Πόσο ακόμα θα περιμένουν οι αγρότες; Στάχτη 70.000 ελαιόδεντρα στην Αργολίδα, στον «αέρα» οι αποζημιώσεις

Ούτε ευρώ ακόμα στους παραγωγούς

Μεγάλες πληγές άφησε στον αγροτικό κόσμο της Αργολίδας η μεγάλη πυρκαγιά της 31ης Ιουλίου, με τον ΕΛΓΑ να αποτυπώνει πλέον σε αριθμούς το μέγεθος της καταστροφής. Χιλιάδες στρέμματα γης κάηκαν, καλλιέργειες καταστράφηκαν και για αρκετούς παραγωγούς οι συνέπειες θα είναι αισθητές για χρόνια.
Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του ΕΛΓΑ, το μεγαλύτερο πλήγμα αφορά περίπου 70.000 ελαιόδεντρα σε έκταση 3.760 στρεμμάτων στα Φίχτια, το Κουτσοπόδι και το Μπόρσα. Παράλληλα, έχουν καταγραφεί ζημιές σε περίπου 900 στρέμματα άλλων καλλιεργειών.
Η καταστροφή δεν περιορίζεται στη χαμένη φετινή παραγωγή. Πολλά από τα ελαιόδεντρα που επλήγησαν σοβαρά θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να ξαναδώσουν παραγωγή, ιδιαίτερα όπου απαιτηθεί αντικατάσταση και νέα φύτευση. Για τους ιδιοκτήτες τους αυτό σημαίνει απώλεια αγροτικού εισοδήματος σε βάθος χρόνου.
Ζημιές υπάρχουν και στο πάγιο κεφάλαιο των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Ο ΕΛΓΑ αναφέρει 14 περιπτώσεις σε σταβλοϋπόστεγα, ποιμνιοστάσια, αρδευτικά λάστιχα και αποθήκες. Αντίθετα, μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβληθεί στο Υποκατάστημα Τρίπολης αιτήματα για απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο ή αποθηκευμένα προϊόντα.
Οι επιτόπιες καταγραφές αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν δεσμεύεται σε συγκεκριμένο χρόνο για την καταβολή των αποζημιώσεων.
Πριν ανοίξει ο δρόμος για τις πληρωμές θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, μεταξύ των οποίων οι έλεγχοι του ΕΛΓΑ, η έγκριση του προγράμματος Κρατικών Ενισχύσεων και η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Μέσω αυτής θα προσδιοριστούν οι δικαιούχοι, τα ποσά και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά τη φωτιά, οι παραγωγοί σε Φίχτια, Κουτσοπόδι και Μπόρσα γνωρίζουν πλέον το μέγεθος της ζημιάς, έχοντας μπροστά τους μια δύσκολη και πολυετή προσπάθεια για την αποκατάσταση της παραγωγής τους. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν και «καίγονται» να μάθουν είναι το πώς και πότε θα αποζημιωθούν. Καλό θα ήταν να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και να μην τους έχουν τόσο καιρό στην αναμονή.

Online χρήστες: 238

#Αγγελίες Εργασίας

#Argolida Planet