Υπερβολική κούραση και ισχυροί σωματικοί πόνοι είναι τα πρώτα χαρακτηριστικά της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού, Όμικρον, σύμφωνα με την επικεφαλής της Ένωσης Ιατρών Νοτίου Αφρικής, η οποία διευκρίνισε ότι τα συμπτώματα είναι διαφορετικά από αυτά της παραδοσιακής covid.
Η Αντζελίκ Κοτζέ, όπως αναφέρθηκε στο Mega, ήταν η πρώτη γιατρός που εντόπισε τη νέα μετάλλαξη και ειδοποίησε τις Αρχές για περίεργα συμπτώματα στις 18 Νοεμβρίου. Σε συνέντευξή της στο BBC είπε ότι οι ασθενείς της είχαν ήπια συμπτώματα, και παραπονέθηκαν κυρίως για πόνο στο σώμα και υπερβολική κούραση. Κανένας τους δεν είχε απώλεια γεύσης ή όσφρησης, όπως γίνεται με τον παραδοσιακό Covid.
Η ίδια πρόσθεσε ότι προς το παρόν βλέπουμε τη νέα μετάλλαξη κυρίως στη νεότερη γενιά και δε μιλάμε για ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία. Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι εάν το κολλήσουν ηλικιωμένοι ή ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της νόσου.
Μετάλλαξη Όμικρον: Πώς μπορούν να αλλάξουν στην Ελλάδα τα δεδομένα της πανδημίας
«Το ότι η Όμικρον χτύπησε τη δεδομένη σκληρή στιγμή της πανδημίας κάνει τα πράγματα χειρότερα» λέει στο Νewsbeast o Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ και εξηγεί γιατί: «Στην Ελλάδα, είμαστε σε μια φάση αρχικής, δειλής, αποκλιμάκωσης και όσο και αν τώρα είμαστε σε δύσκολη περίοδο, μέσα στον Δεκέμβριο, υπό κανονικές συνθήκες θα είχαμε αποκλιμάκωση.
Στην αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος στα τέλη του Ιουνίου άρχισε να “ανοίγει δρόμο η Δέλτα”.
Φυσικά εδώ δεν έχουμε ακόμα δει την Όμικρον ή τουλάχιστον δεν την έχουμε εκμαιεύσει προς το παρόν. Θα έρθει όμως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό.
Είναι πολύ πιθανό λοιπόν να τη δούμε μέσα στον Δεκέμβρη, όταν θα βρισκομαστε σε φάση αποκλιμάκωσης. Θα επαναληφθεί τότε ότι και τον περασμένο Ιούνιο- θα έχουμε μια καλή πορεία αποκλιμάκωσης μέχρι να έρθει η νέα μετάλλαξη».
«Και αν όντως οι 32 μεταλλάξεις της την κάνουν να ξεφεύγει από την ανοσία θα δούμε το πέμπτο κύμα στην Ελλάδα, αμέσως μετά από το σβήσιμο του 4ου. Εκτός και αν πάμε σε γενικό lockdown. Αυτό είναι ένα σενάριο που δεν το έχουμε τρέξει αλλά είναι πιθανό να συμβεί.
Αν η “συμπεριφορά” της Όμικρον δηλαδή είναι να προκαλεί ένα πρόβλημα που μπορεί να το αντέξει ο ξενιστής αλλά μπορεί όμως και να τον οδηγήσει στο νοσοκομείο, τότε το σύστημα υγείας θα πιεστεί φοβερά σε μια στιγμή που δεν θα έχει προλάβει να ορθοποδήσει καθόλου από το 4ο κύμα. Σκεφτείτε ότι μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στις ΜΕΘ.
Οι ΜΕΘ, άλλωστε, χρειάζονται περισσότερο χρόνο από τα κρούσματα για να ηρεμήσουν. Η Δέλτα μας πήρε ένα μήνα για να αναπτυχθεί γρήγορα και ήταν αυτή που προκάλεσε το 4ο κύμα μαζί με τη χαλάρωση μέτρων και της συμπεριφοράς του κοινού. Μπορεί η Όμικρον να σηματοδοτήσει το 5ο κύμα στην Ελλάδα; Μπορεί, είναι η απάντηση».