Οι 8+1 συμβουλές για ένα ασφαλές ταξίδι με αυτοκίνητο

Αρκετοί είναι αυτοί που θα επιλέξουν και φέτος το μονοήμερο ταξίδι με αυτοκίνητο για το Πάσχα

Το ταξίδι με αυτοκίνητο είναι μια επιλογή που αρκετοί έκαναν και φέτος το Πάσχα ενώ αρκετοί είναι αυτοί που μπορεί να μην έχουν φύγει από το κλεινόν άστυ αλλά σχεδιάζουν να το κάνουν τις επόμενες ώρες ενόψει της Ανάστασης και της Κυριακής του Πάσχα.
Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» παρουσιάζει τις 9 συμβουλές για ένα ταξίδι με ασφάλεια για όλους όσοι επιλέξουν το αυτοκίνητο για τη μετακίνησή τους:
  1. Πριν από κάθε ταξίδι, ελέγχουμε το όχημά μας ώστε να πληρεί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας (έλεγχος πίεσης ελαστικών, στάθμης υγρών, συμπλέκτη, φρένων κ.α.).
  2. Έχουμε εύκολα προσβάσιμο όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (πυροσβεστήρα, προειδοποιητικό τρίγωνο, πρώτες βοήθειες, ανακλαστικό γιλέκο, φακό) σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
  3. Τοποθετούμε βαριές βαλίτσες και μεγάλα αντικείμενα στο χώρο αποσκευών με τρόπο που να εφάπτονται στην πλάτη των πίσω καθισμάτων και δένουμε με δίχτυ πρόσδεσης.
  4. Φροντίζουμε να έχουμε κοιμηθεί καλά, να μην έχουμε καταναλώσει αλκοόλ ενώ απέχουμε από το τιμόνι σε περίπτωση λήψης φαρμάκων με απαγόρευση οδήγησης.
  5. Προσέχουμε να μην υπάρχουν ελεύθερα αντικείμενα μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου διότι υπάρχει πιθανότητα τραυματισμού των επιβατών.
  6. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού φροντίζουμε να κάνουμε -κάθε δύο ώρες- στάσεις για ξεκούραση στους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) ή σε ειδικούς χώρους στάθμευσης.
  7. Παραμένουμε συγκεντρωμένοι στο δρόμο καθώς η απόσπαση της προσοχής του οδηγού αποτελεί σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου συμβάντος (χρήση κινητού τηλεφώνου, δυνατή μουσική, έντονες συζητήσεις κ.ά.)
  8. Διατηρούμε τις αναγκαίες αποστάσεις ασφαλείας, σεβόμαστε την προτεραιότητα, οδηγούμε αμυντικά και συμπεριφερόμαστε με ευγένεια.
  9. Κινούμαστε με κατάλληλη – βάσει των εξωτερικών συνθηκών και των νόμιμων ορίων – ταχύτητα.