Στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 6/7/2020 εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας INFINIΤΥ για την κατασκευή του πρώην ξενοδοχείου ‘Κόστα Πέρλα’ στην κοινότητα Ερμιόνης.
Από την αναλυτικότατή τεχνική έκθεση που κατατέθηκε γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι πρόκειται για ένα αυστηρά eco-friendly έργο που πληροί τις περιβαλλοντικές διατάξεις και όρους που διέπουν κάθε νέα επένδυση και επιχείρηση αυτού του βεληνεκούς.
Θα ήθελα να σταθούμε λίγο σε αυτή την επένδυση και την μεγάλη σημασία της τόσο για τον τουρισμό της Ερμιονίδας γιατί προστίθεται μία νέα υπερσύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα 304 κλινών στο δυναμικό της, όσο και για την περιφέρεια Πελοποννήσου και την Αργολίδα γιατί ο προορισμός και το γενικότερο τουριστικό προϊόν μας αναβαθμίζεται.
Η συγκεκριμένη επένδυση της εταιρείας INFINITY έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί πρόκειται για μία επένδυση των οικογενειών Βαγγέλη και Κώστα Γούτου επιχειρηματιών με μακρόχρονη πορεία στον τομέα του real estate αλλά και γιατί πρόκειται για την επαναλειτουργία με εκ νέου κατασκευή για το ιστορικό ‘Κόστα Πέρλα’ ένα ξενοδοχείο που παρέμενε κλειστό και υπολειτουργούσε για τουλάχιστον 20 χρόνια.
Την διαχείριση θα αναλάβουν διεθνή ξενοδοχειακά Brand σε ανάλογο δηλαδή ύφος λειτουργίας με τις επιχειρήσεις τουρισμού AmanZoe, Nikkibeach και Kilada hills.
Σύντομα σε αυτή την αλυσίδα των εξαιρετικά σημαντικών επενδύσεων για τον τουρισμό της περιοχής θα έρθει να προστεθεί άλλος ένας κρίκος. Πρόκειται για ένα τεράστιο resort που ετοιμάζουν επιφανείς άραβες επενδυτές σε συνεργασία με επιχειρηματίες της περιοχής στο πρώην ξενοδοχείο ‘Κλαμπ Ερμιόνη Ακουάριους’.
Είναι πασιφανές ότι η Ερμιονίδα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε επιχειρηματίες από κάθε γωνιά της γης και οι πληροφορίες από την αγορά του real estate επιβεβαιώνουν ότι θα υπάρξουν εξελίξεις και για άλλες τουριστικές επενδύσεις τον επόμενο καιρό.
Το ερώτημα που τίθεται είναι τι κάνουμε εμείς σαν περιφέρεια σαν αυτοδιοίκηση γενικότερα. Δρομολογούμε μελέτες δρομολογούμε τις εξελίξεις πάνω σε έργα υποδομών; Γνωρίζουμε όλοι καλά ότι μεγάλες επενδύσεις χωρίς την απαραίτητη υποδομή σε διαχείριση απορριμμάτων, αποχετευτικό, ύδρευση -άρδευση, σύγχρονο οδικό δίκτυο αλλά και αναβαθμισμένα λιμάνια και μαρίνες καθιστούν ένα τόπο προβληματικό ως προς τους επισκέπτες τους κατοίκους και την γενικότερη λειτουργία των επιχειρήσεων. Η Ερμιονίδα έχει μείνει πίσω στο βασικό αυτό κομμάτι .
Δεν θα επεκταθώ αυτή τη στιγμή σε ένα μεγάλο έργο υποδομής όπως είναι το αεροδρόμιο για την Αργολίδα αλλά θα πρέπει να προβληματιστούμε για τη συνέχεια διότι δεν μπορούμε να μιλάμε για τουρισμό όταν θέλεις 3 ώρες να έρθεις από το Λονδίνο και το Παρίσι για Αθήνα και να θέλεις ύστερα 4 ώρες από την Αθήνα για το Τολό, την Επίδαυρο και την Ερμιονίδα. Δεν μπορείς να είσαι ανταγωνιστικός!
