Προσοχή στην παραλία της Καραθώνας!
Κίνδυνος για τα μικρά παιδιά από τα δηλητηριώδη πλοκάμια των θαλάσσιων ανεμώνων
Προβλήματα δερματικών παθήσεων προκάλεσε η παρουσία θαλάσσιων ανεμώνων στην Καραθώνα, ειδικά σε μικρά παιδιά που έχουν την τάση να τις πλησιάζουν. Η θαλάσσια ανεμώνη, αν και όμορφη, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Τα παράξενα και έντονα χρώματά της μπορεί να ξεγελούν τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά, τα οποία συχνά τις πλησιάζουν στα ρηχά νερά των θαλασσών.
Η θαλάσσια ανεμώνη μοιάζει με μέδουσα, με κολλώδη και δηλητηριώδη πλοκάμια. Αν κάποιος την ακουμπήσει, υπάρχει κίνδυνος να υποστεί έγκαυμα από το οξύ που εκκρίνει κατά την επαφή. Μάλιστα, σε περίπτωση τσιμπήματος, απαιτείται άμεση ιατρική φροντίδα.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε περιστατικό όπου ένα παιδί, που είχε πάει με την οικογένειά του στη θάλασσα, τσιμπήθηκε από θαλάσσια ανεμώνη στα ρηχά νερά. Το παιδί υπέφερε από έντονο πόνο και χρειάστηκε να παραμείνει στο νοσοκομείο για μερικές μέρες για θεραπεία και παρακολούθηση.
Οι θαλάσσιες ανεμώνες είναι σταθερά προσκολλημένες πάνω στα βράχια και δεν μετακινούνται, καθιστώντας τις δύσκολο να αποφευχθούν αν κάποιος δεν είναι προσεκτικός. Οι ειδικοί συνιστούν στους κολυμβητές, ιδιαίτερα στα παιδιά, να αποφεύγουν να αγγίζουν άγνωστα ή παράξενα θαλάσσια πλάσματα και να ενημερώνονται για τους πιθανούς κινδύνους στις παραλίες που επισκέπτονται.
Οι γονείς και οι κηδεμόνες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να επιτηρούν τα παιδιά τους όταν κολυμπούν σε περιοχές όπου ενδέχεται να υπάρχουν θαλάσσιες ανεμώνες. Η άμεση ενημέρωση και η λήψη μέτρων μπορούν να αποτρέψουν δυσάρεστα περιστατικά και να εξασφαλίσουν μια ασφαλή εμπειρία στη θάλασσα.
Τι να κάνεις αν σε τσιμπήσουν
Σύμφωνα με τη δερματολόγο Πέννυ Δαλαμπούρα: «ανάλογα με την σοβαρότητα και την έκταση του εγκαύματος, το σημάδι μπορεί να μείνει και για πάντα. Το τσίμπημα που μας προκαλεί η ανεμώνη είναι ένα έγκαυμα. Εξαρτάται από τον αριθμό των πλοκαμιών τους, και φυσικά με τον αριθμό των κυστών που έχουν και απελευθερώνουν ένα οξύ το οποίο είναι καυστικό και μας προκαλεί τον πόνο, το εξάνθημα, την φαγούρα».
«Αν κάποιος ακουμπήσει μια θαλασσιά ανεμώνη, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να βγει άμεσα από την θάλασσα. Να προσπαθήσει να αφαιρέσει τα πλοκάμια είτε με γάντι είτε με κάτι άλλο, μια πλαστική κάρτα, αλλά όχι με γυμνά χεριά. Να κάνει κρύα επιθέματα στην περιοχή με θαλάσσιο νερό κι όχι με γλυκό νερό. Απαγορεύεται η τριβη, και στην συνέχεια καλό θα είναι να έχουμε μαζί μας ένα τζελ με αντισταμινικό ή ήπιο κορτικοστεροειδές σε μορφή αλοιφής. Αν υπάρχει αλλεργικό υπόστρωμα από πίσω, τότε θα πρέπει να πάει στην κοντινότερη μονάδα υγείας».