ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον Ερασίνο

Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 5-5-2020, για Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της δραστηριότητας «Οριοθέτηση- Διευθέτηση ποταμού Ερασίνου Π. Ε. Αργολίδας»

Ο Ερασίνος είναι ο μοναδικός ποταμός της Αργολίδας με συνεχή ροή που ξεκινά από τις πηγές του Κεφαλαρίου διασχίζει τη βαλτώδη περιοχή της Ν. Κίου και εκβάλει στον Αργολικό κόλπο.

Η περιοχή είναι υγροβιότοπος και προστατεύεται. Είναι θεσμοθετημένη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) σύμφωνα με το ΦΕΚ 396Δ/8-6-1999.

Το συγκεκριμένο έργο χωροθετείται κατά το μεγαλύτερο μέρος του εντός της περιοχής με στοιχείο 4α της ΖΟΕ, όπως αυτή εμφανίζεται στο χάρτη και η οποία είναι η περιοχή κατά μήκος του ποταμού Ερασίνου, εκατέρωθεν της όχθης του. Στην περιοχή αυτή «στην απόσταση των 50m από τις όχθες του ποταμού Ερασίνου, δεν επιτρέπεται η ανέγερση κτισμάτων και οποιαδήποτε δραστηριότητα ή επέμβαση ( κοπή βλάστησης κ.λ.π.).»

ΔΕΙΤΕ:  Ολοκληρώθηκαν τα νεανικά πρωταθλήματα σκακιού στο Ναύπλιο -Συμμετείχαν 89 αθλητές (Photos)

Το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας στην εισήγησή του αποφαίνεται ότι: Δεν τεκμηριώνεται στη μελέτη η νομική δυνατότητα των προτεινόμενων σε αυτή παρεμβάσεων εντός της κοίτης του ποταμού βάση και των θεσμοθετημένων περιορισμών από τη ΖΟΕ Άργους.

Αντίθετα η εντεταλμένη υπηρεσία σας Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝ. ΕΡΓΩΝ Π.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ παρουσιάζοντας το μαύρο άσπρο και ενώ μνημονεύει το νόμο που απαγορεύει «οποιαδήποτε δραστηριότητα ή επέμβαση (κοπή βλάστησης κ.λ.π.)» εντούτοις περιγράφοντας τις εργασίες του φυσικού αντικειμένου της μελέτης που είναι: «Καθαρισμός της κύριας κοίτης σε όλο σχεδόν το μήκος της, διαπλάτυνση όπου αυτό είναι εφικτό και μέχρι τις, υφιστάμενες όχθες του ρέματος, εκβάθυνση- ομαλοποίηση και επένδυση πρανών με χρήση συρματοκιβωτίων», προκλητικά αποφαίνεται ότι: οι παραπάνω εργασίες δεν αφορούν εργασίες οικιστικού τύπου! και κατά συνέπεια το έργο είναι απόλυτα συμβατό με τους όρους της Ζ.Ο.Ε.!

ΔΕΙΤΕ:  Διακοπή ρεύματος το Σαββατοκύριακο σε περιοχές του Ναυπλίου

Ο Ερασίνος διασχίζει μία βαλτώδη περιοχή και δεν εμφανίζει πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι κοίτες του δεν εμφανίζουν διάβρωση και δεν έχουν ανάγκη από διευθέτηση ή διαμόρφωση.

ΔΕΙΤΕ:  Ναύπλιο: Στη δημοσιότητα φωτογραφίες μελών εγκληματικής οργάνωσης

Δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε την σκοπιμότητα του προτεινόμενου έργου πέρα από την λογική της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων, διότι μόνο καταστροφικό για το οικοσύστημα του υγροβιότοπου θα αποβεί.

Μετά το περιβαλλοντικό έγκλημα στους Μύλους Αργολίδας ήρθε τώρα η σειρά βάλτου «ρουμάνι» Άργους.

Αυτό που χρειάζεται ο Ερασίνος ποταμός είναι μία ήπια παρέμβαση καθαρισμού και συντήρησης της υφιστάμενης κατάστασης, για να εξακολουθεί να υπάρχει ως σημαντικός υγροβιότοπος.

Υπάρχουν πολλές περιοχές της Αργολίδας που έχουν άμεση ανάγκη από αντιπλημμυρική προστασία. Όμως τέτοια έργα δεν επιλέγονται, δεν είναι στην προτεραιότητά σας.

Καταψηφίζουμε!

#Top News

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

#Αυτά που... παίζουν!