ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Πέντε παρενέργειες μετά το εμβόλιο που δείχνουν ότι έχετε ήδη περάσει κoρωvoϊό

Ποιες είναι οι παρενέργειες μετά το εμβόλιο που δείχνουν ότι έχετε ήδη περάσει κoρωvoϊό; Σύμφωνα με έρευνα, αυτές είναι πέντε.

Αναλυτικότερα:
Ορισμένες από τις παρενέργειες που εκδηλώνονται στα εμβόλια έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, μπορεί να είναι ενδεικτικές για το αν κατά το παρελθόν είχε μολυνθεί κάποιος από αυτόν, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.
Ύπαρξη παρενεργειών μετά τον εμβολιασμό – Τι δείχνουν για τον κορωνοϊό
Τα ευρήματά τους συμφωνούν με εκείνα προγενέστερων μελετών, οι οποίες είχαν δείξει πως όσοι έχουν περάσει τη λοίμωξη Covid-19 είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν ανεπιθύμητες ενέργειες στα εμβόλια.
Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 947 υγειονομικοί, οι οποίοι είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 48 έτη, ενώ το 81% ήσαν γυναίκες.
Κατά τον εμβολιασμό, οι 265 από αυτούς ανέφεραν πως είχαν περάσει τη λοίμωξη Covid-19. Κατά μέσον όρο, είχαν περάσει 8,9 μήνες από τότε που αρρώστησαν. Ωστόσο οι 30 από αυτούς (ποσοστό 11%) είπαν πως ο κορωνοϊός ακόμα τους προκαλούσε συμπτώματα.
Η εκδήλωση των παρενεργειών:
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι είχαν περάσει τη λοίμωξη που προκαλεί ο κοροναϊός είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν παρενέργειες στα εμβόλια. Ειδικότερα, παρενέργειες εκδήλωσε:
– Το 56% όσων είχαν περάσει τη λοίμωξη Covid-19
– Το 47% όσων δεν είχαν ιστορικό Covid-19
Οι παρενέργειες εκδηλώθηκαν κυρίως μέσα σε 24 ώρες από τον εμβολιασμό (75% των περιπτώσεων). Δεν υπήρξαν περιστατικά μετά το πρώτο 48ωρο. Ο αριθμός και η διάρκεια των αναφερόμενων παρενεργειών επίσης ήταν μεγαλύτερα στους υγειονομικούς με ιστορικό Covid-19.
Οι συχνότερες παρενέργειες
Από τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν τα εμβόλια, πέντε είχαν σημαντική διαφορά αναλόγως με το ιατρικό ιστορικό των υγειονομικών. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται η διόγκωση των λεμφαδένων (λεμφαδενοπάθεια) που παρατηρήθηκε:
– Στο 4% των υγειονομικών με ιστορικό Covid-19
– Στο 1% των υγειονομικών χωρίς αυτό το ιστορικό
Οι υπόλοιπες ήταν ο πυρετός, η κόπωση, η μυαλγία και η αρθραλγία (πόνοι στους μυς και στις αρθρώσεις). Μάλιστα τα δύο τελευταία συμπτώματα εμφανίζονταν συνήθως μαζί στους υγειονομικούς που είχε αρρωστήσει ο κορωνοϊός.
Οι ερευνητές επαλήθευσαν τα ευρήματά τους σε υποομάδα 412 υγειονομικών. Η ομάδα αυτή υποβλήθηκε σε μοριακό έλεγχο για τον κορωνοϊό. Η μυαλγία μαζί με την αρθραλγία φάνηκε να συσχετίζονται ισχυρότερα απ’ όλες τις παρενέργειες με το ιστορικό της Covid-19.
Η διάρκεια
Η μελέτη δεν έδειξε να επηρεάζεται ο κίνδυνος παρενεργειών στα εμβόλια από τη διάρκεια ή τη σοβαρότητα της Covid-19. Οι τοπικές αντιδράσεις (π.χ. πόνος στο σημείο της έγχυσης) και τα γαστρεντερικά συμπτώματα ήταν ανεξάρτητα από το ιατρικό ιστορικό. Επιπλέον, το μεσοδιάστημα μεταξύ της Covid-19 και του εμβολιασμού δεν φάνηκε να είναι συμβάλλοντας παράγοντας. Όσον αφορά τη διάρκεια των παρενεργειών, κατά μέσον όρο ήταν:
– 3 ημέρες στους υγειονομικούς που είχαν περάσει τη λοίμωξη που προκαλεί ο κοροναϊός
– 1,5 ημέρα στους υγειονομικούς χωρίς ιστορικό Covid-19
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η προτέρα νόσηση από τον κοροναϊό, αυξάνει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών όπως η λεμφαδενοπάθεια, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. Ωστόσο η ύπαρξη επίμονων συμπτωμάτων της Covid-19 μετά την οξεία νόσο, δεν φαίνεται να αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο. Η νέα μελέτη δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση.
ΔΕΙΤΕ:  Γιατί τα συμπτώματα του κρυολογήματος επιδεινώνονται το βράδυ;

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!