Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FB!

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΑΡΓΟΛΙΔΑ
  • «Οι Έλληνες δεν πάνε στο χωράφι»: Σοβαρό πρόβλημα για την Αργολίδα η έλλειψη εργατών

«Οι Έλληνες δεν πάνε στο χωράφι»: Σοβαρό πρόβλημα για την Αργολίδα η έλλειψη εργατών

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Αργολίδας λόγω έλλειψης εργατών

Η αγροτική κοινότητα της Αργολίδας, που στηρίζεται στην παραγωγή προϊόντων όπως τα εσπεριδοειδή, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σοβαρό πρόβλημα: Την έλλειψη εργατικών χεριών.
Η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο που οι αγρότες αδυνατούν να βρουν Έλληνες εργάτες για τα χωράφια τους, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την παραγωγή και τη συγκομιδή των καλλιεργειών τους.
Αρκετοί αγρότες εκφράζουν την απογοήτευσή τους στο Argolida Planet, τονίζοντας ότι οι Έλληνες είτε δεν ενδιαφέρονται να εργαστούν στα χωράφια, είτε, όταν το κάνουν, δεν είναι παραγωγικοί και ζητούν υψηλές αμοιβές που οι ίδιοι οι αγρότες αδυνατούν να καταβάλλουν.

“Οι Έλληνες δεν θέλουν να δουλέψουν στα χωράφια. Γι’ αυτό είτε δεν έρχονται καθόλου είτε, αν έρθουν, ζητούν υπερβολικά υψηλά μεροκάματα και πάλι όμως, δεν είναι παραγωγικοί”, αναφέρει χαρακτηριστικά ένας αγρότης της περιοχής. “Δεν το θέλω, αλλά είμαι αναγκασμένος να βάζω μόνο αλλοδαπούς”, προσθέτει, αναδεικνύοντας το πρόβλημα που έχει πλέον εξελιχθεί σε κανονικότητα για τους παραγωγούς της Αργολίδας.
Παρόμοια άποψη εκφράζει και άλλος αγρότης, ο οποίος τονίζει τη διαφορά στην παραγωγικότητα και στο κόστος μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών εργατών. “Γιατί να βάλω Έλληνα που θα μου ζητήσει 70 ευρώ και θα κάνει τη μισή δουλειά, από τον ξένο που θα δουλέψει περισσότερο και θα πάρει 40 ευρώ;”
Η έλλειψη εργατών δεν είναι απλώς ένα οικονομικό ζήτημα για τους αγρότες της περιοχής. Είναι μια δομική κρίση που πλήττει την παραγωγικότητα και την ίδια την αγροτική οικονομία της Αργολίδας, ενός νομού που παραδοσιακά στηρίζεται στις γεωργικές εργασίες. Παρά την οικονομική κρίση, η οποία θα μπορούσε να ωθήσει περισσότερους Έλληνες στην εργασία στα χωράφια, οι αγρότες δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν σημαντική δυσκολία στο να βρουν εγχώριους εργάτες.

Αντίθετα, οι αλλοδαποί εργάτες φαίνονται πιο πρόθυμοι να αναλάβουν αυτές τις θέσεις εργασίας, με χαμηλότερες οικονομικές απαιτήσεις και μεγαλύτερη συνέπεια στην παραγωγικότητα. Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο, όπου οι αγρότες αναγκάζονται να βασίζονται σε ξένους εργάτες, καθώς οι Έλληνες φαίνεται να αποφεύγουν τις αγροτικές δουλειές.
Το πρόβλημα είναι εμφανές και οι προοπτικές επίλυσης του δεν φαίνονται άμεσα εφικτές, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς η έλλειψη εργατικών χεριών μπορεί να επηρεάσει άμεσα την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής τους.

Online χρήστες: 165

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!