ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΡΓΟΣ

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

Ο κύβος ερρίφθη! Τότε θα δουν λεφτά οι αγρότες της Αργολίδας που “κάηκαν” από τον παγετό

Μέχρι τις 10 Ιουνίου θα πάρουν τα χρήματά τους

Προκαταβολές αποζημιώσεων για ζημιές που προκλήθηκαν από τον παγετό του Ιανουαρίου του 2022 δρομολογεί ο ΕΛΓΑ με ορίζοντα πίστωσης στους δικαιούχους μέχρι τις 10 Ιουνίου.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Αποζημιώσεων, σε περίπτωση που η προκαταβολή υπερβαίνει το συνολικό ύψος αποζημίωσης που δικαιούται ο δικαιούχος, τότε η διαφορά επιστρέφεται ως αυτό αναζητείται ως αχρεωστήτως καταβληθέν.
Στην περίπτωση των παραγωγών από την Π.Ε Άρτας, η σύνταξη των πορισμάτων έχει ολοκληρωθεί και οι παραγωγοί θα λάβουν το σύνολο της αποζημίωσης την οποία δικαιούνται, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η προκαταβολή των αποζημιώσεων ανά στρέμμα για τις αντίστοιχες κατηγορίες καλλιεργειών, διαμορφώνεται ως εξής:
α. Πορτοκάλια: 300 ευρώ,
β. Πορτοκάλια χυμοποιΐας: 130 ευρώ,
γ. Λεμόνια: 450 ευρώ,
δ. Μανταρίνια: 350 ευρω,
ε. Γκρέιπφρουτ: 200 ευρώ,
στ. Κίτρα :160 ευρώ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρει:
Θέμα: Επιτάχυνση των διαδικασιών πληρωμής προκαταβολών και αποζημιώσεων στους παραγωγούς εσπεριδοειδών, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον Παγετό του Ιανουαρίου 2022
Κατόπιν συνεργασίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιου Γεωργαντά και του Προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, με θέμα την επιτάχυνση των διαδικασιών πληρωμής προκαταβολών και αποζημιώσεων στους παραγωγούς εσπεριδοειδών, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον Παγετό του Ιανουαρίου 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ, στο πλαίσιο των διατάξεων, του ν. 4931/13.05.2022, ΦΕΚ Α 94/13.5.2022, αρ. 69, αποφάσισε τα ακόλουθα:
Α. Π.Ε. Αργολίδος
Προκαταβολή αποζημιώσεων ανά στρέμμα για τις αντίστοιχες κατηγορίες καλλιεργειών, η όποια διαμορφώνεται ως εξής:
α. Πορτοκάλια: 300 €,
β. Πορτοκάλια χυμοποιΐας: 130 €,
γ. Λεμόνια: 450 €,
δ. Μανταρίνια: 350 €,
ε. Γκρέιπφρουτ: 200 €,
στ. Κίτρα :160 €.
Β. Στις Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας, Ηλείας και Αχαΐας στις οποίες επίσης οι καλλιέργειες των εσπεριδοειδών επλήγησαν από τον Παγετό του Ιανουαρίου 2022, θα καταβληθούν προκαταβολές στους παραγωγούς, υπολογιζόμενες ανά στρέμμα και ανά κατηγορία καλλιέργειας, σύμφωνα με τις εκτιμώμενες ζημιές.
Γ. Π.Ε. Άρτας
Το εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ έχει ολοκληρωθεί καθώς και η σύνταξη των πορισμάτων. Οι παραγωγοί θα λάβουν το σύνολο της αποζημίωσης την οποία δικαιούνται, στην αμέσως επόμενη πληρωμή.
Η πληρωμή των προκαταβολών προγραμματίζεται από τον ΕΛΓΑ εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουνίου 2022.
Ο ΕΛΓΑ για τις ζημίες, οι οποίες προκλήθηκαν από τον Παγετό του Ιανουαρίου 2022, καταβάλλει προκαταβολές αποζημιώσεων εντός τριμήνου από την έναρξη του εκτιμητικού έργου, για πρώτη φορά στα χρονικά του Οργανισμού και μάλιστα σε σύγκριση με το παρελθόν, όπου ουδέποτε είχαν δοθεί προκαταβολές και οι αποζημιώσεις καταβάλλονταν στους ασφαλισμένους αγρότες, μετά την πάροδο δεκαοχτώ μηνών.
Στην περίπτωση κατά την οποία ο ασφαλισμένος παραγωγός , λάβει ως προκαταβολή ποσόν το οποίο υπερβαίνει την τελική αποζημίωση την οποία δικαιούται μετά την οριστικοποίηση και εκκαθάριση των πορισμάτων των ελεγκτών του ΕΛΓΑ, οφείλει να επιστρέψει στον Οργανισμό το επιπλέον ποσόν το οποίο έλαβε και σε περίπτωση μη επιστροφής του, αυτό αναζητείται ως αχρεωστήτως καταβληθέν, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

Τα 'μαθες τα νέα;

Ρίξε και εδω μια ματιά!

Ανέβηκαν πρόσφατα...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΔΑΤΕ;