Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FB!

Ο λόγος που ορισμένα νομίσματα έχουν ραβδώσεις στο πλάι, ενώ άλλα όχι


Εάν έχετε δεμένα μάτια και πρέπει να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ ενός ευρώ και ενός πενηντάλεπτου, ένα κόλπο είναι να νιώσετε αν η άκρη του νομίσματος είναι λεία ή αυλακωτή. Αλλά γιατί ορισμένα νομίσματα έχουν ραβδώσεις ενώ άλλα όχι;
Η απάντηση χρονολογείται από τον νόμο περί νομισμάτων του 1792, ο οποίος δημιούργησε το νομισματοκοπείο των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Insider. Αυτός ο νόμος απαιτούσε, επίσης, ορισμένα νομίσματα να είναι κατασκευασμένα από χρυσό και ασήμι. Τα νομίσματά του δολαρίου, του μισού δολαρίου, του τετάρτου και των 10 λεπτών κατασκευάστηκαν αρχικά από πολύτιμα μέταλλα, σύμφωνα με το νομισματοκοπείο των ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτό παρουσίασε ένα δέλεαρ για εκμετάλλευση από την πλευρά των εγκληματιών.
Οι κακόβουλοι, λοιπόν, θα μπορούσαν να βγάλουν επιπλέον χρήματα από χρυσά ή ασημένια νομίσματα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται «κούρεμα νομισμάτων», εξηγεί το Mental Floss. Το κούρεμα νομίσματος σημαίνει το ξύρισμα μικροσκοπικών κομματιών μετάλλου από τις άκρες ενός νομίσματος. Οι εγκληματίες θα μπορούσαν στη συνέχεια να πουλήσουν τα αποκόμματα και να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το νόμισμα.
Η τοποθέτηση ραβδώσεων σε ένα νόμισμα επέτρεψε να διακρίνει κανείς εάν ένα νόμισμα είχε κοπεί ή όχι και έτσι έβαζε ένα φρένο στα σχέδια των επίδοξων απατεώνων. Αυτή η τεχνική δυσκόλεψε, επίσης, και την παραχάραξη νομισμάτων.
Το κούρεμα των νομισμάτων έγινε λιγότερο πρόβλημα κατά τον 20ό αιώνα. Το νομισματοκοπείο των ΗΠΑ σταμάτησε να κατασκευάζει χρυσά νομίσματα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, σύμφωνα με το Insider, και ο νόμος περί νομισμάτων του 1965 άλλαξε τη σύνθεση των δεκάρων, των τετάρτων και των μισών δολαρίων λόγω του τέλους του κανόνα του αργύρου και της παγκόσμιας έλλειψης αργύρου, αναφέρει το Mental Floss. Τελικά, το ποσοστό ασημιού σε αυτά τα νομίσματα μειώθηκε στο μηδέν. Γιατί, όμως, οι ραβδώσεις συνεχίζουν να υπάρχουν σε κάποια νομίσματα;
Πώς δημιουργούνται τα νομίσματα
Ένας λόγος είναι το κόστος. Τα νομίσματα δημιουργούνται χρησιμοποιώντας μια μεταλλική σφραγίδα που ονομάζεται μήτρα και οι άκρες δημιουργούνται με ένα μέρος της μήτρας που ονομάζεται κολάρο. Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν υπήρχε λόγος να δαπανηθούν χρήματα για τη δημιουργία νέων μέτρων. Οι κορυφογραμμές παραμένουν, επίσης, στη θέση τους για να βοηθήσουν τα άτομα με προβλήματα όρασης, σύμφωνα με το Insider. Δεδομένου ότι κάποια νομίσματα έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος, ο έλεγχος για κορυφογραμμές είναι ένας τρόπος για να μπορεί κανείς να τα ξεχωρίζει, χωρίς να τα βλέπει.

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!