Ξεπερνάει τον covid: Η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα που τρέμει ο ΠΟΥ προελαύνει ασταμάτητη

Η «κρυμμένη πανδημία» απειλεί για μία νέα υγειονομική κρίση

Mπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να έχει «παγώσει» την κανονικότητα μεγάλου μέρους της ανθρώπινης ζωής στον πλανήτη, όπως την ξέραμε μέχρι τις αρχές του 2020 και ο τρόμος της επιστροφής των lockdown να ξαναγεννιέται με το 4ο σφοδρό κύμα του ιού, οι επιστήμονες όμως έχουν και άλλους λόγους να φοβούνται για μία νέα «πανδημία» η οποία δε θα έχει καμία σχέση με τον covid-19.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNBC, 1 στους 5 ανθρώπους που είχαν λοιμώξεις αιματικής ροής το 2020 στη Μεγάλη Βρετανία δεν ανταποκρινόταν στα αντιβιοτικά. Η μη ανταπόκριση στα αντιβιοτικά είναι ένας από τους μεγάλους φόβους της επιστημονικής κοινότητας, η οποία προειδοποιεί για τις τραγικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η επονομαζόμενη «κρυμμένη πανδημία» στους πολίτες.
Ο επικείμενος χειμώνας θα αυξήσει τον αριθμό αυτών των λοιμώξεων κάτι που φοβίζει την ιατρική κοινότητα που βλέπει να αλλάζει η ανθρώπινη ανταπόκριση στα γνωστά αντιβιοτικά.
«Η μικροβιακή αντοχή έχει χαρακτηριστεί ως μία κρυμμένη πανδημία και είναι σημαντικό να μην βγούμε από την Covid-19 μόνο για να μπούμε σε μία άλλη κρίση» επισήμανε η Δρ. Susan Hopkins, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος στην Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).
Η ίδια συμπληρώνει «είναι πιθανό ότι οι περιορισμοί κατά της Covid-19 το 2020 σε συνδυασμό με την αυξημένη μετάδοση, την πρόληψη και τα μέτρα ελέγχου, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μείωση της αντίστασης στα αντιβιοτικά».
Η χορήγηση αντιβιοτικών εσφαλμένα σε περιπτώσεις απλού πονόλαιμου, ή απλού βήχα δεν έχουν καμία επίδραση καθώς τα αντιβιοτικά σχεδιάστηκαν από την επιστημονική κοινότητα για μία σειρά βακτηριακών λοιμώξεων που προκαλούν πνευμονία, μηνιγγίτιδα ή και σήψη, καθώς για για προεγχειρητικούς σκοπούς.
Τέλος ο ίδιος ο ΠΟΥ προειδοποιεί πως η μη ανταπόκριση στα αντιβιοτικά μπορεί να είναι «μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία, την επισιτιστική ασφάλεια και την ανάπτυξη σήμερα».