της Αργολίδας
📞 6948083131 (Διαφημιστικό Τμήμα)
📧 argolidaplanet@gmail.com
🔴 Ακολούθησέ μας τώρα!
➡️ στο Facebook
➡️ στο Instagram
‼️ Για να μάθεις πρώτος αυτά που «παίζουν» στην Αργολίδα.
👍 Oι Ειδήσεις και τα Νέα από Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο και Ερμιονίδα, με ένα κλικ στο Argolida Planet.

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!