Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FB!

Μοτοσικλέτα: Με ποιο κράνος κινδυνεύεις να πληρώσεις πρόστιμο


Μπορεί να τιμωρηθεί για παράβαση του ΚΟΚ ένας κατά τα άλλα νόμιμος μοτοσικλετιστής σε έλεγχο της Τροχαίας, που χρησιμοποιεί και νόμιμο κράνος; Ναι μπορεί…
Κάθε μοτοσικλετιστής υποχρεούται από το νόμο να φοράει κατάλληλο προστατευτικό κράνος όταν οδηγεί μοτοσυκλέτα, αν δεν το κάνει δηλαδή από μόνος του, με βάση την λογική.
Μάλιστα, ο μοτοσικλετιστής έχει το δικαίωμα να κυκλοφορεί χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τύπους κρανών: από κλειστού τύπου (full face) και «σπαστά» (σε αυτά που ανοίγει προς τα πάνω όλο το εμπρός μέρος-προσωπείο), έως και modular κράνη, από τα οποία αφαιρείται το κάτω μέρος ή/και η ζελατίνα τους, αλλά και jet-open face κράνη, τα λεγόμενα και «ανοιχτά».
Η διάταξη του ΚΟΚ, η οποία με την παράβαση της επιφέρει και βαρύ πρόστιμο, της τάξης των 200 ευρώ, αφορά κυρίως κάποιους τύπους της τελευταίας κατηγορίας κρανών και υπό συνθήκες χρήσης και τα modular.

Η αλήθεια είναι ότι πολύ λίγοι αναβάτες γνωρίζουν ότι εφόσον χρησιμοποιούν jet κράνος που δεν φέρει από κατασκευής του ζελατίνα, υποχρεωτικά θα πρέπει να χρησιμοποιούν και κατάλληλα προστατευτικά γυαλιά για τα μάτια τους (motorcycle goggles). Σε διαφορετική περίπτωση είναι «εκτεθειμένοι» στο γράμμα του νόμου, το οποίο σύμφωνα με το άρθρο 101 του ΚΟΚ έχει ως εξής:

«1. Οι οδηγοί οδικών οχημάτων υποχρεούνται, όταν οδηγούν, να φορούν γυαλιά ή να χρησιμοποιούν άλλα βοηθητικά όργανα ή μέσα, αν τούτο αναγράφεται στην άδεια τους, οι οδηγοί δε μοτοσικλετών υποχρεούνται, αν το κράνος το οποίο φορούν δεν έχει διαφανές προστατευτικό κάλυμμα να φορούν και γυαλιά κατά του ανέμου.»
«2. Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού και των υπουργικών αποφάσεων, που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση αυτού, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200,00) ευρώ.»
Προσέξτε, ο νόμος, εκτός από λογικός είναι σαφής για τον τύπο των γυαλιών ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για «γυαλιά κατά του ανέμου». Συνεπώς τα γυαλιά ηλίου δεν περιλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία.

Την επόμενη φορά, λοιπόν που θα κυκλοφορήσετε με το δίκυκλο και το jet κράνος σας, θα πρέπει να χρησιμοποιείται και goggles, αν αυτό δεν φέρει ζελατίνα, ώστε να προστατεύονται επαρκώς τα μάτια σας, τόσο από αντικείμενα και σκουπίδια που μπορεί να εκτοξευτούν από το δρόμο στο πρόσωπο σας, όσο και από τα καυσαέρια και τους λοιπούς περιβαλλοντικούς ρύπους.

Πηγή

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!