Προσοχή: Η απλή συνήθεια που έχουμε όλοι και τριπλασιάζει τον κίνδυνο να αρρωστήσουμε τον χειμώνα
Τελευταία ενημέρωση:
26/09/2022
Τελευταία ενημέρωση:
26/09/2022
Τι πρέπει να κάνουμε καθημερινά για να μην αρρωσταίνουμε;
Η πιεστική καθημερινότητα αλλά και το άγχος επηρεάζουν τον ύπνο της πλειοψηφίας των ανθρώπων.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως κομβικό ρόλο παίζει ένας καλός νυχτερινός ύπνος παρά ένας συνεχόμενος ύπνος διάρκειας 7 – 9 ωρών.
Ειδικότερα, όσοι δεν κοιμούνται ποιοτικά ή αρκετά, παρουσιάζουν περίπου τριπλάσιες πιθανότητες να κρυολογήσουν. Αντίθετα όσοι κοιμούνται καλά, δηλαδή δεν στριφογυρνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και αποκοιμιούνται γρηγορότερα, αντισταθμίζουν αποτελεσματικά τις λίγες ώρες ύπνου, όταν πρόκειται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με το ygeiamou.gr.
Όπως επισημαίνει σχετικά με τα ευρήματα ο καθηγητής δρ. Neil Walsh από το Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ, θα πρέπει να αλλάξει η αντίληψή μας σχετικά με την υγεία και τον ύπνο.
«Με τους σημερινούς γρήγορους ρυθμούς, περιορίζουμε τον ύπνο μας για να κάνουμε χώρο για την πολυάσχολη ζωή μας. Αλλά όταν περιορίζουμε τον ύπνο μας, δεν είναι απαραίτητο ότι αυξάνονται πιθανότητες να αρρωστήσετε, καθώς εξαρτάται πραγματικά από την ποιότητά του» σημειώνει.
Ποιότητα αντί ποσότητας
Σε αυτή την πρωτοποριακή μελέτη, οι επιστήμονες παρακολούθησαν 1.318 νεοσύλλεκτους στρατιωτικούς για 12 εβδομάδες. Σκοπός τους ήταν να παρατηρήσουν τα μοτίβα του ύπνου των συμμετεχόντων τις εβδομάδες πριν από την εκπαίδευση και μετά την ένταξή τους στο στρατό, όπου έπρεπε να ακολουθήσουν αυστηρές ρουτίνες αφύπνισης.
Κατά μέσο όρο, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν δύο ώρες λιγότερο κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους εκπαίδευσης.
Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς που είχαν περιορισμό του ύπνου αξιολόγησαν τον ύπνο τους ως καλής ποιότητας.
Επιπλέον, οι νεοσύλλεκτοι που μείωσαν τις ώρες του ύπνου κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από κάποια αναπνευστική λοίμωξη.
Ωστόσο, ο περιορισμός του ύπνου αύξησε τον κίνδυνο μόλυνσης μόνο μεταξύ εκείνων που ανέφεραν κακή ποιότητα ύπνου.
Εν τέλει, το γενικότερο πόρισμα των ερευνητών ήταν ότι ο ποιοτικός ύπνος προστάτευε από αναπνευστικές ασθένειες, παρά τη μικρότερη διάρκειά του.
«Υπάρχουν δύο πολύ σημαντικά συμπεράσματα στα ευρήματά μας: πρώτον, ότι οι περιορισμένες συνήθειες ύπνου μπορούν να οδηγήσουν σε συχνότερες ασθένειες. Δεύτερον, και πιο θεαματικά, ο καλός ύπνος μπορεί να υπερκεράσει τον μακροχρόνιο ύπνο όσον αφορά την ανοσία μας σε ασθένειες. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο μήνυμα, δεδομένων των καθημερινών συνθηκών, όπου ο ύπνος συχνά θυσιάζεται για άλλες ασχολίες» καταλήγει ο δρ. Neil Walsh.