ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΡΓΟΣ

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

Πρόωρη σύνταξη έως και 12 χρόνια – Ποιους αφορά & οι προϋποθέσεις

«Παράθυρο» για έξοδο στη σύνταξη έως και 12 χρόνια νωρίτερα άνοιξε ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόµος για περισσότερες από 12.000 µητέρες

µε τη χρήση των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης. Παράλληλα, δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Αυγούστου.

Η νέα ευκαιρία «πρόωρης» συνταξιοδότησης µε πλήρη σύνταξη αφορά ασφαλισµένες στα πρώην Ταµεία των ελεύθερων επαγγελµατιών (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) που είχαν χάσει το… τρένο των συντάξεων µητρότητας, αλλά πλέον µπορούν να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου αρκετά χρόνια πριν από τα 62 και τα 67.

«Το εν λόγω δικαίωµα αφορά τις παλιές ασφαλισµένες, που πρωτοασφαλίστηκαν πριν από τις 31/12/1992, και µπορεί να αξιοποιηθεί από µητέρες που ως σήµερα έχουν περάσει το µεγαλύτερο µέρος της ασφάλισής τους σε φορείς ελευθέρων επαγγελµατιών, όπως ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ, ΟΑΕΕ-ΤΣΑ, ΟΑΕΕ-ΤΑΕ, ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕ∆Ε κ.ά.», εξηγεί στο Έθνος της Κυριακής ο έγκριτος δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, ειδικός σε θέµατα κοινωνικής ασφάλισης.

«Οι συγκεκριµένες ασφαλισµένες θα πρέπει υποχρεωτικά κατά την ηµεροµηνία ενηλικίωσης του τελευταίου τέκνου τους, η οποία δεν µπορεί να είναι µετά τις 31/12/2012, να έχουν συµπληρώσει σε όλους τους φορείς ασφάλισης συνολικά 5.500 ένσηµα ή 18,4 έτη ασφάλισης. Ετσι θα πρέπει να συνυπάρχουν πριν από το 2013 η ανηλικότητα του παιδιού και ο χρόνος ασφάλισης των 5.500 ηµερών, ανεξαρτήτως του Ταµείου στο οποίο ήταν ασφαλισµένες εκείνη τη στιγµή. Οι µητέρες των οποίων τα παιδιά ενηλικιώθηκαν µετά την 1η/1/2011 µπορούν να κάνουν χρήση πλασµατικών ετών ασφάλισης, όπως σπουδές, κενά ασφάλισης, επιδοτούµενη ανεργία κ.ά., για τη συµπλήρωση του χρόνου των 5.500 ηµερών» προσθέτει ο ίδιος.

Κλειδί στη διαδικασία είναι ότι πρέπει να καταστεί τελευταίος φορέας ασφάλισης το πρώην ΙΚΑ, δηλαδή ο κλάδος µισθωτών του ΕΦΚΑ. Σύµφωνα µε τον νέο ασφαλιστικό νόµο που ισχύει από τον περασµένο Φεβρουάριο, για να κριθεί το αίτηµα µε τις προϋποθέσεις του τελευταίου φορέα ασφάλισης, εν προκειµένω από το πρ. ΙΚΑ όπου ισχύουν οι ευνοϊκές διατάξεις για τις µητέρες ανηλίκων, θα πρέπει να συµπληρώνονται στο πρ. ΙΚΑ συνολικά 1.000 ηµέρες ασφάλισης, εκ των οποίων οι 300 την τελευταία 5ετία πριν από την αίτηση. Συνεπώς, θα πρέπει να αποκτηθεί ξανά ασφαλιστικός δεσµός µε το ΙΚΑ µέχρι τη συµπλήρωση των εν λόγω ορίων.

Ο ασφαλιστικός δεσµός µπορεί να δηµιουργηθεί µε:

  • Μισθωτή εργασία µε ασφάλιση στο ΙΚΑ.
  • Προαιρετική ασφάλιση στον Κλάδο Μισθωτών.

Οι ασφαλισµένες που θα κάνουν χρήση της ρύθµισης για έξοδο µε διαδοχική ασφάλιση µπορούν να συνταξιοδοτηθούν στην ηλικία κατά την οποία θεµελιώνουν αναδροµικά δικαίωµα, ακολουθώντας τη νοµοθεσία του πρώην ΙΚΑ και τις αλλαγές των πρόσφατων νόµων του 2010, του 2012 και του 2015. Στο πλαίσιο αυτό, οι µητέρες που συµπλήρωσαν τις 5.500 ηµέρες ασφάλισης και παράλληλα είχαν ανήλικο παιδί µπορούν να συνταξιοδοτηθούν:

  • Στην ηλικία των 50 ετών µε µειωµένη σύνταξη και των 55 µε πλήρη, εφόσον η συµπλήρωση των 5.500 ενσήµων έγινε µέχρι τις 31/12/2010 (και εφόσον τότε είχαν ανήλικο παιδί) και το όριο ηλικίας έχει συµπληρωθεί µέχρι τις 18/8/2015.
  • Στην ηλικία των 52 ετών µε µειωµένη σύνταξη και των 57 µε πλήρη, εφόσον η συµπλήρωση των 5.500 ενσήµων έγινε µέχρι τις 31/12/2011 (και εφόσον τότε είχαν ανήλικο παιδί) και το όριο ηλικίας έχει συµπληρωθεί µέχρι τις 18/8/2015.
  • Στην ηλικία των 55 ετών µε µειωµένη σύνταξη και των 60 µε πλήρη, εφόσον η συµπλήρωση των 5.500 ενσήµων έγινε µέχρι τις 31/12/2012 (και εφόσον τότε είχαν ανήλικο παιδί) και το όριο ηλικίας έχει συµπληρωθεί µέχρι τις 18/8/2015.

Πηγή: ethnos.gr

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΔΑΤΕ;