ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΡΓΟΣ

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

Πλένεις τα πιάτα με σφουγγάρι; Σταμάτησέ το αμέσως

Μια απλή, καθημερινή συνήθειά μας, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην υγεία μας.
Και αυτή δεν είναι άλλη από το πλύσιμο των πιάτων με σφουγγάρι!
Τα σφουγγάρια που όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά στα σπίτια μας για το πλύσιμο των πιάτων μοιάζουν, αθώα, αλλά δεν είναι, μιας και μπορεί να γίνουν «ξενιστές» βακτηρίων, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα από τη Νορβηγία.
«Η σαλμονέλα και άλλα βακτήρια αναπτύσσονται και επιβιώνουν καλύτερα στα σφουγγάρια… Ο λόγος είναι ότι τα σφουγγάρια δεν στεγνώνουν ποτέ», δήλωσε ο Trond Moretro, ερευνητής στο Nofima, ένα νορβηγικό ινστιτούτο έρευνας τροφίμων.
«Ένα και μόνο σφουγγάρι μπορεί να φιλοξενήσει μεγαλύτερο αριθμό βακτηρίων από τον πληθυσμό του πλανήτη Γη», δήλωσε ο Moretro, συγγραφέας της νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Microbiology.
Και ενώ πολλά βακτήρια δεν είναι επιβλαβή, εκείνα που είναι, όπως η σαλμονέλα, μπορεί να μεταφερθούν από τα σφουγγάρια στα χέρια, στις επιφάνειες και σε άλλα αντικείμενα, οδηγώντας πιθανώς, σε ασθένειες.
«Το σφουγγάρι είναι υγρό και συσσωρεύει υπολείμματα τροφής που αποτελούν, επίσης, τροφή για τα βακτήρια, οδηγώντας σε ταχεία ανάπτυξη βακτηρίων», ξεκαθάρισε ο ίδιος.
Όπως γράφει το CNN, αυτό που εξέπληξε περισσότερο τους ερευνητές είναι πως δεν έχει σημασία το πώς ή το πόσο συχνά καθαρίζει κανείς το σφουγγάρι.
«Ο τρόπος με τον οποίο οι καταναλωτές χρησιμοποιούσαν τα σφουγγάρια τους δεν είχε μεγάλη σημασία όσον αφορά την ανάπτυξη βακτηρίων. Είναι πολύ δύσκολο για τους καταναλωτές να αποφύγουν την ανάπτυξη βακτηρίων στα σφουγγάρια, εφόσον αυτά δεν αντικαθίστανται καθημερινά», είπε ο ερευνητής.
Σφουγγάρι ή βούρτσα;
Στο πλαίσιο της έρευνας, συγκεντρώθηκαν σφουγγάρια από τις κουζίνες 20 κατοίκων της Πορτογαλίας, αλλά και 35 βούρτσες και 14 σφουγγάρια από άτομα που κατοικούν στη Νορβηγία.
Προηγούμενη έρευνα της ίδιας ομάδας σε 9.966 άτομα έκανε γνωστό ότι η πλειονότητα των Ευρωπαίων χρησιμοποιεί σφουγγάρια στις κουζίνες, ενώ οι βούρτσες αποτελεί εργαλείο καθαρισμού μόνο σε Νορβηγία και Δανία.
Όλα τα πορτογαλικά σφουγγάρια χρησιμοποιούνταν για το πλύσιμο των πιάτων και 19 από τα 20 χρησιμοποιούνταν πέντε έως έξι φορές την εβδομάδα ή και συχνότερα. Από τις βούρτσες που συλλέχθηκαν στη Νορβηγία, 32 από τις 35 χρησιμοποιήθηκαν πέντε έως έξι φορές την εβδομάδα ή συχνότερα, ενώ μικρότερη ήταν η χρήση των σφουγγαριών.
Δεν βρέθηκαν παθογόνα βακτήρια στις βούρτσες ή στα σφουγγάρια. Ωστόσο, τα συνολικά επίπεδα βακτηρίων ήταν χαμηλότερα στις χρησιμοποιημένες βούρτσες από ό,τι στα σφουγγάρια.
Όταν οι ερευνητές προσέθεσαν το βακτήριο της σαλμονέλας, διαπίστωσαν πως υπήρξε σημαντική μείωση της συγκέντρωσης στις βούρτσες που στέγνωναν το βράδυ.
Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι οι βούρτσες, οι οποίες στεγνώνουν μεταξύ των χρήσεων, έχουν μικρότερο αριθμό βακτηρίων.
