Παγώνη για ευλογιά των πιθήκων: «Αυτοί κινδυνεύουν πολύ περισσότερο»

Στην Ελλάδα έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής δύο περιστατικά

Επί ποδός βρίσκονται οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρα μας για τον εντοπισμό, ταυτοποίηση και έγκαιρη απομόνωση νέων κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων. Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών παγκοσμίως ξεπερνά πλέον τα 1.000, ενώ στην Ελλάδα έχουν επιβεβαιωθεί δύο.
Το δεύτερο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (11.06.2022) και αφορά έναν 47χρονο άνδρα με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία. Στα μέτρα πρόληψης, αλλά και στο ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν, αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, το πρωί της Κυριακής στον ΑΝΤ1.

Η Ματίνα Παγώνη διαβεβαίωσε η κ. Παγώνη «δεν υπάρχει ανησυχία, είναι μία ιογενής λοίμωξη» και τόνισε ότι «δεν μεταδίδεται όπως ο κορωνοϊός». Η ίδια συστήνει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν είμαστε σε επαφή με κρούσματα, ειδικά όταν έχουν εξανθήματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, πιο ευάλωτοι να κολλήσουν είναι τα παιδιά και οι έγκυες.
Στα μέτρα πρόληψης, όπως είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- οι γνωστές Αρχές υγιεινής, σχολαστικό πλύσιμο χεριών καθώς και η εφαρμογή ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι -όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ- ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, εξακολουθεί να είναι χαμηλός. Η νόσηση από την ευλογιά των πιθήκων είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη, ενώ το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.
Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για την άφιξη τουριστών από χώρες της Ευρώπης στις οποίες η ευλογιά των πιθήκων εμφανίζεται σε μεγάλη συχνότητα. Δεν είναι τυχαίο πως στη χθεσινή (11.06.2022) ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τονίστηκε ότι η ενημέρωση για την πορεία της νόσου στη χώρα αυξάνεται σε συχνότητα και από κάθε δεύτερη Πέμπτη, θα γίνεται πλέον κάθε εβδομάδα.