Με χαροποιεί ιδιαίτερα που ακούω τον Περιφερειάρχη συχνά πυκνά να μιλάει για κάποια από αυτά τα έργα υποδομών και κυρίως για νέο οδικό δίκτυο, διαχείριση απορριμμάτων, ύδρευση-άρδευση, τα ανέφερε και προχθές στα εγκαίνια του Kilada hills, παρουσία όλων των τοπικών αυτοδιοικητικών φορέων, του πολιτικού κόσμου και παρουσία των πολύ σημαντικών επιχειρηματιών της περιοχής.
Πραγματικά κύριε περιφερειάρχη χαίρεται και ο κόσμος της περιοχής που τα ακούει αυτά συνέχεια και ίσως το +18% που σας έδωσε ο Δήμος Ερμιονίδας την δεύτερη Κυριακή εν αντιθέσει με το -6% της πρώτης Κυριακής, ποσοστό το μεγαλύτερο σε διάφορα από όλους τους δήμους της Αργολίδας αποτελεί καθρέπτη των υποσχέσεων αυτών που είχαν δοθεί προεκλογικά.
Όμως θα πρέπει να δούμε λίγο τα πράγματα πιο σοβαρά και εμπεριστατωμένα και να πάμε ακριβώς στην ουσία όλων αυτών, αυτή τη στιγμή στο θέμα του οδικού δικτύου δεν υπάρχει καμιά μελέτη για τον εκσυγχρονισμό του παρά κάποιες μελέτες των λίγων χιλιάδων ευρώ.
Η μεγάλη σημασία για νέο οδικό δίκτυο αποτυπώνεται και στο ότι από τα 14 σημεία που επέδειξε η περιφερειακή Αστυνομική διεύθυνση Πελοποννήσου για την Αργολίδα ως επικίνδυνα που χρήζουν άμεσης διόρθωσης τα 11 βρίσκονται στην Ερμιονίδα.
Για την διαχείριση των απορριμμάτων το ΣΜΑ είναι προσωρινά μια θετική εξέλιξη αρκεί να υλοποιηθεί και να συνδυαστεί σαν έργο βέβαια με την τελική λύση για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.
Η τραγική εικόνα που παρουσιάζει το αποχετευτικό έργο στο Κρανίδι και το Πορτοχέλι θα έπρεπε να έχει προβληματίσει τους υπεύθυνους του , οι οποίοι με απάθεια κάνουν δηλώσεις στα μέσα του στυλ «κάντε υπομονή θα γίνει δε φταίμε τι να κάνουμε » ενώ το Πόρτο χέλι και το Κρανίδι έχουν μετατραπεί σε εργοτάξια με τα καταστήματα να ρυπαίνονται από τα κύματα σκόνης ενώ βλέπουμε και κεντρικούς δρόμους να έχουν γίνει δυσπρόσιτοι μεσούσης της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου .
Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για το έργο του Αναβάλλου και το φράγμα της Τζερτζελιάς. Αυτά τα έργα πιθανόν θα λύσουν το πρόβλημα της λειψυδρίας της περιοχής με το ύψος βέβαια του κόστους χρήσης για τον αγρότη και τους κατοίκους να παραμένουν αδιευκρίνιστα. Για τα έργα αυτά θα θέλαμε άμεσα απαντήσεις.
Ο πολιτικός και αυτοδιοικητικός κόσμος πρέπει να βρίσκεται στο πλευρό των επιχειρηματιών και δίπλα στα προβλήματα του τόπου και των πολιτών με έργα και ουσία αλλιώς θα μείνουμε πάντα σε χειροκροτήματα δελτία τύπου και κινήσεις εντυπωσιασμού!
Αναστάσιος Γ. Γανώσης
Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Αργολίδας