«Δεδομένου ότι η βούρτσα στεγνώνει πολύ γρήγορα, τα επιβλαβή βακτήρια θα πεθάνουν. Επιπλέον, οι περισσότερες βούρτσες έχουν λαβή που αποτρέπει την άμεση επαφή του χεριού με πιθανά επιβλαβή βακτήρια, σε αντίθεση με τα σφουγγάρια», ξεκαθάρισε ο ερευνητής και κάλεσε τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν βούρτσες, αντί για σφουγγάρια.
Πώς να απολυμαίνετε σωστά το σφουγγάρι πιάτων
Η Becky Rapinchuk, ιδρύτρια του Clean Mama, προτείνει τρεις μεθόδους για να απολυμαίνετε σωστά το σφουγγάρι πιάτων.
Πλυντήριο πιάτων
Μερικές φορές η απλούστερη λύση σε ένα πρόβλημα είναι η καλύτερη, και ιδού η απόδειξη. Εκτός από το γεγονός ότι λειτουργείτε το πλυντήριο πιάτων ούτως ή άλλως, μπορείτε να πετύχετε την καλύτερη απολύμανση του σφουγγαριού κουζίνας.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το ξεπλύνετε καλά και να το στύψετε πριν το τοποθετήσετε στην επάνω σχάρα του πλυντηρίου πιάτων σας.
Φούρνος μικροκυμάτων
Μπορείτε επίσης να βάλετε το σφουγγάρι στον φούρνο μικροκυμάτων, μια μέθοδος που σύμφωνα με την Rapinchuk είναι ιδανική για γρήγορο και αποτελεσματικό καθάρισμα.
Ξεπλένετε το σφουγγάρι να μην έχει υπολείμματα φαγητού βάλτε το στο φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία για περίπου ένα λεπτό.
Προσοχή: Το σφουγγάρι σας μπορεί να καεί, γι’ αυτό φροντίστε να το προσέχετε και αφήστε το να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσετε.
Ξίδι
Το ξίδι για ακόμα μια φορά αποδεικνύετε το απόλυτο καθαριστικό. Ξεπλύνετε το σφουγγάρι, στύψτε το και τοποθετείστε το σε ένα μπολ με ξίδι. Αφήστε το να μουλιάσει για πέντε λεπτά πριν το ξεπλύνετε
Συμβουλή: Φορέστε γάντια καθώς το ξίδι μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας.
Κάθε πότε πρέπει να αλλάζεις το σφουγγάρι που καθαρίζεις το μπάνιο σου;
Το πιο σημαντικό μέρος μέσα στο σπίτι σου που πρέπει να καθαρίζεις δεν είναι άλλο από το μπάνιο σου. Ξέρουμε πως οι σχέσεις σου με την καθαριότητα δεν είναι και πολύ καλές, όμως το μπάνιο είναι το μέρος που χρειάζεται καθάρισμα λίγο πιο συχνά σε σχέση με τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού σου. Μην ξεχνάς πως εκεί μέσα υπάρχουν και δημιουργούνται τα περισσότερα μικρόβια.
Προφανώς έχεις ένα συγκεκριμένο σφουγγάρι με το οποίο καθαρίζεις το μπάνιο σου και αυτό είναι και το σωστό. Κάθε πότε όμως πρέπει να αντικαθιστάς αυτό το σφουγγάρι με το οποίο καθαρίζεις το μπάνιο σου; Η απάντηση είναι απλή.
Τα σφουγγάρια πρέπει να αντικαθίστανται όταν αρχίζουν να μυρίζουν ή να «σπάνε» και να φεύγουν κομμάτια. Για να τα βοηθήσεις να παραμείνουν σαν καινούργια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να σκοτώσεις τα μικρόβια από αυτά, ανάμειξε 3 κουταλιές της σούπας χλωρίνη με ένα τέταρτο νερού και άφησε τα μέσα για πέντε περίπου λεπτά.

.

→  Είμαστε εδώ για να μην σε πιάνουν αδιάβαστο!
→  Ακολούθησέ μας στο Facebook και στο Google News για να μάθεις πρώτος αυτά που «παίζουν» στην Αργολίδα.
→  Oι ειδήσεις και τα νέα από Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο και Ερμιονίδα, με ένα κλικ στο Argolida Planet.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

Τα 'μαθες τα νέα;

Ρίξε και εδω μια ματιά!

Ανέβηκαν πρόσφατα...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΔΑΤΕ;