«Πού πήγαν τα λεφτά; Εσύ υπέγραψες!»: Άγρια κόντρα δημάρχου και πρώην αντιδημάρχου στην Αργολίδα

Οι δαπάνες για τα αδέσποτα στο Ναύπλιο που άναψαν φωτιές

Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση στον Δήμο Ναυπλιέων με φόντο τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και κυρίως τα χρήματα που έχουν διατεθεί για κτηνιατρικές υπηρεσίες, τροφές, φάρμακα, φιλοξενία και περισυλλογή.
Στο επίκεντρο βρίσκονται πλέον ο δήμαρχος Δημήτρης Ορφανός και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Σοφία Ξύδη, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν δημόσια βαριές αιχμές.
Την αντιπαράθεση πυροδότησε η δημόσια τοποθέτηση του δημάρχου, ο οποίος γνωστοποίησε ότι έλαβε έγγραφο από τον ανάδοχο κτηνίατρο του Δήμου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Δημήτρης Ορφανός, από το έγγραφο προκύπτει ότι έχει ήδη εξαντληθεί το οικονομικό αντικείμενο για το 2026, αλλά και το προβλεπόμενο ποσό για το 2027 στο πλαίσιο του συγκεκριμένου διαγωνισμού.
Ο δήμαρχος έκανε λόγο για ζήτημα που απαιτεί πλήρη διερεύνηση και εμφανίστηκε αποφασισμένος να ζητήσει συγκεκριμένα στοιχεία για το πού κατευθύνθηκαν τα χρήματα και ποιες υπηρεσίες παρασχέθηκαν. «Δεν ζητώ γενικές τοποθετήσεις», ήταν το μήνυμά του, επιμένοντας σε αριθμούς, έγγραφα και παραστατικά και σημειώνοντας ότι πρόκειται συνολικά για ιδιαίτερα σημαντικές δαπάνες για τη διαχείριση των αδέσποτων.
Η απάντηση της Σοφίας Ξύδη ήρθε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος χαρακτήρισε τις κινήσεις του Δημάρχου «απέλπιδα προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων» και του καταλόγισε «θεσμική άγνοια», υποστηρίζοντας ότι απευθύνεται σε λάθος όργανο για τα οικονομικά στοιχεία.
Όπως υποστηρίζει η ίδια, η Πενταμελής Επιτροπή Αδέσποτων Ζώων έχει γνωμοδοτικές και εισηγητικές αρμοδιότητες και δεν διαχειρίζεται χρήματα, δεν εγκρίνει δαπάνες, δεν υλοποιεί συμβάσεις και δεν πραγματοποιεί πληρωμές. Κατά την κα Ξύδη, τα οικονομικά στοιχεία και τα παραστατικά βρίσκονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και όχι στην Επιτροπή.
Η πιο αιχμηρή αναφορά της αφορά τις ίδιες τις συμβάσεις. Η Σοφία Ξύδη υποστηρίζει ότι ο δήμαρχος ζητά σήμερα εξηγήσεις για οικονομικές διαδικασίες και συμβάσεις που φέρουν τη δική του υπογραφή, αναφέροντας μεταξύ άλλων τον προϋπολογισμό, τις αναλήψεις υποχρεώσεων, τις εγκρίσεις μελετών, τις αναθέσεις και τις συμβάσεις. Πρόκειται για ισχυρισμούς της ίδιας, οι οποίοι αποτελούν πλέον βασικό σημείο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Το ζήτημα των αδέσποτων στο Ναύπλιο έχει έτσι μετατραπεί από θέμα καθημερινής διαχείρισης σε ανοιχτή πολιτική σύγκρουση. Από τη μία πλευρά ο δήμαρχος δηλώνει ότι ζητά πλήρη λογοδοσία για τις δαπάνες και από την άλλη η πρώην αντιδήμαρχος απαντά ότι τα στοιχεία που αναζητά βρίσκονται στις ίδιες τις υπηρεσίες του Δήμου και αφορούν διαδικασίες που, όπως υποστηρίζει, ο ίδιος έχει εγκρίνει.
Η υπόθεση πλέον στρέφει το ενδιαφέρον στα επίσημα οικονομικά στοιχεία του Δήμου Ναυπλιέων, καθώς αυτά είναι που μπορούν να αποτυπώσουν αναλυτικά ποιες συμβάσεις εκτελέστηκαν, ποια ποσά δαπανήθηκαν και για ποιες υπηρεσίες.

Online χρήστες: 511

#Αγγελίες Εργασίας

#Argolida Planet