Ελληνοελβετική συμμαχία για την αναβίωση του σιδηροδρόμου
Παρουσίαση της Μελέτης Σκοπιμότητας στο Ναύπλιο
Το απόγευμα της Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου, στο Βουλευτικό Ναυπλίου, παρουσιάστηκε το πλάνο για τη μελέτη σκοπιμότητας και το επιχειρηματικό σχέδιο που αφορά την αναβίωση της σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος-Άργος-Ναύπλιο και Άργος-Τρίπολη, συνολικού μήκους 132 χιλιομέτρων. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί καρπό συνεργασίας του Δήμου Ναυπλιέων, της Ελβετικής Πρεσβείας και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ).
Στόχοι και Προοπτικές
Σκοπός της μελέτης είναι η επαναλειτουργία της ιστορικής αυτής γραμμής, η οποία θα συνδυάσει την τουριστική ανάπτυξη με τη βιώσιμη κινητικότητα. Το έργο έχει ήδη αποκτήσει ευρεία υποστήριξη από φορείς όπως τα Υπουργεία Υποδομών, Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ η δωρεά για τη μελέτη σκοπιμότητας εξασφαλίστηκε από την Ελβετική Πρεσβεία.
Δηλώσεις Κλειδιά
Δημήτρης Ορφανός, Δήμαρχος Ναυπλιέων:
“Αυτή τη φορά φαίνεται πως ξεκινά ένα σοβαρό κίνημα που θα εμπλουτίσει προοπτικές και θα κάνει τον Δήμο πιο προσβάσιμο.”Στέφαν Έστερμαν, Πρέσβης Ελβετίας:
“Η διαδρομή με τον σιδηρόδρομο μπορεί να δώσει μια μοναδική εμπειρία και να υποστηρίξει τον αειφόρο τουρισμό. Η σύνδεση Αθήνας-Ναυπλίου μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ελκυστική για τουρίστες και κατοίκους.”Ειρήνη Φρεζάδου, Μελετήτρια:
“Η επένδυση για την υποδομή είναι σχετικά μικρή, ενώ η πρωτοβουλία έχει αγκαλιαστεί από τους πολίτες της Πελοποννήσου.”
Προκλήσεις και Κόστη
Η αναβίωση της γραμμής αντιμετωπίζει τεχνικές και οικονομικές προκλήσεις, όπως:
Υποδομή και Επιδομή: Καθαρισμός γραμμών, ανακαίνιση γεφυρών και σηράγγων.
Κόστος Αναβάθμισης: Εκτιμάται στα 10-12 εκατομμύρια ευρώ ανά χιλιόμετρο για πλήρη ανακαίνιση.
Λειτουργικές Υποδομές: Σταθμοί με σύγχρονες εγκαταστάσεις, όπως info points, αυτόματους πωλητές εισιτηρίων και χώρους στάθμευσης.
Επόμενα Βήματα
Η μελέτη σκοπιμότητας, που θα διαρκέσει περίπου 1,5 έτος, θα περιλαμβάνει ανάλυση:
Λειτουργικών Κόστων και Εσόδων.
Επιλογής Τύπου Τρένων: Πετρελαιοκίνητα, ηλεκτρικά ή υδρογόνου.
Χρηματοδοτικών Μοντέλων: Δημόσια, ιδιωτικά ή ΣΔΙΤ.